Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Op Sint Maarten is er geen sterveling die iets verwacht van de eigen regering. Burgers klampen zich vast aan de Nederlandse militairen, ziet correspondent Kees Broere. 'De regering denkt alleen aan zichzelf en haar vrienden.' Verder in de Volkskrant Avond: Rutte III wordt een vechtkabinet en helpt een snoepje tegen de pijn?

Luchtfoto Sint-Maarten Beeld ap
Luchtfoto Sint-MaartenBeeld ap

Vandaag belangrijk

Live - Twee doden Sint Maarten, 43 gewonden, van wie elf ernstig
Mondjesmaat komt de noodhulp op gang in het door orkaan Irma verwoeste Sint Maarten. Intussen koerst Irma - nog altijd met vernietigende kracht - af op Cuba en Florida, waar iedereen rekent op een nieuwe ramp. Volg de ontwikkelingen rond het Caribische stormweer in dit liveblog.

Wie betaalt de wederopbouw van Sint Maarten?
Nu de ravage en ontreddering op Sint Maarten in hun volle omvang door beginnen te dringen tot Nederland, volgt de vraag wie de schade en wederopbouw gaan betalen. Die vraag is ingewikkeld, omdat Sint Maarten staatkundig gezien een autonoom land is - maar wel binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het is uitgesloten dat het kleine eiland deze klap alleen kan verwerken.

Fusie Ahold Delhaize dreigt mis te lopen door cultuurverschillen
Opnieuw dreigt het mis te lopen met een grensoverschrijdende fusie. Moederconcern Ahold heeft de topman van de Belgische supermarktketen Delhaize aan de kant geschoven. De Belg Denis Knoops krijgt de schuld van het feit dat Delhaize de prestaties van Albert Heijn in Nederland niet kan bijbenen. Knoops wordt met onmiddellijke ingang vervangen door de Fransman Xavier Piesvaux, die overkomt van Walmart in Canada.

De tijger krijgt verloren leefgebied in Kazachstan terug
De tijger keert na 70 jaar terug naar een deel van zijn vroegere leefgebied. De regering van Kazachstan wil over acht jaar tientallen Siberische tijgers uitzetten langs de oevers van het Balkhashmeer. Dat was vroeger leefgebied van de genetisch verwante Kaspische tijger, die rond 1950 uitstierf.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Video van de dag

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een uiterst rechtse partij in het Duitse parlement: het lijkt te gaan gebeuren nu de rechts-populistische partij AfD weer stijgt in de peilingen. Wij vroegen Duitse kiezers waarom zij op AfD stemmen - en of dat nog kan veranderen. 'Het is alsof iemand een raam heeft open gezet en er frisse lucht is binnengekomen'.

Vanavond op tv

Als u snel de tv aanzet, ziet u Maxim Hartman en Ryanne van Dorst (Elle Bandita) de gevaarlijkste rivieren trotseren in Risky Rivers (NPO 3, 20.25 UUR). Leo Blokhuis gaat in Achter de dijken (NPO 2, 21.10 uur) op zoek naar de invloed van het calvinisme op de Hollandse volksaard. Vanaf 22.30 uur wordt bij RTL Late Night op RTL 4 gevierd dat Tineke Schouten 35 jaar in het vak zit.
Lees hier alle tv-tips.

Morgen in de krant

Alle hoop van Sint Maarten is gevestigd op de Nederlandse krijgsmacht
Op Sint Maarten is er geen sterveling die iets verwacht van de regering-Marlin. Burgers klampen zich vast aan de Nederlandse militairen, ziet correspondent Kees Broere. Orde en noodhulp, ze moeten van overzee komen. (+)

Achter de horizon dondert het al tussen CDA en D66
Het kabinet-Rutte III wordt een vechtkabinet. Buma's publieke afrekening met het liberale gedachtengoed maakte dat deze week nog eens duidelijk. Het zal gaan botsen tussen D66 en CDA. (+)

Nederlandse militairen zijn aangekomen op Sint-Maarten Beeld anp
Nederlandse militairen zijn aangekomen op Sint-MaartenBeeld anp

Helpt een snoepje tegen de pijn?
Voor een kind dat is gevallen gaat vaak de snoeptrommel open. Jonge ouders kennen de truc: een zere knie doet minder pijn met wat zoetigheid in de mond. Wordt de pijn dan quasi verzacht door aandacht en afleiding of bestaat er echt een snoepjes-effect? ( +)

Recyclebedrijf moet knokken om afgedankte magnetron en krultang
Onze elektronische afdankertjes belanden vaker tussen het huisvuil dan bij erkende recyclingbedrijven. Dat moet vanaf 2019 drastisch anders, maar er is nog weinig reden om daar optimistisch over te zijn. (+)

Een kraan van Sims Recycling Solutions in Eindhoven pakt afval op om het vervolgens op een lopende band te leggen Beeld Marcel van den Bergh
Een kraan van Sims Recycling Solutions in Eindhoven pakt afval op om het vervolgens op een lopende band te leggenBeeld Marcel van den Bergh

Modemerken passen hun maat aan, want dan koopt u meer
In kledingstukken staat een steeds kleinere maat om klanten te verleiden tot aankoop. En het werkt nog ook. (+)

In deze roerige tijden kun je maar beter niemand met een nazi vergelijken
Ik had net een hele column klaar over Thierry Baudet en zijn gedachtengoed toen ook mij het nieuws bereikte dat zijn voordeur was beklad door een of andere antifascistische vrouwenbrigade. Het was een goeie column. Relatief dan. Voor mijn doen. Maar na de laffe poging om Baudet te intimideren, wist ik even niet zo goed wat ik ermee moest. Lees hier de volledige column van Peter Middendorp.(+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden