Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Uit nieuw onderzoek blijkt: als je solliciteert kun je nog beter een strafblad hebben dan een buitenlandse achternaam. Verder in de Volkskrant Avond: een interview met de arts die de vluchtelingen op Lampedusa behandelt en hoe lang kunnen de Britten nog aardbeien eten tijdens Wimbledon?

Pietro Bartolo, een arts die vluchtelingen op Lampedusa behandelt. Beeld Valentina Vos
Pietro Bartolo, een arts die vluchtelingen op Lampedusa behandelt.Beeld Valentina Vos

Vandaag belangrijk

Wachtlijsten zijn terug in de zorg: voor acht van 24 specialismen wordt norm overschreden
De wachtlijsten zijn terug van weggeweest in de Nederlandse ziekenhuizen. Voor acht van de 24 medische specialismen overschrijdt de gemiddelde wachttijd de norm. Ook verschillen die wachttijden erg per ziekenhuis. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant en een rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Als je solliciteert kun je nog beter een strafblad hebben dan een buitenlandse achternaam
Geweldsdelinquent van Nederlandse afkomst vindt makkelijker een baan dan sollicitanten met een migratieachtergrond zonder strafblad. Dit blijkt uit nieuw onderzoek in het Tijdschrift voor Criminologie.

'Gepersonaliseerd vaccin' tegen kanker boekt eerste succes
Voor het eerst hebben oncologen in Duitsland en de VS kleine groepjes kankerpatiënten behandeld met een op de patiënt toegesneden, 'gepersonaliseerd' vaccin tegen kanker. Het vaccin leert het immuunsysteem de kanker te herkennen. Met veelbelovend resultaat, al hielp het vaccin niet bij iedereen.

'Aankoop van de eeuw': Rijksmuseum van Oudheden koopt iconisch zwaard uit de bronstijd
Al bijna een eeuw probeert het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden het 3500 jaar oude zwaard van Ommerschans in zijn bezit te krijgen. Tot nu toe lag het iconische wapen uit de bronstijd in een Duitse woonkamer. Tot woensdag, toen het RMO het voor 550 duizend euro kocht bij veilinghuis Christie's in Londen. Een van de meest zeldzame en bijzondere stukken van de Nederlandse prehistorie komt daarmee terug naar Nederland.

'De aankoop van de eeuw' noemt het Rijksmuseum van Oudheden het zwaard dat woensdag is gekocht op een veiling in Londen. Het gaat om een 3500 jaar oud zwaard uit de bronstijd. Beeld
'De aankoop van de eeuw' noemt het Rijksmuseum van Oudheden het zwaard dat woensdag is gekocht op een veiling in Londen. Het gaat om een 3500 jaar oud zwaard uit de bronstijd.Beeld

Video van de dag

Waarom de kilo der kilo's verdwijnt
Ergens in een kluis in de buurt van Parijs ligt de kilo. Niet een kilo, maar dé kilo. De kilo der kilo's. In deze video leggen we uit wat dat betekent en waarom de 'Grande K' moet plaatsmaken.

Vanavond op tv

Hoe is het mogelijk dat een klein landje als IJsland zo goed voetbalt? In de documentaire Inside a Volcano (Canvas, 21.15 uur) staat deze vraag centraal. Bij RTL Late Night (22.30 uur, RTL 4) blikken Berget Lewis en Shirma Rouse vooruit op het North Sea Jazz festival, dat vrijdag begint. De klassieke film One Flew Over the Cuckoo's Nest ziet u om 22.35, op Canvas. Onze complete tv-selectie vindt u hier.

Morgen in de krant

De vraag is niet of, maar wanneer Noord-Korea Los Angeles met een raket kan treffen
Met de dag boekt een van de meest onberekenbare regimes in de wereld, Noord-Korea, militaire vorderingen. Onderzeebootraketten, langeafstandsraketten en kernraketten, Kim Yong-un wil ze allemaal. Met de succesvolle lancering van de Hwasong-14, heeft hij een forse stap gezet richting een operationele intercontinentale raket. Lees: een raket waarmee hij de VS kan treffen.

Vluchtelingenarts Bartolo: 'Ik had het idee in Dante's hel te zijn beland'
Als arts op Lampedusa maakte Pietro Bartolo de schrijnendste situaties mee met de talloze migranten. Hij schreef er een rauw boek over, maar is de hoop niet kwijt.

Hier komen de 'Wimbledon-aardbeien' vandaan
Een Spitfire vliegt onder de blauwe hemel van Kent, roodborstjes spelen in het gerst en de zon geeft de 'Wimbledon-aardbeien' hun rode kleur. Vanaf een heuvel kijkt aardbeienkweekster Marion Regan tevreden naar haar akkers. Zonder Oost-Europese plukkers geen 'strawberries & cream' in Londen.

Plusteken achter een artikel

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Bezoekers van Wimbledon eten aardbeien met slagroom. Beeld reuters
Bezoekers van Wimbledon eten aardbeien met slagroom.Beeld reuters

Klagende minderheid draait de nek om van kunst, cultuur en horeca
Wie klinkt luider dan de binnenstadbewoner van middelbare leeftijd die elke luidkeelse uiting van cultuur ziet als reden om totalitaire regimes aan te halen? Het moet maar eens afgelopen zijn met al die aandacht voor de klagende minderheid, schrijven Utrechtse binnenstadbewoners Tomas Roels en Lévi Smulders in een opiniestuk.

Nieuwe Spider-Man is jeugdig, maar vergeet oorsprong (***)
Superheld Spider-Man heeft zijn derde make-over in vijftien jaar gekregen. Hij is nu allesbehalve onfeilbaar. Lees de hele recensie hier.

'Ik vind het zó goed dat we híér hebben afgesproken!'
Sylvia Witteman was getuige van een blind date in een antiekwinkel. 'In een café is toch een beetje awkward als je elkaar nog niet kent. En ik vind oude poppen zó cool. Jij ook?' Lees de hele column hier.

Tom Holland weet Spider-Mans jeugdigheid treffend te vertolken. Beeld Columbia Pictures
Tom Holland weet Spider-Mans jeugdigheid treffend te vertolken.Beeld Columbia Pictures
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden