Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Advertenties voor Mega Mindy-hagelslag en K3-aardbeienkoek verdwijnen volgend jaar uit Amsterdamse metrostations. De gemeente wil af van reclames voor ongezonde voeding gericht op kinderen. En opnieuw trok Arjen Lubach vandaag wereldwijd de aandacht, dit keer met een Game of Thrones-spin off. Verder in de Volkskrant Avond: U wordt gefilmd (en uw emoties gemeten): wat doen die camera's in billboards op stations?

Agenten verplaatsen hekken bij het huis van Koen Everink voorafgaand aan de reconstructie van de moord op de zakenman. Beeld null
Agenten verplaatsen hekken bij het huis van Koen Everink voorafgaand aan de reconstructie van de moord op de zakenman.

Proces treinkaping De Punt van start: fel gesteggel over getuigenis mariniers
Al veertig jaar hebben de mariniers die de treinkaping door Zuid-Molukkers in de zomer van 1977 beëindigden 'het gevoel dat ze alleen staan, dat ze bij niemand terechtkunnen met hun vragen. Voor hun emotionele beleving is daar wel behoefde aan. Deze zaak heeft dat gevoel versterkt.'

Tenniscoach Mark de J. blijft vastzitten. Rechter wijst alle onderzoeksverzoeken af

Ook de nieuwe advocaat van tenniscoach Mark de J. (30), Bob Kaarls, heeft de Utrechtse rechtbank er niet van kunnen overtuigen dat nieuw onderzoek zijn cliënt zou kunnen vrijpleiten van de moord op miljonair Koen Everink. De rechtbank wees maandag alle onderzoeksverzoeken van de advocaat af. Ook blijft Mark de J. vastzitten. In december wordt de zaak inhoudelijk behandeld.

U wordt gefilmd (en uw emoties gemeten): wat doen die camera's in billboards op stations?
Nietsvermoedend staart de treinreiziger in de nieuwe IJ-hal van het Centraal Station in Amsterdam naar een reclamezuil waarop een reclame voor een nieuw mobieltje is te zien. Wat hij niet weet is dat een handig verborgen cameraatje precies in de gaten houdt hoe lang hij naar dit scherm tuurt. Ook informatie over geslacht en leeftijd wordt doorgegeven. En, ja, ook of hij lacht of niet.

Arjen Lubach trekt weer wereldwijd de aandacht, ditmaal met een Game of Thrones-spin off
Opnieuw is het komiek Arjen Lubach gelukt om met een filmpje wereldwijd viral te gaan. Nadat de presentator van het VPRO-programma Zondag met Lubach eerder dit jaar al een dikke hit scoorde met The Netherlands welcomes Trump in his own words lukte dat nu met een trailer voor een fictieve spin-off van Game of Thrones.

Beeld uit de fictieve trailer van Arjen Lubach. Beeld null
Beeld uit de fictieve trailer van Arjen Lubach.

Video van de dag

Caspar Janssen loopt een jaar lang door Nederland: 12 provincies in 12 maanden. 'Soms stap ik uit een trein in een godvergeten oord en begin ik te lopen door eindeloze velden, akkers, en denk ik: waar ben ik in godsnaam aan begonnen?'

Vanavond op tv

Zet snel uw tv aan voor een nieuw seizoen Koken met Van Boven (NPO 2, 20.30 uur). Vandaag gaat de thuiskok de Noordzee op. En in de eerste aflevering van Johnny de Mols nieuwe reisprogramma Johnny into the Wild, (RTL 4, 21.30 uur) reist hij met presentatrices Eva Jinek en Merel Westrik naar Mongolië. Zin in een filmpje? Kijk Just Like Heaven (Net 5, 20.30 uur) een romantische komedie waarin alle Hollywoodregisters opengaan. Bekijk hier de rest van onze tv-tips.

Morgen in de krant

Het schiet niet op met de reductie van broeikasgassen in Nederland. Maar is dat erg?
Je hebt leugens, keiharde leugens, statistieken én je hebt cijfers waarmee je alle kanten op kunt. Dat laatste lijkt van toepassing op de jongste cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag openbaarde over de uitstoot van broeikasgassen in Nederland. Die emissies zijn vorig jaar toegenomen, met 1 procent naar 197 miljard kilogram. Verantwoordelijk voor die stijging zijn de chemische industrie en de Nederlander die thuis en op het werk de thermostaat hoger draaide. (+)

Amsterdam weert snoepreclames gericht op kinderen zoveel mogelijk uit de openbare ruimte
Advertenties voor Mega Mindy-hagelslag en K3-aardbeienkoek zullen vanaf volgend jaar verdwenen zijn uit de Amsterdamse metrostations. De gemeente Amsterdam heeft na een voorstel van Eric van der Burg (51), de wethouder Zorg, bepaald dat reclames voor ongezonde voeding die zich richten op kinderen niet meer vertoond mogen worden in de 58 metrostations.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Twee jonge vrouwen vertellen hoe het is om ongevraagd betast te worden
Meer dan de helft van de jonge vrouwen (18-35 jaar) is afgelopen jaar ongevraagd betast. Bij de mannen is dit ongeveer een derde, blijkt uit onderzoek dat bureau No Ties uitvoerde in opdracht van NOS op 3. Lieke Kuiper en Lune van der Meulen over hun ervaringen. (+)

Wat moet je doen als de liefde van je leven sterft?

Toen haar man plotseling overleed schreef Facebooktopvrouw Sheryl Sandberg een boek over het betere rouwen. Want die ongemakkelijke stilte achteraf, dat kon beter. (+)

Cheryl Sandberg en haar man Dave Goldberg. Na zijn overlijden schreef ze een boek over het betere rouwen. Beeld null
Cheryl Sandberg en haar man Dave Goldberg. Na zijn overlijden schreef ze een boek over het betere rouwen.

Is het wel netjes om zijn problemen zo publiekelijk uit te venten?
Jonathan van het Reve maakt zich zorgen om een goede vriend. 'Lang heb ik getwijfeld of ik over hem moest schrijven. Ik gun hem namelijk nog steeds het beste. Is het wel netjes om zijn problemen zo publiekelijk uit te venten? Maakt medelijden het niet juist erger? Geef ik geen munitie aan zijn talrijke vijanden? Wie weet. Maar hij heeft hulp nodig, dat is nu het belangrijkst.' (+)

Als je bij het orakel van Delphi een oude Donald Duck gaat lezen, is het tijd voor een Fout Vakantiepark
Maar na een paar dagen werd Sylvia Witteman onrustig. 'Woelend in mijn hangmat begon ik me dingen af te vragen, zoals: waar komen al die limoenen eigenlijk vandaan? Wat lag ik hier te lanterfanten, terwijl elke seconde mij een stukje dichter naar de dood tikte? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden