Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Een Hilversumse gemeenteambtenaar is verantwoordelijk voor de commotie rond de 'hack' van de e-mailbox van burgemeester Pieter Broertjes, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. En minister Plasterk van Binnenlandse Zaken geeft toch toestemming voor het gebruik van software om stemmen te tellen bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Verder in de Volkskrant Avond: een blik in de trukendoos van mediafenomeen Wilders en vrouwelijke columnisten over de online haat en intimidatie die hun ongezouten mening oproept.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken geeft toch toestemming voor het gebruik van software om stemmen te tellen bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Beeld anp

Vandaag belangrijk

Plasterk draait: tóch stemsoftware bij verkiezingen

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) geeft toch toestemming voor het gebruik van software om stemmen te tellen bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Wel zijn er extra voorwaarden aan verbonden. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Daarmee komt Plasterk weer terug op een eerdere beslissing om enkel nog handmatig stemmen te tellen uit angst voor verkiezingsmanipulatie. Het is de tweede keer dat Plasterk een draai moet maken.

Niet burgemeester Broertjes maar Hilversumse ambtenaar blijkt Twitter-trol

'Wat een dag', zucht Pieter Broertjes. Het is vrijdagmiddag en de burgemeester van Hilversum heeft zojuist te horen gekregen wie de anonieme twitteraar is die maandenlang inwoners en bestuurders van de gemeente op de hak nam. Het is een ambtenaar die bij hem op het gemeentehuis werkt, zo wordt duidelijk na onderzoek van de Volkskrant.

Franse presidentskandidaat Filllon steeds kanslozer, partijgenoten zeggen steun op

François Fillon, de kandidaat van rechts Frankrijk voor het presidentschap, lijkt met de dag kanslozer te worden. Partijgenoten en campagnemedewerkers zeggen in groten getale hun steun aan hem op - dagblad Libération becijferde hun aantal op maar liefst 102, andere bronnen houden het op tenminste zeventig. Zijn persoonlijk woordvoerder nam vrijdag ontslag.

Francois Fillon. Beeld afp

850 duizend slimme stroommeters blijken onbetrouwbaar

De afgelopen jaren zijn in Nederland 850 duizend slimme stroommeters geplaatst die het elektriciteitsverbruik mogelijk niet goed registreren. In uitzonderlijke gevallen kan dit leiden tot meetfouten tot 600 procent, blijkt uit onderzoek door de Universiteit Twente en de Hogeschool van Amsterdam. Netbeheerder Liander, verantwoordelijk voor de meters, erkent dat er sprake is van een probleem, maar zegt niet meer te kunnen achterhalen waar ze zijn geplaatst.

De afgelopen jaren zijn in Nederland 850 duizend slimme stroommeters geplaatst die het elektriciteitsverbruik mogelijk niet goed registreren. Beeld anp

Video van de dag

Wat heb je nodig van de maatschappij? Wat draag je bij? En wat zou je veranderen als je de baas van Nederlands was? Met die drie vragen toert fotografe Marieke van de Velden kriskras door Nederland. In deze video zie je een paar van die gesprekken aan de keukentafels en in de cafés van 't land. Lees hier ook haar artikel dat morgen in het Magazine staat.

Vanavond op tv

De historische film Mr. Turner van Mike Leigh is een verre van clichématig portret van de Engelse schilder William Turner, de briljante, ruimhartige, maar ook knorrige en vaak ronduit lompe kunstenaar (Canvas, 21.15). Of haal snel aflevering 1 van The Night Manager in op Uitzending Gemist en kijk dan deel 2 van deze met Globes en Emmy's bekroonde miniserie over ex-soldaat Jonathan Pine die infiltreert in het leven van een meedogenloze wapenhandelaar (NPO 1, 20.30). Meer zin in verkiezingscampagnes? Zowel bij De Wereld Draait Door (NPO 1, 19.00) als bij Pauw&Jinek (23.00) kunt u terecht voor debatten over het vrijwillig levenseinde. Meer tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Hoe Wilders de media bespeelt

'De media haten ons. Geloof ze niet.' Geert Wilders voert een trumpiaanse campagne tegen de pers. Tegelijkertijd is er geen politicus die de media voortvarender bespeelt dan hij. Een blik in de trukendoos van een mediafenomeen (+).

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Zo gaan vrouwelijke opiniemakers om met online haat en intimidatie

Kunnen vrouwelijke opiniemakers hun ongezouten mening geven? Aan de vooravond van Internationale Vrouwendag dook de Volkskrant in de wereld van commentaren en tweets (+), en ondervroeg dertig vrouwelijke columnisten van vijf kranten en twee opiniebladen. 'Dat ze schrijven dat ik verkracht moet worden, daar kan ik mee leven. Maar van mijn kinderen blijf je af.'

Het zit 50Plus niet mee, maar Henk Krol gaat stug door

Het zit 50Plus niet mee. De partij daalde in de peilingen na ongelukkige uitspraken van lijsttrekker Henk Krol, bij nummer twee Leonie Sazias is darmkanker geconstateerd. Maar Krol blijft stug campagne voeren (+).

Henk Krol. Beeld anp

Waarom kan je dooreten als je eigenlijk vol zit?

Geef maar toe, ook u neemt wel eens een stukje taart of chocola als u net gegeten heeft. Zoniet, dan bent u uitzonderlijk beheerst, want we kunnen er niets aan doen: het zit in onze biologie. Voedingswetenschappers noemen het hedonisch eten. Eten omdat het lekker is, zonder dat je honger hebt (+). Ons systeem beloont ons letterlijk met vonkjes genotshormoon voor lekker eten.

34.528 kilometer voor een profcontract

Wereldwijd proberen honderden Nederlanders geld te verdienen met voetbal. Onder hen: Adreano van den Driest (25). Na een wereldreis van twee jaar vond hij onderdak bij Polis Chrysochous, in de Cypriotische tweede divisie. Voor zolang als het duurt (+).

Voetbalnomade en fotomodel Adreano van den Driest. Beeld Kerron Clement

Verademing om grijze muizen als Rutte en Asscher te zien

Het was zo leuk geweest, de politicus uithangen. Maar nu Eva Jinek, specialist in VNL-lijsttrekkers, hem het vuur na aan de schenen legde en ook dat kereltje aan de overkant op hem in ging hakken, begon de lol er wel wat vanaf te raken. Had hij zijn vorige baan nog maar. Dan had hij iets over dat leuke slavische smoeltje kunnen zeggen. Iets snedigs over Freek Vonk en z'n superlange slang. Maar nee. Nu moest Jan Roos zich ineens 'waardig gedragen'. Hoe lang duurde dit programma in hemelsnaam? Waar bleef die te harde muziek? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden