Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

'Teleurstellend, onbegrijpelijk, verbijsterend, ongelooflijk.' Het waren de woorden die Rutte (VVD), Buma (CDA) en Pechtold (D66) in het Kamerdebat gebruikten voor de weigering van GroenLinks om in te stemmen met Tjeenk Willinks migratievoorstel. Verder in de Volkskrant Avond: uit een studie blijkt dat doodgaan eigenlijk zo erg nog niet is en Poetin heeft nooit een slechte dag want hij 'is geen vrouw', aldus de Russische president in een documentaire.

(VLNR) Premier Mark Rutte, Kees van der Staaij (SGP), Alexander Pechtold (D66), Henk Krol (50Plus), Emile Roemer (SP), Lodewijk Asscher (Pvda), Jesse Klaver (Groenlinks), Sybrand Buma (CDA), Tunahan Kuzu (DENK), Thierry Baudet (FvD), Gert-Jan Segers (christenunie) en PVV-fractievoorzitter Geert Wilders tijdens het debat over het stuklopen van de formatie. Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Ondergrens GroenLinks: 'Wij sturen oorlogsvluchtelingen niet terug'

In het Kamerdebat over de vastgelopen formatie werd het meningsverschil tussen GroenLinks enerzijds en VVD, CDA en D66 anderzijds duidelijk. 'Wij willen oorlogs- en politieke vluchtelingen niet wegsturen uit Europa', zei GroenLinks-leider Klaver. Volgens de drie andere partijen bevat het migratievoorstel van de informateur tal van rechtstatelijke waarborgen en staat GroenLinks in haar opvattingen alleen in Europa.

Geschorste Amsterdamse politiechef Ad S. vervolgd wegens verduistering

Het Openbaar Ministerie gaat Ad S., voormalig politiechef in Amsterdam, strafrechtelijk vervolgen wegens verduistering. De man zou tussen 2009 en 2014 'structureel' kaartjes voor voetbalwedstrijden, concerten en diners hebben weggegeven aan collega's, familie en vrienden, hoewel die uit het politiebudget waren betaald. Als gevolg van de conclusie van het OM begint de politie een eigen onderzoek naar agenten die mogelijk van S. hebben geprofiteerd. Lees hier de gebeurtenissen omtrent de uitkomst van het OM.

Tekst gaat verder na de foto.

Een tevreden Trump tijdens de ministerraad. Beeld EPA

Ministers prijzen Trump in Noord-Koreaanse stijl: 'Het is het grootste voorrecht in mijn leven om u te dienen'

Na 138 dagen vol kritiek en mislukte plannen, kan Donald Trump wel wat loftuitingen gebruiken. Op de eerste vergadering van zijn voltallige ministersploeg kreeg hij die ook. Zoveel zelfs, dat meteen de vergelijking werd getrokken met Noord-Korea. Chef-staf Priebus dankte Trump 'voor uw zegen' en minister Price vond het 'een ongelooflijke eer' om voor de president te werken.

Studie: doodgaan is minder erger dan we denken

Dood gaan is minder erg dan we vrezen. Er komt minder angst en verdriet aan te pas dan vaak wordt gedacht. Amerikaanse onderzoekers analyseerden ruim 2.500 blogposts van terminaal zieke patiënten en de laatste woorden van bijna 400 gevangenen op 'death row' voorafgaand aan hun executie. De teksten gingen vaak over positieve emoties zoals liefde en verbondenheid. Niet over eenzaamheid, angst of spijt.

Video van de dag

Duizenden vestigingen zijn er wereldwijd van de hamburgerketen Wendy's. Maar in Europa zijn er nul. Allemaal door een koppige Zeeuw. Meer weten? Lees het stuk op onze site (+) en bekijk hieronder de video van de Volkskrant.

Tekst gaat verder na de video.

Vanavond op tv

Op BBC 2 ziet u om 22.00 een documentaire over de brute moord op de Britse, pro-Europese politica Jo Cox midden in de campagne rond het Brexitreferendum. Vijf minuten later begint op Canvas een andere interessante documentaire: Born Too White. Dokter Oscar Dukes, die zelf albinisme heeft, gaat naar Tanzania en Malawi om uit te zoeken waarom er zo veel haat is jegens mensen met een witte huid en rode ogen. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

'Ik weet alleen dat ik mijn valse paspoort moet vernietigen zodra ik in Duitsland ben geland'

Elke Syriër in Istanbul weet dat een boottocht naar Europa sinds de Turkije-deal tot niets leidt. Wie de smokkelaars kan betalen, stapt nu met een vals paspoort op het vliegtuig. 'Ik moet mijn baard afscheren, dan lijk ik meer Europees.' Lees hier de reportage. (+)

Amerikaanse planoloog over Nederland: 'Uw land weet fietschaos te controleren'

Drie jaar bestudeerde de Amerikaanse planoloog Kevin Krizek het Nederlandse fietsgedrag, dat zich met geen land ter wereld laat vergelijken. Zijn conclusie: 'Nederland is lichtjaren vooruit.' (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Dit zijn de beste geldtips voor nieuwe studenten (en hun ouders)

Ruim 200 duizend jongeren beginnen over een paar maanden aan het studentenleven. Hoe regel je dat financieel gezien het best? Vier kenners geven tips. Over hoe om te gaan met een studielening, aanvullende beurs of giften van ouders. 'Leen minder in een maand dat je veel kunt bijverdienen.' Voor meer tips lees hier het artikel. (+)

Deze bands hebben succes dankzij televisieseries

Televisieseries zijn steeds belangrijkers voor bands. Zo is de IJslandse band Kaleo - dit weekend op Best Kept Secret - hofleverancier van de seriepop. Ze zijn te horen in onder meer Lucifer, Blindspots, Vinyl, Empire en Orange is the New Black. En de IJslanders zijn niet de enige die succes hebben dankzij producenten als Netflix. (+)

Tekst gaat verder na de foto.

Screenshot uit The Putin Interviews.

The Putin Interviews laat Poetin zien zoals Poetin zichzelf graag ziet

Of de Russische president wel eens een slechte dag heeft? 'Ik ben geen vrouw', antwoordt Vladimir Poetin op de vraag van filmmaker Oliver Stone in The Putin Interviews, de vierdelige documentaireserie waarvan het eerste uur maandagavond in première ging bij de Amerikaanse zender Showtime. Ook zegt Poetin, als Stone hem een hypothetisch dilemma voorlegt, in een duikboot liever niet gezamenlijk te douchen met homoseksuele soldaten, want die moet je niet in de verleiding brengen. Al kan hem niks gebeuren, verzekert de 64-jarige wereldleider: 'Ik ben een judo-meester.' Lees hier de recensie van The Putin Interviews.

In Italië krijgt Aaf wél koffie met melk na de maaltijd

'Wij zijnne Italiáánse restauránte!', is de lievelingsuitroep van de Italiaanse uitbater van zo'n authentiek restaurant waar ik met enige regelmaat kom. Hij is zelf dus Italiaans, laat hij je bij het uitserveren van ieder gerecht weten.

Lees hier de column van Aaf Brandt Corstius over haar frustraties als koffie verkeerdbesteller. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden