Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. De Algemene Beschouwingen zitten er bijna op. Vandaag was het de beurt aan premier Rutte, die zich de hele dag moest verdedigen. Wie de sterkste debater was? Halbe Zijlstra: zelfverzekerd, inhoudelijk en met flair. Verder in de Volkskrant Avond: merels sterven massaal aan het Usutu-virus en Neelie Kroes ligt onder vuur.

Leteyon Leitiko, een oudere uit de Yaaku-gemeenschap (links): 'Onze taal en cultuur gelden als inferieur aan die van de Masai en daarom willen veel kinderen die niet leren, omdat ze denken dat het toch geen zin heeft.' Beeld afp
Leteyon Leitiko, een oudere uit de Yaaku-gemeenschap (links): 'Onze taal en cultuur gelden als inferieur aan die van de Masai en daarom willen veel kinderen die niet leren, omdat ze denken dat het toch geen zin heeft.'Beeld afp

Vandaag belangrijk

Live APB - Beste debater Zijlstra (VVD) haalt uit naar PVV
Mark Rutte is op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen aan zet. Hij zal vandaag ingaan op de spaarzame vragen uit de eerste termijn. In het liveblog van de Volkskrant kunt u het debat op de voet volgen. Lees hier de analyse van dag één van de Beschouwingen.

Russen willen radargegevens MH17 overdragen
Het Russische onderzoeksteam wil nog ontbrekende radargegevens over de vliegramp met vlucht MH17 overdragen aan het onderzoeksteam in Nederland. Dat zegt de Russische woordvoerder Vladimir Markin tegen persbureau TASS.

Oud-presidenten kosten Fransen meer dan 10 miljoen per jaar
De Franse president wordt vaak omschreven als een gekozen koning. Bij die status hoort ook een passende regeling voor de post-presidentiële levensfase, onthulde de website Mediapart deze week.

Zwaarste bombardementen in maanden op Aleppo: '45 doden'
Gevechtsvliegtuigen hebben in de nacht van woensdag op donderdag de zwaarste bombardementen in maanden uitgevoerd op de Noord-Syrische stad Aleppo. Dat hebben rebellen laten weten tegenover het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Volgens een dokter in de stad zijn er 45 doden gevallen.

Een Syrische hulpmedewerker draagt een baby weg in de wijk Qatarji in Aleppo. Beeld afp
Een Syrische hulpmedewerker draagt een baby weg in de wijk Qatarji in Aleppo.Beeld afp

Video van de dag

Het lijkt zo'n mooi idee: de plastic soep opvissen uit de oceaan. Maar het kan niet, zegt verontreinigingsexpert Hans van Weenen: 'Diamonds are forever en plastic ook.'

Vanavond op televisie

Een nieuwe aflevering van Expeditie Robinson ziet u om 20.30 uur op RTL 5. Het slot van de serie Kaaskop of Mocro?, met presentator Ajouad El Miloudi, kunt u om 21.05 uur op NPO 3 bekijken. In De Verenigde Staten Van Eva onderzoekt Eva Jinek de verhouding tussen blank en zwart in de VS (NPO 1, 22.20 uur). Meer tv-tips? Klik dan hier.

Morgen in de krant

Zolang het zachte weer aanhoudt, blijft virus actief (+)
Viroloog Chantal Reusken tilt het plastic deksel op en pakt een klein reageerbuisje uit de bak met droogijs. 'Hierin zitten stukjes vogellever en -hersenen die we hebben getest.' Massale merelsterfte dreigt door het Usutu-virus.

Weer treft Juncker geen blaam, maar krijgt hij wel de schuld (+)
'Het is geen Watergate, maar toch.' De verzuchting van de Commissieambtenaar verraadt diepe frustratie en aanstormende wanhoop. Werd 'Brussel' (lees: de Europese Commissie) eerst gelinkt aan de graaiers van Wall Street, met dank aan de nieuwe baan van voormalig Commissievoorzitter Barroso bij Goldman Sachs, nu is er ook oud-Commissaris Kroes die bestuurder was bij een vennootschap op de Bahamas, een belastingparadijs pur sang. Springtij voor de euroscepsis, houd dan maar eens een vinger in de dijk.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Shélé ków xánt!í Wie spreekt er nog Yakunte? (+)
Overal ter wereld sterven inheemse talen uit. Kenia vormt daarop geen uitzondering. De Yaaku, een klein volk bij de Riftvallei, wil hun taal, het Yakunte, nu nieuw leven inblazen. Want alleen een gemeenschap met zijn eigen, levende taal kan zich politiek laten gelden.

U2 is in ons leven, U2 is bij onze dood (+)
U2, 40 jaar geleden opgericht op een school in Dublin, is voor de fans als een levenspartner. Willem Vissers schetst hoe de Ierse band al jaren metgezel is en troost biedt in vrolijke en trieste tijden.

U2-fan Willem Vissers. 'Wat in elk geval duidelijk is, voor mij althans: U2 zingt het levenslied, U2 is met ons opgegroeid en wij met U2, vanaf de puberteit tot nu, nu we al vijftigers zijn, de ene dag bedaagd of bedaard, de andere dag wild als in vroeger.' tijden.' Beeld Marijn Scheeres
U2-fan Willem Vissers. 'Wat in elk geval duidelijk is, voor mij althans: U2 zingt het levenslied, U2 is met ons opgegroeid en wij met U2, vanaf de puberteit tot nu, nu we al vijftigers zijn, de ene dag bedaagd of bedaard, de andere dag wild als in vroeger.' tijden.'Beeld Marijn Scheeres

'Ik probeer kunst en meteorologie te combineren' (+)
Voor de pragmatische RTL-presentator Amara Onwuka lopen kunst en weer net zo soepel in elkaar over als Nigeria en Nederland. Lees hier het interview.

Aaf Brandt Corstius: Het zelfrijdende busje is gewoon een leuk ding (+)
In tijden van heftig nieuws - terrorisme, vluchtelingen, Angelina - kun je je maar beter richten op een klein, overzichtelijk onderwerp waar toch bijna iedere dag een nieuw feitje over te melden is. Ik heb het natuurlijk over het zelfrijdende busje in Appelscha.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden