Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Als het aan EU-voorzitter Malta ligt, sluit de EU een migratiedeal met Afrikaanse landen om de stroom bootvluchtelingen terug te dringen. Eerder deed Brussel dat met Turkije. Verder in de Volkskrant Avond: dove politica gaat voor voorzitterschap EU-parlement en Willem van Oranje, opportunist met dictatoriale trekjes.

Vluchtelingen in een overvolle boot voor ze gered worden door het Italiaanse Rode Kruis.Beeld afp

Vandaag belangrijk

Gemeenten mogen mantelzorg door kinderen niet afdwingen

Gemeenten kunnen kinderen van hulpbehoevenden niet dwingen tot het verlenen van mantelzorg. De hoogste bestuursrechter, de Centrale Raad van Beroep, floot deze week de gemeente Etten-Leur terug, die van een hulpbehoevende moeder het persoonsgebonden budget (pgb) had beëindigd. Met dit geld betaalde de moeder haar dochter om haar huis schoon te maken.

EU-voorzitter Malta zet migratiedeal met Afrika bovenaan agenda

De Europese Unie moet op korte termijn dwingende afspraken met Libië maken over het stilleggen van de migrantenstroom naar Italië. Een nieuwe ramp - het omslaan van een boot vol vluchtelingen - is onvermijdelijk als de EU nog langer draalt, zei tijdelijk EU-voorzitter Malta donderdag.

Ook Fiat Chrysler beschuldigd van gebruik sjoemelsoftware

Na Volkswagen wordt nu ook autofabrikant Fiat Chrysler beschuldigd van het gebruik van sjoemelsoftware in dieselmotoren. De Amerikaanse milieutoezichthouder EPA stelde gisteren dat Fiat in meer dan 100 duizend trucks en SUV's vermoedelijk software heeft geïnstalleerd die uitstootmetingen om de tuin leidt.

Congo leeft zonder het te weten op een CO2-bom

Het aanleggen van palmolieplantages in veengebieden centraal op het Afrikaanse continent kan tot vijfmaal meer CO2-uitstoot leiden, dan tot nog toe werd gedacht. In het tijdschrift Nature beschrijven Britse onderzoekers een reusachtig tropisch veenmoeras in Congo van bijna 146 duizend vierkante kilometer, groter dan heel Engeland. Dat bevat in de vorm van natte plantenresten 30 miljard ton koolstof waarvan het bestaan eerder niet bekend was.

Beeld afp

Video van de dag

Helpen LSD en paddo's tegen depressies, fobieën en zelfs verslavingen? Met die vraag houdt de wetenschap zich bezig. Journalist Maarten Keulemans legt in deze video uit wat de helende werking van de hallucinaties zou kunnen zijn.

Vanavond op tv

Onderzoeksprogramma Rambam laat zien hoe het RTL 7-programma 'De Succesfactor' doorgestoken kaart is (NPO 3, 22.00 uur). In David Bowie: The Last Five Years kunnen fans rekenen op unieke archiefbeelden en interviews met het popicoon (Canvas, 23.05 uur). Voor een film kiest u de bovennatuurlijke thriller Fallen (Net 5, 22.20 uur) of actiefilm War, met Jason Statham en Jet Li (RTL 7, 20.30 uur). Al onze tv-tips leest u hier.

Morgen in de krant

Zij onderzochten dertien duizend brieven van Willem van Oranje

Willem van Oranje was geen idealist maar een opportunist met dictatoriale trekjes. Voor veel van zijn tijdgenoten was hij niet de held die het nageslacht in hem ziet. Dat stelden Aron Brouwer (25) en Marthijn Wouters (23) vast na bestudering van de 13 duizend brieven van de Vader des Vaderlands die behouden zijn gebleven. (+)

De volgende uitdaging voor de computer is poker

Nu de computer eerste de beste schakers en onlangs de beste Go-speler heeft verslagen, is het tijd voor de volgende stap. Kunstmatige intelligentie neemt het op tegen de beste pokerspelers. (+) Poker is fundamenteel anders dan Go omdat de computer bij poker niet alle informatie heeft.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Spek-en-bonenkandidatuur zet dove politica even in spotlight

Politiek gezien maakt ze geen kans, maar dat houdt Helga Stevens niet tegen om voluit voor het voorzitterschap van het Europees Parlement te gaan. (+) De Vlaamse politica verlegde in haar leven al tal van grenzen, als België's eerste dove rechtenstudente, eerste dove advocate en eerste dove parlementslid. Ze prijst zichzelf aan als ervaringsdeskundige 'in het doorbreken van glazen plafonds'.

Flaming June: het meisje van je dromen

Onschuldig, onwetend en tegelijk woest aantrekkelijk: schilders zijn verlekkerd op slapende vrouwen. Misschien wel het mooiste doek met een dutje is nu weer te aanschouwen. (+)

Europarlementariër Antonio Tajani en politica Helga Stevens bij het voorzittersdebat.Beeld epa

Handen ineen tegen de laadpaalklever

Laadplaatsen voor elektrische en hybride auto's ontpoppen zich steeds meer als gewone parkeerplek. (+) Tot ergernis van de oprechte lader.

Het is bewonderenswaardig hoe onaardig Trump is

Hé, hoi, mag ik u even onderbreken terwijl u weemoedig oude foto's van Barack en Michelle zit te bekijken (die ene dat ze giechelig in avondkleding achter op een golfkarretje zitten op weg naar het inauguratiebal, en die andere dat Sacha en Malia nog klein zijn en op hun schoot zitten met witte strikken in het haar) en u nóg een reden geven om Donald Trump te haten? Een reden die in Nederland om de een of andere reden niet doorgekomen is? Lees hier de hele column van Aaf Brandt Corstius (+)

Barack en Michelle Obama bij het inauguratiebal in 2013.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden