Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Premier Rutte heeft zijn Oekraïnedeal in Brussel rond. De hele Nederlandse wensenlijst rondom het EU-Oekraïneverdrag is verzilverd en vastgelegd. Nu moet hij op zoek naar steun in de Eerste Kamer. Ook is de evacuatie van zo'n 5.000 inwoners van Aleppo vandaag begonnen, de eerste bussen met rebellen zijn vertrokken. Verder in de Volkskrant Avond: vergeet botox, 'oppoetsen dna' is het nieuwste wapen in de strijd tegen veroudering.

Premier Mark Rutte bij de Europese Top, waar de lidstaten spreken over het associatieverdrag met Oekraine. Beeld anp
Premier Mark Rutte bij de Europese Top, waar de lidstaten spreken over het associatieverdrag met Oekraine.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Evacuatie uit Aleppo in volle gang

De evacuatie van zo'n 5.000 rebellen en hun familieleden uit het Syrische Aleppo is in volle gang. Aan het begin van de middag vertrokken de eerste bussen en ambulances uit de rebellenwijken. Volgens Damascus zaten in het eerste konvooi 951 personen, onder wie vrouwen, kinderen en gewonden. De rebellen en hun families vertrekken via een veilige corridor richting de stad Idlib.

Rutte krijgt Brusselse garanties voor Oekraïneverdrag

Premier Rutte heeft zijn Oekraïnedeal in Brussel rond. De hele Nederlandse wensenlijst rondom het EU-Oekraïneverdrag is verzilverd en vastgelegd in een juridisch bindende verklaring van alle 28 EU-leiders. Na maanden van voorbereidende onderhandelingen kreeg Rutte donderdagmiddag ook zijn Poolse collega Szydlo zo ver om in te stemmen met de deal.

Vergeet botox, 'oppoetsen dna' nieuwste wapen in strijd tegen veroudering

Weer zijn wetenschappers erin geslaagd om weefsels en zelfs hele proefmuizen jónger te maken, ditmaal door hun dna op te poetsen. Een volslagen nieuwe techniek, die binnen tien jaar moet uitmonden in tests op mensen.

Vertragingen en korte treinen: stortvloed aan klachten door nieuwe dienstregeling

De nieuwe dienstregeling van de NS, die afgelopen zondag inging, kent een valse start. Storingen, vertragingen en te korte treinen wekken de wrevel van treinreizigers, die hun ongenoegen - zoals wel vaker als het NS betreft - vrijelijk spuien. Bij reizigersorganisatie Rover komt een stortvloed aan klachten binnen en ook op sociale media regent het kritiek.

Links is 'gepoetst', rechts is doorgezakt en oud. Beeld CELL
Links is 'gepoetst', rechts is doorgezakt en oud.Beeld CELL

Video van de dag

Bij Boris Johnson en Donald Trump bungelt-ie ergens onder de kroonjuwelen: de stropdas. Fout, volgens Arno Kantelberg, die voor eens en voor altijd uitlegt hoe het wel moet.

Vanavond op tv

Karin Bloemen, Alex Klaasen en andere artiesten blikken terug op het leven van een van Nederlands grootste cabaretiers, Toon Hermans (NPO 2, 21.10). Later vanavond praat John Van Zweden bij Pauw (NPO 1, 23.00 uur) over de crisis bij ADO Den Haag. Zin in een spannende film? Zet snel de televisie aan voor The Bone Collector (RTL 8, 20.30 uur), een oerdegelijke thriller met Denzel Washington. Bekijk hier de rest van onze tv-tips.

Morgen in de krant

Zal de werkloosheid ooit weer zo laag worden als in de 'gouden tijden'?

Voor het eerst sinds maart 2012 telt Nederland minder dan een half miljoen werklozen, maakte het CBS donderdag bekend. Een verrassing is dat niet: de werkloosheid daalt, een enkele hapering daargelaten, al bijna drie jaar achtereen. Maar daarmee is de werkgelegenheid nog lang niet op het niveau van de 'gouden tijden' in 2008. In augustus van dat jaar zaten slechts 310 duizend mensen zonder baan en was er hier en daar zelfs sprake van grote krapte op de arbeidsmarkt. Zal de werkloosheid ooit weer zo laag worden? (+)

A.F.Th. van der Heijden schreef het beste boek van 2016

De roman Kwaadschiks van A.F.Th. van der Heijden is door de boekenredactie van de Volkskrant verkozen tot het beste boek van 2016. Het boek is 'een ruige thriller met verdroomde passages in een stijl die van kluchtig via psychologisch naar inktzwart kan schieten', aldus redacteur Arjan Peters. Het beste non-fictieboek is 'Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn' van de bioloog Frans de Waal.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

90 procent van Nederlandse kranten in Vlaamse handen, is dat erg?

Gisteren bracht het Vlaamse bedrijf Mediahuis een overnamebod uit op Telegraaf Media Groep. Daarmee lijkt - in de woorden van De Telegraaf - 'de slag om de laatste eigen krant' begonnen. Met de overname zou namelijk 90 procent van de Nederlandse kranten in Vlaamse handen terecht komen. Wat betekent die Belgische dominantie? En is het een zorgelijke ontwikkeling? (+)

'Mensen denken dat racisme betekent dat je de Ku Klux Klan steunt'

Witte mensen, zegt Sunny Bergman, zien zichzelf als nulpunt. Zo zadelen ze onbewust hun kinderen op met vooroordelen. Hoe kunnen we dat anders doen? Lees hier het interview met de documentairemaakster. (+)

Documentairemaakster Sunny Bergman. Beeld An-Sofie Kesteleyn
Documentairemaakster Sunny Bergman.Beeld An-Sofie Kesteleyn

In Moskous 'KGB-restaurant' lacht Stalin je vriendelijk toe

Alsof je een restaurant met de naam 'Gestapo' opent in Berlijn. Dat was de reactie van liberale Russen op het opduiken van het restaurant 'NKVD' in het centrum van Moskou. De NKVD was de voorloper van de KGB en was onder Sovjetdictator Jozef Stalin verantwoordelijk voor de dood van miljoenen Russen.

Aaf: Het lot van veel drones is de bodem van de sloot

Soms heb ik het idee dat de hashtag firstworldproblems de lading van mijn problemen niet afdoende dekt; zijn er ook superfirstworldproblems, überfirstworldproblems, beyondfirstworldproblems? Lees hier de column van Aaf Brandt Corstius. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden