Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

AirFrance-KLM krijgt 325 miljoen euro boete van de Europese Commissie vanwege kartelvorming. Elf luchtvaartmaatschappijen in Europa moeten in totaal 776 miljoen euro aan boetes betalen omdat zij afspraken hebben gemaakt om de hoogte van brandstof- en veiligheidstoeslagen te bepalen. Verder in de Volkskrant Avond: Jesse Klaver bleek toch niet zo'n naïeve jongen - een terugblik op zijn politieke doorbraak in vijf lunches met de verkiezingsbelofte. En in een uitgebreide reconstructie leest u hoe de diplomatieke rel met Turkije zo uit de hand kon lopen.

Jesse Klaver. Beeld Sanne de Wilde
Jesse Klaver.Beeld Sanne de Wilde

Vandaag belangrijk

AirFrance-KLM krijgt 325 miljoen euro boete wegens kartelvorming
Elf luchtvaartmaatschappijen in Europa moeten in totaal 776 miljoen euro aan boetes betalen omdat zij prijsafspraken hebben gemaakt. Alleen Lufthansa ontspringt als klokkenluider de dans. Eerder werden ook al boetes opgelegd, maar deze werden nietig verklaard om procedurele redenen.

PvdA'er Ploumen (plek tien) met voorkeursstemmen alsnog in Kamer
Lilianne Ploumen, de nummer tien van de PvdA-lijst en demissionair minister van Ontwikkelingssamenwerking, komt dankzij voorkeursstemmen alsnog in de Tweede Kamer. De hoofdstembureaus van achttien van de twintig kieskringen publiceerden vandaag hun processen-verbaal.

In ongebruikelijke reactie noemt Britse geheime dienst afluistersuggestie Witte Huis 'onzin'
De Britse regering heeft vrijdag geprikkeld gereageerd op suggesties van het Witte Huis dat de inlichtingendienst GCHQ voormalig president Obama heeft geholpen Donald Trump af te luisteren. Een woordvoerder van de inlichtingendienst noemde die beschuldigingen 'onzin' en 'volstrekt belachelijk'.

Ambassadeur in Peking weg bij ministerie na ophef over 'liefdesrelatie' met Chinese
De op non-actief gestelde Nederlandse ambassadeur in China, Ron Keller, keert niet meer terug naar Peking. Een halfjaar nadat de ambassadeur in opspraak raakte omdat hij een geheime relatie zou hebben gehad met een Chinese vrouw, is Keller vertrokken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ploumen haalt toch de Tweede Kamer. Beeld epa
Ploumen haalt toch de Tweede Kamer.Beeld epa

Video van de dag

Er is een nieuwe manier om je opvoedskills te verbeteren: videoanalyse. Ja echt: nabeschouwen met de beelden erbij. Verslaggever Toine Heijmans nam samen met zijn baby de proef op de som.

Vanavond op tv

Tom Waes reist naar minder voor de hand liggende plekken met de vraag: kun je hier op vakantie? In het Chinese Shendu ontmoet hij hangouderen en in Kunming gaat hij naar een pretpark met dwergen (NPO 3, 20.30 uur).

Later op de avond is Woody Allens wat donkere komedie Blue Jasmine te zien, met een schitterende hoofdrol voor de met een Oscar bekroonde Cate Blanchett (Canvas, 22.05 uur).

In Anton Corbijns sombere spionagethriller A Most Wanted Man ziet u verbeten personages met (drie-)dubbele agenda's, schimmige verwikkelingen en machtsmisbruik in een fraai gefilmd, regenachtig Hamburg (NPO 3, 21.25 uur).

Meer tv-tips vindt u hier.

Philip Seymour Hoffman in A Most Wanted Man. Beeld
Philip Seymour Hoffman in A Most Wanted Man.Beeld

Morgen in de krant

Wie zal Jesse Klaver nu nog onderschatten?
In zijn favoriete toko in de Haagse China Town droomde Jesse Klaver al een klein decennium over de campagne die alles moest veranderen. Een terugblik op zijn politieke doorbraak in vijf lunches. (+)

Zo proberen onderzoekers het aantal dierproeven te verminderen
Hoewel er al vele jaren alternatieven zijn, neemt het aantal dierproeven slechts mondjesmaat af. Nederlandse onderzoekers verzamelen nu bewijsmateriaal, door gegevens over honderden medicijnen uit te pluizen, om eindelijk de kentering in te zetten. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Hoe in één wijk PVV en Denk de grootste werden
In het Rotterdamse stadsgebied Feijenoord waarvan de Afrikaanderwijk deel uitmaakt, is de partij van de Turks-Nederlandse politicus Kuzu de grootste geworden, met 20 procent van de stemmen. De PVV is er de tweede partij met 16 procent. Charlotte Huisman ging op reportage in de wijk. (+)

Deze 'buitenlander' heeft wat ambivalente gevoelens over honden
Veel Marokkanen hebben weinig op met honden. Aanvankelijk ook de familie van Hayat. Maar een hond in een tasje is een ander verhaal. (+)

Pim Anneveldt in zijn microwoning Beeld Marcel Wogram
Pim Anneveldt in zijn microwoningBeeld Marcel Wogram

Waarom de diplomatieke rel met Turkije zo uit de hand liep
President Erdogan scheldt Nederlanders uit voor nazi's en fascisten en wil Nederland voor het Europese Hof dagen. Premier Rutte speel hard spel en weigert excuses. Tegelijk hebben beide landen elkaar hard nodig: hoe moet dat nu verder? (+)

Single stadsbewoner kiest in Randstad steeds vaker voor microwoning
Het eenkamerappartement van minder dan 40 vierkante meter rukt op in de Randstad, al roept het wonen in zulke 'hokken' ook weerstand op. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden