Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Prinsjesdag 2016 zit erop. In deze nieuwsbrief leest u over de Miljoenennota (we gaan er bijna allemaal wat op vooruit), de hoedjes (onze moderecensent oordeelde keihard) en Ruttes voorschot op de campagne ('Je hebt je aan ons aan te passen'). Maar we hebben meer voor u in deze editie van de Volkskrant Avond: een reportage van het WK Chinees koken & een mooi interview met de dementerende acteur Michel Van Dousselaere.

Minister Ard van der Steur (Justitie), minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en premier Mark Rutte tijdens de troonrede op Prinsjesdag. Beeld anp
Minister Ard van der Steur (Justitie), minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en premier Mark Rutte tijdens de troonrede op Prinsjesdag.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Wat betekent die koop­kracht­prognose nu écht voor u?
Het Centraal Planbureau (CPB) berekende voor tienduizenden huishoudens de verwachte koopkrachtverandering in 2017. Bekijk hier de tool van de Volkskrant.

Rutte: 'Je moet niet in een hoekje gaan zitten janken'
Het was de opvallendste zin uit de Troonrede: 'We vragen ons af of de verschillen in cultuur en normen en waarden niet te groot zijn.' Later op de dag lichtte de auteur, minister-president Rutte zijn bedoelingen toe in een gesprek met de pers.

'Vader verdachte New York waarschuwde FBI in 2014 al voor terroristische zoon'
Mohammad Rahami, de vader van Ahmad Khan Rahami, de verdachte van de aanslagen in New York en New Jersey, waarschuwde de politie twee jaar geleden al dat zijn zoon een terrorist was. Dit meldt The New York Times op basis van bronnen bij de politie.

Nieuw superministerie Poetin brengt herinneringen aan Stalin naar boven
Het Kremlin heeft volgens de Russische krant Kommersant plannen om één machtige veiligheidsdienst op te richten naar voorbeeld van de MGB, het ministerie van Staatsveiligheid uit de tijd van Sovjet-dictator Josef Stalin. In de nieuwe organisatie moeten de FSB (de binnenlandse veiligheidsdienst), de SVR (buitenlandse veiligheidsdienst) en de FSO (bewaking voor hoge regeringsfunctionarissen) opgaan.

Premier Mark Rutte arriveert bij de Ridderzaal op Prinsjesdag. Beeld anp
Premier Mark Rutte arriveert bij de Ridderzaal op Prinsjesdag.Beeld anp

Video van de dag

Rutte II is een zielloos kabinet, is de teneur op het Binnenhof. Bijvoorbeeld door de zogenaamde 'conflicten'. Voor de bühne was het hommeles, maar binnenskamers waren de PvdA en VVD het vaak eens. Bekijk de analyse van onze Haagse redacteur Frank Hendrickx.

Vanavond op tv

Schiphol viert haar honderdjarig bestaan. Filmmaker Tonko Dop sprak voor de documentaire 100 jaar Schiphol (NPO 2, 21.00 uur) met nazaten van luchtvaartpioniers, directeuren, omwonenden en politici. Zin in een spectaculaire film? Stem dan om 22.40 af op Veronica voor 300. Een klein Spartaans leger moet het opnemen tegen de veel sterkere Perzen. Geweld gegarandeerd. Iets anders kijken? Hier vindt u meer tv-tips.

Morgen in de krant

'Deze Troonrede was voor prinsjes, Ruttes vrienden' (+)
Wat is de grootste misser in de Troonrede? Waar had de tekst anders gemoeten, welk onderwerp is verkeerd benaderd of zelfs compleet genegeerd? Die vraag legden we voor aan de fracties in de Tweede Kamer. De regeringspartijen VVD en PvdA wilden niet meedoen, de andere partijen reageerden fris van de lever.

Jonge kaas en biefstuk hoort ook bij de Chinese keuken (+)
Biefstuk met ganzenlever, chocoladetaartje met gember, gefrituurde garnalen met jonge kaas. Klinkt dat niet echt Chinees? Toch zijn het Nederlandse inzendingen op het Wereldkampioenschap Chinees koken 2016 dat dezer dagen in Rotterdam wordt gehouden.

Chefs-teams prepareren hun producten en creaties voor het 8e wereldkampioenschap Chinees koken, de eerste editie die buiten Azië wordt gehouden. Beeld anp
Chefs-teams prepareren hun producten en creaties voor het 8e wereldkampioenschap Chinees koken, de eerste editie die buiten Azië wordt gehouden.Beeld anp

Hij verliest zijn begrip van taal, maar staat nog één keer op het podium (+)
Acteur Michel Van Dousselaere lijdt aan een vorm van dementie die hem zijn taal gaat ontnemen. Met zijn geliefde, Irma Wijsman, vertelt hij er zelf over.

Wetenschappers achterhalen kleur kleine bosdinosaurus (+)
Op basis van pigmentdeeltjes gevonden in een fossiel zijn wetenschappers erin geslaagd de kleuren te achterhalen van de Psittacosaurus, een dinosaurusje dat 120 miljoen jaar geleden leefde.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

De hoedjes, de stropdassen, de jurken: het oordeel (+)
Alle mannelijke kabinetsleden hadden zich keurig aan de etiquette gehouden met een grijze das onder hun jacquet. Minister Plasterk droeg hem in de tint van de wolken die boven zijn functioneren hangen; de koning permitteerde zich zelfs een streepje.

Halverwege de film verlangde ik naar een Tim Burton-touch (+)
Bij het verfilmen van de grote kinderboeken van de wereld, om het genre even samen te vatten, kun je twee kanten op. Of je verfilmt het boek getrouw, precies zoals Lewis Carroll of Roald Dahl het ooit bedoeld had, of je geeft er je eigen moderne twist aan. In dat laatste geval ben je de regisseur Tim Burton en maak je van elk kinderboek je eigen krankzinnige, neo-barokgothische epos.

Ronald Plasterk arriveert met zijn vrouw bij de Ridderzaal op Prinsjesdag. Beeld anp
Ronald Plasterk arriveert met zijn vrouw bij de Ridderzaal op Prinsjesdag.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden