Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Drie jaar geleden was hij totaal onbekend bij het grote publiek, nu is hij president: Emmanuel Macron. Kan 'de ambitieuze man bij wie alles lukt' een hopeloos verdeeld land naar zijn hand zetten? Verder in Volkskrant Avond: de verloedering van de Nederlandse taal blijkt mee te vallen: nooit eerder werd door zoveel mensen Nederlands gesproken. En ons land is na de Verenigde Staten de op één na grootste avocado-importeur ter wereld; waarom houden wij toch zo van die groene vrucht?

Redactie
null Beeld Instagram / @phyllisay
Beeld Instagram / @phyllisay

Vandaag belangrijk

Franse kranten: kan Macron hopeloos verdeeld land naar zijn hand zetten?
Emmanuel Macron heeft een huzarenstuk geleverd. Drie jaar geleden was hij totaal onbekend bij het grote publiek, nu is hij president, in een land waar je altijd decennia moest meedraaien om het hoogste ambt te bereiken. Hij haalde het Elysée zonder de steun van de gevestigde partijen, met een keiharde pro-Europese campagne die door menige spindoctor als een zelfmoordstrategie zou worden afgedaan.

Verloedering van Nederlandse taal blijkt - ondanks invloeden uit het Engels - best mee te vallen
U kunt gerust zijn: u bent niet de enige die het Nederlands een mooie taal vindt. Zo'n 90 procent van circa 24 miljoen Nederlandstaligen is het roerend met u eens. Dit is een van de vele redenen waarom het Meertens Instituut (voor de Nederlandse taal en cultuur) en de Universiteit Gent het Nederlands bij de 'vitale talen' scharen. Oftewel: bij de talen die vooralsnog niet met uitsterven worden bedreigd.

Helft ontvoerde kinderen komt niet terug naar Nederland, ontvoerders vaakst vrouw
De helft van de in Nederland geregistreerde ontvoerde kinderen blijft achter in het land waar ze zonder toestemming van één van de ouders mee naartoe zijn genomen. Het ontbreken van een verdrag met bepaalde landen en het vooropstellen van het belang van het kind, staan een terugkeer vaak in de weg.

null Beeld anp
Beeld anp

Reizigers dienen claim in tegen Schiphol, maken zij een kans?
Reizigers moesten in de meivakantie urenlang in de rij staan op Schiphol. Gevolg: gemiste vluchten en boze reizigers. En schadeclaims tegen Schiphol. Maken die enige kans? In Duitsland moest de luchthaven van München betalen, in Nederland is dat nog nooit gebeurd. Vijf vragen over de kwestie.

Video van de dag

Het begon als een volksopstand tegen het Assad-regime, maar is uitgegroeid tot een oorlog waarin wereldmachten volop meedoen. Maar wie vecht er nu eigenlijk tegen wie in Syrië?

Vanavond op tv

Rechtbankverslaggever Saskia Belleman schuift aan bij Pauw (NPO 1, 23.00 uur) om te praten over de rechtszaak tegen tenniscoach Mark de J., die verdacht wordt van de moord op Koen Everink. Of kijk de documentaire Wij zijn allen broeders (NPO 2, 20.30 uur) ter ere van het 150-jarig bestaan van het Rode Kruis. En in Nieuwsuur (NPO 2, 22.00 uur) wordt de winnaar van de Libris Literatuurprijs bekendgemaakt. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Waarom googelde tenniscoach Mark de J. 'halsslagader doorsnijden'?
Vandaag werd ex-tenniscoach Mark de J., de verdachte in de moordzaak op zakenman Koen Everink, voor het eerst door de rechter ondervraagd. Hij verweerde zich. 'Ik weet niet meer precies waarop ik precies zoek. Zo kan iedereen verdacht zijn.'

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4/week.

Waarom Nederland zo van avocado's houdt
Nederland is na de Verenigde Staten de op één na grootste avocado-importeur ter wereld, maakte het CBS maandag bekend. Die import is de afgelopen jaren bovendien zeer snel gegroeid. Waar komt die hype vandaan?

null Beeld Instagram / @kiirstinmarilyn
Beeld Instagram / @kiirstinmarilyn

Akzo zegt voor derde keer 'nee' tegen miljardenbod, hoe nu verder?
Met de weigering maandag van ook het derde, nogmaals verhoogde miljardenbod van de Amerikaanse rivaal PPG gaat het overnamegevecht rond AkzoNobel een nieuwe fase in. Hoe gaat het proces verder? De finale van de aanval op Akzo in drie stappen.

Energiebedrijf vergist zich in grootte Terschelling en past spotje aan
Energieleverancier Vrijopnaam past een commercial aan die sinds vorige week op de radio te horen is. In het spotje wordt beweerd dat een zonnepark nog kleiner dan Terschelling genoeg is om heel Nederland van energie te voorzien. Na vragen van de Volkskrant in het kader van een 'Klopt dit wel?'-aflevering blijkt echter dat Vrijopnaam zich in de grootte van Terschelling heeft vergist. Lees hieronder de desbetreffende aflevering van onze factcheck-rubriek terug.

Deze 18 acts gaan voor de finale op het songfestival
Wee uw gehoor: een Oost-Europese George Michael en veel uitverkooptrance. De Volkskrant beluisterde en beoordeelde alle 18 liedjes van de eerste halve finale van het songfestival. Nederland doet nog niet mee, maar een goeie buur (België, rapportcijfer 8,5) is ook wat waard.

null Beeld ap
Beeld ap

Sylvia Witteman: 'Wat moet je met zo'n enorm huis, papa?'
Sylvia Witteman ging op bezoek bij haar vader in zijn grote, incourant gelegen huis. (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden