Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. 's Werelds grootste mijnbouwbedrijf wil dat de helft van zijn personeelsbestand voortaan vrouw is. Verder in de Volkskrant Avond: de opmars van gratis online collegereeksen en de strijd van twee verliefde tbs'ers voor hereniging.

Redactie
Een isoleercel in het forensisch psychiatrisch centrum Oostvaarderskliniek in Almere Beeld anp
Een isoleercel in het forensisch psychiatrisch centrum Oostvaarderskliniek in AlmereBeeld anp

Vandaag belangrijk

Helft van personeelsbestand 's werelds grootste mijnbouwer moet vrouw zijn
Het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld, het Australisch-Britse BHP Billiton, heeft zich plotseling tot het feminisme bekeerd. Bestuursvoorzitter Andrew MacKenzie maakte donderdag bekend dat in 2025 de helft van het personeelsbestand uit vrouwen moet bestaan. Nu is 17 procent van de Billiton-medewerkers vrouw.

Mieke Telkamp 1934 - 2016
Tekstschrijver Karel Hille rekende eens uit dat jaarlijks 30 duizend keer de kist de oven inging bij de klanken van Mieke Telkamps klassieker Waarheen, waarvoor. 'Daar hebben we nooit een cent voor gekregen. Buma-Stemra vond dat je uit piëteit dat geld niet kon gaan innen', stelt hij vast. Lees hier het hele postuum.

Nintendo propt kastje en tablet van Wii U tot één tablet samen: Switch
Nintendo heeft donderdag een nieuwe spelcomputer gepresenteerd, die maart volgend jaar op de markt komt. De Switch krijgt afneembare afstandsbediening en toegang tot mobiel internet.

Zo ziet de wereld eruit door een microscoop
Van wonderlijke vissenembryo's tot kunstzinnige koffiekristallen. Op de kleinste schaal is de wereld om ons heen vaak waanzinnig mooi, maar alleen te zien met microscopen en andere hulpmiddelen. Hier de 10 prachtigste foto's van Nikon's Small World, een internationale fotowedstrijd die een ode brengt aan de kleine wereld. Bekijk hier het hele scrollverhaal.

Mieke Telkamp. Beeld anp
Mieke Telkamp.Beeld anp

Video van de dag

Dat andere artiesten producers nummers laten schrijven, oké. Maar dj's? Wat ben je als dj waard wanneer een producer het werk voor je doet?

Vanavond op televisie

Vanavond keert Robert Jensen terug op de buis met een drieluik over de Amerikaanse verkiezingen (Jensen kiest voor Amerika, RTL 5, 21.50 uur). Argos tv trapt een nieuwe reeks mediareconstructies af met het Oekraïnereferendum (Medialogica, NPO 2, 22.55 uur). En in de late uurtjes mogen horrorliefhebbers de Britse cultklassieker The Blood on Satan's Claw niet overslaan (Arte, 23.35 uur). Al onze tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Een cursus Fries vanuit Nigeria (+)
Sietze Vellema stapt uit een tros onrijpe bananen en steekt van wal. Zijn gezicht in een onverstoorbare lerarenplooi. 'Kun je niet tóch beter van de andere kant het beeld inlopen?', oppert cameraman en regisseur Dennis Anneveldt als de docent is uitgepraat. 'Het is een beetje een gek gezicht, met die bananen.

Angst groeit voor Bondsrepubliek-ontkenners na dodelijke schietpartij
'Reichsburger' Wolfgang P. plaatste vorig jaar een advertentie in de plaatselijke krant: het was een eed. P. maakte bekend dat hij officieel geen inwoner van de Bondsrepubliek Duitsland meer was. Hij beriep zich op een pauselijke akte uit het jaar 1540 en ondertekende met vingerafdrukken. Werk van een ongevaarlijke gek, concludeerde de krant, die het document plaatste. De ongevaarlijke gek had immers 200 euro betaald voor de advertentie. Een paar weken later retourneerde P. zijn Duitse paspoort bij de gemeente.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Politie bij het pand waar de schietpartij plaatsvond. Beeld reuters
Politie bij het pand waar de schietpartij plaatsvond.Beeld reuters

Kort geding moet getrouwde tbs'ers herenigen in Zeeland (+)
Het is vermoedelijk het minst geconsumeerde huwelijk dat vorig jaar werd gesloten: dat tussen tbs'ers John (47) en Marcel (45). Na hun trouwdag hebben ze elkaar niet meer gezien. De geestesgestoorde crimineel John J. eiste donderdag in een kort geding dat hij in november niet naar Nijmegen, maar naar de kliniek in het Brabantse Zeeland wordt overgeplaatst, zodat hij eindelijk bij zijn echtgenoot kan zijn.

Achter de schermen bij het stedelijk
Curator Martijn van Nieuwenhuyzen portretteert al jaren de kunstenaars met wie hij werkt. Hij is nu begonnen die online te plaatsen: unieke momenten, achter gesloten deuren.Bekijk hier het hele scrollverhaal.

De nieuwste Leonard Cohen is een van zijn mooiste
Aan de majestueuze herfst van Leonard Cohens carrière lijkt maar geen einde te komen. You Want It Darker is zijn derde studioalbum sinds 2012; en dan was er nog die tournee, de langste en intensiefste in zijn carrière, die vier prachtige live-albums opleverde. Lees hier de hele recensie.

Misschien kijk ik zondag voor het laatst naar Heel Holland Bakt (+)
Zondag is de finale van Heel Holland Bakt en misschien is het de laatste aflevering die ik bekijk. Ik heb met Heel Holland Bakt nu dat punt bereikt. Dat punt waarop je denkt: waarom ben ik eigenlijk naar bakkende mensen aan het kijken? Lees hier de hele column van Aaf Brandt Corstius.

De Canadese zanger Leonard Cohen tijdens een optreden vrijdag in de Ziggo Dome. Beeld anp
De Canadese zanger Leonard Cohen tijdens een optreden vrijdag in de Ziggo Dome.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden