Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

De zon, de zee en het strand zijn er nog op Sint Maarten, nu de hotels en de toeristen nog. 'Iedereen heeft het ene na het andere filmpje met ellendige beelden gezien', vertelt een hoteleigenaar. Verder in de Volkskrant Avond: de eerste zittingsdag in het hoger beroep in het 'Minder Marokkanen'-proces en de makers van Penoza vertellen hoe ze de serie spannend houden.

Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Vandaag belangrijk

Wilders twijfelt opnieuw aan onafhankelijkheid rechter: 'Ik heb informatie over u'
'Ik heb mijn twijfels over u', sprak PVV-leider Geert Wilders dinsdag tegen de voorzitter van het gerechtshof in het hoger beroep van het 'Minder Marokkanen'-proces. Reden: een scriptieprijs die door de rechter is uitgereikt aan een student die actief is in de krakerswereld en een anti-Wildersdemonstratie organiseerde. Een verslag van de eerste zittingsdag.

Europarlement wil verbod op bestrijdingsmiddel RoundUp; 'kankerverwekend' volgens WHO
Als het aan het Europees Parlement ligt komt er over vijf jaar een verbod op glyfosaat, het hoofdbestanddeel van de onkruidverdelger RoundUp. Een meerderheid van de parlementariërs sprak zich dinsdag uit voor het uitbannen van het bestrijdingsmiddel.

Bestrijdingsmiddel RoundUp.Beeld epa

Toch geen verbod op woekerprijzen bij doorverkoop tickets
Het tegen woekerprijzen doorverkopen van kaartjes voor concerten en sportwedstrijden, wordt niet aan banden gelegd. De initiatiefwet van SP en CDA tegen extreme winsten bij de doorverkoop van toegangskaarten is door de Eerste Kamer weggestemd.

Friesland behoort tot belangrijkste illegale jachtvelden voor roofvogels
In Nederland worden jaarlijks zo'n 1.200 roofvogels illegaal afgeschoten. De buizerd, havik, bruine kiekendief en rode wouw zijn hun leven het minst zeker in Friesland, dat geldt als een van de zes belangrijkste onrechtmatige vogeljachtvelden van Europa. Het vermoeden is dat niet alleen jagers ze actief afschieten, maar ook boeren die nesten van weidevogels beschermen.

Video van de dag

'Als iemand echt niet meer wil, moet er een humane uitweg zijn'. Verpleegkundige Hans van Dam (59) vertelt over een patiënt die een eind aan haar leven maakte - en zo zijn blik op zijn werk veranderde.

Vanavond op tv

In Dokters van morgen aandacht voor spraakmakende zorginnovaties en baanbrekende inzichten. Vandaag het overvloedige gebruik van antibiotica, waardoor een aantal bacteriën resistent is geworden (NPO1, 21.25 uur). In de documentaire 40 jaar Bijlmerbajes ziet u alles over de roemruchte Bijlmerbajes, die vorig jaar de deuren sloot (NPO3, 23.00 uur). Onze overige tv-tips leest u hier.

Morgen in de krant

Zon, zee en strand zijn er nog - nu de toeristen weer
Het Nederlandse deel van Sint Maarten is voor 90 procent afhankelijk van het toerisme. Maar daar is anderhalve maand na de verwoestende orkaan Irma weinig van over. 'Iedereen heeft het ene na het andere filmpje met ellendige beelden gezien.' (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Welkom in de geldwoestijn
Je kunt er schaatsen als het 43 graden is, 90 procent van de bevolking bestaat uit migranten. De Belgische fotograaf Nick Hannes legde decadent Dubai vast.

AfD tegen het soepie, dag 1: rechtspopulisten vergelijken andere partijen met Nazi's
De rechts-populistische AfD is bij haar eerste optreden in de Duitse Bondsdag in de aanval gegaan tegen verfoeide 'oude partijen'. De partij schuwde daarbij een vergelijking met het naziverleden niet. Pikant, omdat de AfD in Duitse media en de politiek niet zelden zelf met het nazisme wordt geassocieerd.

AfD-parlementariër Bernd BaumannBeeld anp

In Penoza moet geweld efficiënt zijn, niet op zichzelf staan maar iets toevoegen
Een miljoen trouwe kijkers zien uit naar de allerlaatste aflevering van misdaadserie Penoza. Hoe houden scenarist Chris Westendorp en producent Sabine Brian de fans tot 't eind gelukkig?

Wat vinden kunstliefhebbers zo bijzonder aan doeken met 'bijna-niks' erop geschilderd?
De solotentoonstelling van Maaike Schoorel (43) in GEM Den Haag opent met een gigantisch wit doek. Waarom lopen verzamelaars, curatoren en kunstenaars weg met haar doeken vol bijna-niks? (+)

Maaike Schoorel, The Interior, 2014. Olieverf op doek.Beeld The Ekard Collection

Aaf Brandt Corstius: De veerboot naar Texel heeft een betoverende uitwerking op mij
Aaf begint zo'n zwak voor die boot naar Texel te krijgen, dat ze er dit jaar zelfs souvenirs heeft gekocht. Haar kinderen waren stomverbaasd dat ze twee zeehonden van witte pluis aanschafte. 'Je zegt altijd nee als we iets willen hebben.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden