Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Voor het eerst in de geschiedenis mogen de Oranjevrouwen zich Europees kampioen voetbal noemen. In het Friese Irnsum worden de beste plekken voor het scherm in de dorpskroeg volledig in beslag genomen door meisjes: 'GOAAAAAAL', klinkt het, een paar octaven hoger dan gebruikelijk. Verder in de Volkskrant Avond: scroll langs de eerste 'Pride' in plaats van Gay Pride in jaren - een naamswijziging die bij sommigen tot ergernis leidt, maar anderen juist sterkt.

Redactie
Het Nederlands vrouwenelftal is Europees kampioen. Beeld afp
Het Nederlands vrouwenelftal is Europees kampioen.Beeld afp

Vandaag belangrijk

Historische avond: Nederlandse vrouwenploeg voor het eerst Europees kampioen voetbal

Op zondag 6 augustus 2017, even voor zevenen in de zonnige avond, kroonde de nationale vrouwenploeg zich op een historische avond tot Europees kampioen voetbal. Voor de derde keer mocht Oranje meedoen aan het toernooi om de Europese titel, voor het eerst is de beker gewonnen, na de 4-2 tegen Denemarken.

Spoeddebat Amsterdams antiradicaliseringsbeleid, belangrijke signalen zouden zijn gemist

De gemeenteraad van Amsterdam wil zo snel mogelijk opheldering van burgemeester Eberhard van der Laan over de aanpak en preventie van radicalisering. Het hoofdstedelijke antiradicaliseringsbeleid zou worden vormgegeven door een 'vriendenclubje' rondom Saadia a.-T., de Programmamanager Radicalisering die eind juli op verdenking van fraude is geschorst. Volgens recente berichten in met name de Telegraaf zou in A.-T.'s netwerk loyaliteit boven kwaliteit gaan. Daardoor zou de gemeente de afgelopen jaren belangrijke signalen van radicalisering hebben gemist.

VN-Veiligheidsraad kondigt sancties af tegen Noord-Korea, VS dreigen met militair ingrijpen

De Amerikaanse regering waarschuwt Noord-Korea voor militair ingrijpen als het land doorgaat met zijn bewapeningsprogramma. President Donald Trump beschikt volgens naaste medewerkers over een lijst met 'alle opties, inclusief militaire' voor actie tegen Noord-Korea.

Rwandese president Kagame stevent af op monsterzege: 99 procent van de stemmen

President Paul Kagame wint zoals naar verwachting de verkiezingen in Rwanda. De 59-jarige Kagame, de feitelijke leider van Rwanda sinds hij in 1994 als rebellenleider een einde maakte aan de genocide, heeft na het tellen van viervijfde van de stemmen een meerderheid van bijna 99 procent. Dat heeft de Rwandese kiescommissie zaterdag bekendgemaakt.

President Paul Kagame (midden, met bril) viert zijn overwinning met aanhangers. Beeld afp
President Paul Kagame (midden, met bril) viert zijn overwinning met aanhangers.Beeld afp

Video van de dag

Bayern München-verdediger Jérôme Boateng schaamde zich vroeger zo voor zijn bril dat hij 'm voor school gauw in zijn kluisje verstopte, waardoor hij niets meer van de les snapte. Maar nu begrijpt hij wat kunstenaars volgens Wieteke van Zeil al in eerdere eeuwen snapten: je kunt van een verfoeide noodzaak ook je pauwenveren maken.

Vandaag op televisie

In Zomergasten ziet u vanavond transcultureel psychiater Glenn Helberg - over James Baldwin, de ontruiming van homobar The Stonewall in New York (1969) en meer (NPO 2, 20.15 uur). Er is geen sport die zo homofoob is als voetbal, constateert oud-rugby'er Gareth Thomas in Alfie V Homophobia. Hoe komt dat? (BBC 2, 23.30 uur). Voor wat lichtere kost kijkt u naar de laatste, aangenaam botte film van het Monty Python-team The Meaning of Life (Net5, 22.45 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

'We hadden niet eens hoeven kijken, we wisten toch al dat we gingen winnen'
Twaalf paar meisjeshanden gaan tegelijkertijd de lucht in. 'GOAAAAAAL', klinkt het, een paar octaven hoger dan gebruikelijk. Terwijl in Enschede het Nederlandse vrouwenelftal de finale van het EK speelt, worden in het Friese Irnsum de beste plekken voor het scherm in de dorpskroeg volledig in beslag genomen door meisjes. (+)

Voorstelling De Mensheid is een cynische poging de slechtheid van de mens te verdedigen

Schrijver Arnon Grunberg waagt zich weer op de planken, in een stuk op basis van zijn eigen werk. De Mensheid is een cynische poging onze inslechte soort te verdedigen. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Alle kleuren van de regenboog bij Pride Amsterdam

De jaarlijkse botenparade hulde de Amsterdamse grachten zaterdag weer in alle kleuren van de regenboog. Uitbundig vierden deelnemers van diverse geaardheden en genderidentiteiten de liefde. In een poging meer mensen - ook hetero's - bij het feest te betrekken, had de organisatie besloten de naam van het feest te wijzigen in Pride Amsterdam. Dat het woord 'gay' daarmee is komen te vervallen, zien sommigen als het bewijs dat de politieke boodschap verder afkalft en grote bedrijven het feest overnemen.

Voor deze flats moeten anderhalf miljoen Moskovieten verhuizen

De burgemeester van Moskou is van plan om hoge woontorens te laten bouwen, met een grote volksverhuizing tot gevolg: ruim anderhalf miljoen inwoners moeten hun huizen verlaten. Onder de huiseigenaren is de stemming verdeeld. (+)

Pride 2017. Beeld Sanne de Wilde
Pride 2017.Beeld Sanne de Wilde

De koffiecultuur in Nederland groeit en bloeit

De liefhebber van frappuccino en caffè latte wordt op zijn wenken bediend. Het aantal koffiebars in Nederland stijgt gestaag, ook in kleinere steden zoals Bergen op Zoom. Daar was er één, vorig jaar kwamen er vier bij. (+)

Midden in de nacht wordt de uitvinder in mij wakker

Snurkers zijn een soort jeuk waaraan je niet kunt krabben, denk ik om 3.24 uur 's nachts terwijl die kokkerd op links de ene snerpende schraap na de andere produceert. (+)

Chroesjtsjovka's, op de voorgrond, in Moskou: eenvoudige flatgebouwen van vijf etages die het woningtekort na de oorlog moesten tegengaan. Beeld Yuri Kozyrev/Noor
Chroesjtsjovka's, op de voorgrond, in Moskou: eenvoudige flatgebouwen van vijf etages die het woningtekort na de oorlog moesten tegengaan.Beeld Yuri Kozyrev/Noor

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden