Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Nederland heeft voor het eerst een wereldkampioen tijdrijden bij de mannen: Tom Dumoulin reed met overmacht naar de wereldtitel vandaag in het Noorse Bergen. Verder gaan we in deze nieuwsbrief nog even door op de zaak van de openbare toiletten voor vrouwen. Hoe erg is het tekort, en is het zo moeilijk om wat toiletten bij te plaatsen? En, bij de opening van het Nederlands Filmfestival: de Nederlandse vrouw die de stille kracht is achter tal van (internationale) topfilms.

Tom Dumoulin, wereldkampioen tijdrijden. Beeld anp
Tom Dumoulin, wereldkampioen tijdrijden.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Tom Dumoulin met overmacht wereldkampioen tijdrijden
Tom Dumoulin is in het Noorse Bergen met overmacht wereldkampioen tijdrijden geworden. Op een regenachtig parcours zag hij af van de veelbesproken fietswissel, maar liet hij op de steile slotklim de concurrenten alsnog kansloos. Nummer twee, de Sloveen Primoz Roglic, had bijna een minuut achterstand. Chris Froome werd derde.

Spanje blijft referendum voor Catalaanse onafhankelijkheid dwarsbomen
De Spaanse regering heeft woensdag laten zien bereid te zijn tot het uiterste te gaan om te voorkomen dat Catalonië op 1 oktober stemt over onafhankelijkheid. Elf hoge ambtenaren van het Catalaanse deelstaatbestuur en drie ondernemers, allen betrokken bij het referendum, werden woensdagochtend opgepakt door de politie. Tien miljoen stembiljetten werden in beslag genomen. Daarnaast heeft Madrid het beheer over de Catalaanse financiën overgenomen.

Wetenschapsraad EU: het moet maar eens afgelopen zijn met gedogen van homeopathie in de gezondheidszorg
Homeopathische middelen moeten net zo worden behandeld als alle andere geneesmiddelen, en geen voorkeursbehandeling meer krijgen. Er is immers geen enkel bewijs dat de middelen werken 'tegen welke bekende ziekte ook', en dus mogen ze op geen enkele manier die indruk wekken. Dat schrijft de koepel van de Europese wetenschapsacademies EASAC in een advies aan de Europese Commissie.

Flatbewoners winnen fietsen van de Postcodeloterij, maar kunnen ze nergens kwijt
Als een hele flat in de prijzen valt bij de Postcodeloterij, zijn de winnaars normaal gesproken verlost van hun kopzorgen. Zo niet bij het Westpointcomplex in Tilburg, waar de bewoners vorige week een splinternieuwe fiets wonnen. Zij zien hun problemen juist groter worden: in de flat woedt al maanden een discussie over het gebrek aan parkeerruimte voor alle fietsen.

Catalonië onafhankelijk? Niet als het aan Spanje ligt. Beeld afp
Catalonië onafhankelijk? Niet als het aan Spanje ligt.Beeld afp

Vanavond op tv

Hoe het is om samen te leven met 26 miljoen stadgenoten is te zien in World's Busiest Cities (BBC 2, 21.00 uur). Het programma is in Delhi, waar enorme markten en volgepropte metro's aan je voorbij trekken.

Politieke kopstukken en mensen uit de omgeving van Angela Merkel beantwoorden de vraag hoe ze zich op kon werken van domineesdochter tot de machtigste vrouw van de wereld (NPO2, 22.55 uur).

Wie meer zin heeft in een film klikt hier, want daar staan veel meer tips voor programma's en films op televisie vanavond.

'Gezellig druk' in Delhi. Beeld afp
'Gezellig druk' in Delhi.Beeld afp

Morgen in de krant

Zo stomen Catalaanse scholen hun jeugd klaar voor de onafhankelijkheid
De strijd voor een onafhankelijk Catalonië begint al op school. Een kwart van de lessen zou in het Spaans gegeven moet worden. Maar daar komt in de praktijk weinig van terecht. Door kinderen met louter Catalaans op te leiden, krijgen ze de hang naar onafhankelijkheid met de paplepel ingegoten. (+)

Plastic afval scheiden heeft weinig zin, maar ermee stoppen nog minder
Voor wie dagelijks zijn afval keurig verdeelt over aparte prullenbakken, kwamen de rekenmeesters van het CPB woensdag met een brute boodschap. Goed bedoeld, dat apart inleveren van plastic flessen, verpakking en andere kunststoffen in de inzamelbakken van Plastic Hero's - maar het milieu schiet er weinig mee op. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Gaan steden meer openbare toiletten plaatsen? (En nog vier vragen over openbare toiletten voor vrouwen)
Wildplassen is sinds de opmerkelijke uitspraak van de Amsterdamse kantonrechter een veelbesproken onderwerp. Waarom zijn er zo weinig urinoirs voor vrouwen en gaat er binnenkort wat aan gedaan worden? (+)

Het is volstrekt onduidelijk wat de makers van Tulipani voor ogen hadden
Het is volstrekt onduidelijk wat de makers van dit drama nu eigenlijk willen laten zien. Iets tragisch? Iets romantisch? Gezien de omstandigheden is het een wonder dat Tulipani is verschenen.

Waarschijnlijk had iedereen die zich ooit met Tulipani heeft bemoeid een ander idee. Beeld
Waarschijnlijk had iedereen die zich ooit met Tulipani heeft bemoeid een ander idee.Beeld

Deze vrouw is de Nederlandse stille kracht achter (internationale) topfilms
Na het voltooien van Brimstone en een paar roerige jaren moest filmproducent Els Vandevorst nodig op sabattical. Maar ja, toen zochten ze een crisismanager op de set van Brian De Palma. (+)

Sylvia Witteman: Máxima droeg vroeger vast geen glitterjurkje met 'Cute little princess' erop
'Hele volksstammen trekken hun kroost kleren aan met volstrekt onrealistische verwachtingen erop. Dat is toch vreselijk frustrerend? Geen wonder dat jongelui de laatste tijd zo ontevreden zijn', constateert Sylvia Witteman in haar column. (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden