Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Door de oververhitte woningmarkt is er een groot tekort aan koopwoningen in Nederland en de benarde huizenkoper hoeft pas in 2040 verlichting te verwachten. Verder in de Volkskrant Avond: 'Mark from Holland' stond model voor het schilderij van Trump: 'Ik durf te zeggen dat het schilderij hem heeft gemotiveerd om president te worden.'

Bouwvakkers herstellen aardbevingsschade aan een schoorsteen van een huis in het Groningse dorp 't Zandt.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Toezichthouder: code rood voor Groningen na aardbeving, flinke gasproductieverlaging noodzakelijk
De gaswinning in Groningen moet flink worden verminderd omwille van de veiligheid. Dat stelt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Na de aardbeving bij Zeerijp, afgelopen maandag, is voor het aardbevingsgebied 'code rood' van kracht, het hoogste alarmeringsniveau.

Polen ontloopt voorlopig zware Europese sanctie voor ondermijnen eigen rechtsstaat
Polen ontloopt voorlopig de zwaarst mogelijke Europese sanctie voor het ondermijnen van de eigen rechtsstaat. Ondanks druk van de Europese Commissie liet huidig EU-voorzitter Bulgarije donderdag doorschemeren dat een besluit over het eventueel activeren van de 'nucleaire optie' tegen Warschau vermoedelijk pas dit najaar valt.

Russen tasten in het duister na mysterieuze aanvallen met 'killerdrones' in Syrië
Het Russische ministerie van Defensie tast in het duister na een reeks mysterieuze drone-aanvallen op militaire bases in Syrië. Er zou sprake zijn van zeker tien aanvallen met technisch zeer geavanceerde vliegtuigjes, de Russen spreken zelfs van 'killerdrones'.

Actiegroep naar Brussel met klacht over Lelystad Airport: meer overlast dan berekend
Stichting Red de Veluwe heeft donderdag een klacht ingediend bij de Europese Commissie over het niet correct toepassen van de procedures bij het besluit om Lelystad Airport aan te leggen. Volgens de actiegroep zijn bij het opstellen van de Milieu Effect Rapportage (MER) voor de aanleg van het vliegveld niet alle gevolgen voor omwonenden meegenomen.

Een Russische officier bekijkt een onderschepte drone die opgesteld is voor de aanwezige persBeeld epa

Video van de dag

Na de zwaarste aardbeving in Groningen in 5 jaar heeft de minister besloten: we moeten flink minder gas produceren. Maar zeven miljoen huishoudens in Nederland zijn aangesloten op Gronings gas. Wat zijn de gevolgen als de gaskraan morgen dichtgaat?

Vanavond op tv

Vanavond is de nu al veelbesproken undercoverreportage van Rambam te zien waarvoor met verborgen camera's de ontgroeningsweken van studentenverenigingen in o.a. Utrecht en Rotterdam werden vastgelegd (NPO 3, 20.55 uur). Als u om 23.45 uur nog wakker bent kunt u op NPO 2 kijken naar de documentaire Weiner: wat begon als de verfilmde wederopstanding van een afgeschreven politicus, veranderde in het onthutsend intieme portret van een politicus die alle realiteitszin verliest.

Morgen in de krant

'Keiharde verkopersmarkt' in Nederland: er is geen koophuis meer te krijgen
Voor het eerst in vijf jaar daalt in Nederland het aantal woningverkopen, meldt makelaarsvereniging NVM bij de presentatie van haar jaarcijfers over de huizenmarkt. De vraag naar koophuizen is onverminderd groot, de prijzen blijven sterk oplopen, maar er is een groot gebrek aan aanbod: er staan steeds minder woningen te koop. (+)

Trump was jaloers op de heupen van 'Mark from Holland', model voor dit Trump-schilderij
Over het bekendste schilderij van Donald Trump wordt wel gezegd dat het hem nog meer zelfvertrouwen heeft gegeven. Maar dit weet hij niet. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Warm worden door infrarood: efficiënter, voorkomt schimmel in de badkamer en beter voor je lenzen
Ze zijn in opkomst als alternatieve verwarming: infraroodpanelen. De straling ervan verwarmt niet de lucht, zoals een cv dat doet, maar het object, of dat nu de bank is of een menselijk lichaam. (+)

'Als je alles racisme noemt, kun je de echte racisten niet meer vinden'

Oud-politicus Femke Halsema (51) gaat op tournee met Een vrij land: een theatercollege in beeld en geluid over de Nederlandse identiteit, van Spinoza tot Paul Verhoeven. Dit zijn de keuzen van de vrouw die ooit toneelambities had, maar eindigde in Den Haag. (+)

Mark C. Deren stond model voor het iconische portret van Donald Trump. Hier staat hij in zijn Heemskerkse appartement voor zijn eigen portret.Beeld Raymond Rutting/de Volkskrant

Afscheid van een papieren instituut: De Telefoongids is overbodig geworden
In de jaren zeventig was het telefoonboek onmisbaar in elk huis. Mobiele telefonie en internet maakten de dikke pil overbodig. De Telefoongids en Gouden Gids worden niet meer gedrukt. (+)

Een geslaagde tv-serie is net zoiets als een geslaagde relatie
Zo'n 'geslaagde relatie' heeft columnist Aaf Brandt Corstius niet meer gehad sinds ze de laatste aflevering van Breaking Bad zag. Na twee winters is het eindelijk weer raak, met The Handmaid's Tale. 'Als het eenmaal aan is tussen jou en een serie kun je aan niets anders meer denken, wil je elke avond en vermoei je je omgeving met eindeloos geratel over je nieuwe liefde.' (+)

Amsterdam 1930: er is een auto te water geraakt; in de telefoongids wordt het nummer van de hulpdiensten opgezocht.Beeld Stadsarchief Amsterdam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden