Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Een glas wijn inschenken aan je 17-jarige neefje, moet dat kunnen of is het onverantwoordelijk? Het is één van de 11 dilemma's in onze alcoholpeiling. Vergelijk hoe je denkt over drankgebruik met de antwoorden van andere Volkskrantlezers. Verder in deze nieuwsbrief: een klopt dit wel-video over  een algoritme dat homo's van hetero's zou kunnen onderscheiden en moeten we ons zorgen maken om de atoomretoriek van Kim en Trump?

Redactie
null Beeld Monique Broring
Beeld Monique Broring

Vandaag belangrijk

Honderdduizenden patiënten verzuimen medicijnen te slikken: kosten lopen in de miljarden
Dat blijkt uit cijfers die de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) op verzoek van de Volkskrant op een rij heeft gezet. Die medicatie-ontrouw heeft grote gevolgen voor de gezondheid van patiënten en kost jaarlijks miljarden euro's aan werkverzuim, extra behandelingen en ziekenhuisopnames.

Theresa May zet strategie uiteen: na ingang Brexit in 2019 twee jaar voor overgang
Het Verenigd Koninkrijk wil een overgangsperiode van twee jaar nadat Brexit eind maart 2019 is ingegaan. Dat heeft Theresa May bevestigd tijdens haar jongste Brexit-toespraak.

Theresa May Beeld reuters
Theresa MayBeeld reuters

Biertje bij de kapper, een wijntje bij je boek? Experts, WHO en Gezondheidsraad maken zich zorgen
Gezondheidsorganisaties en verslavingsexperts maken zich ernstige zorgen over de lobby van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om de Drank- en Horecawet te verruimen. De VNG pleit in Den Haag voor aanpassing van die wet, zodat gemeenten voortaan zelf kunnen beslissen welke winkels - buiten de horeca, slijterijen en supermarkten - alcohol mogen verkopen en schenken. Denk aan een wijntje in de boekhandel, een glas champagne bij het uitzoeken van een bruidsjurk, of een biertje bij de kapper.

De Bezige Bij raakt verkoopsucces A.F.Th. van der Heijden kwijt om vertrouwensbreuk
Na acht jaar heeft romancier A.F.Th. van der Heijden besloten te vertrekken na onenigheid over 'de zakelijke en creatieve aspecten' van nieuw te publiceren werk. Volgens een verklaring van de uitgeverij was sprake van een vertrouwensbreuk, maar blijft er onverminderd grote waardering voor 'het uitzonderlijke oeuvre' van Van der Heijden.

A.F.Th. van der Heijden Beeld anp
A.F.Th. van der HeijdenBeeld anp

Video van de dag

Een computer met 'gaydar' kan behoorlijk eng zijn, als je bedenkt dat landen waar homo's vervolgd worden dit soort software serieus zouden nemen. Wetenschappers claimen dat ze zo'n programma geschreven hebben. Maar klopt dit wel? Maarten Keulemans zocht uit hoeveel hetero's die software als homo zou bestempelen, en andersom.

Vanavond op tv

In Stacey Dooley Investigates (RTL 5, 21.25 uur) onderzoekt de BBC-journalist de drugshandel in Afrika. Ze gaat onder meer naar Swaziland en Johannesburg. Om 22.55 uur ziet u op NPO 2 de met drie Gouden Kalveren bekroonde mozaïekvertelling The Paradise Suite over de vervlochten levens van vijf immigranten in Amsterdam. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

'Seniele vent' Trump versus 'Rocket Man' Kim: moeten we ons zorgen maken om atoomretoriek?
De atoomretoriek tussen Trump en Kim loopt hoog op. Zijn het totaal gestoorde hyperbolen over totale vernietiging die we niet zo serieus moeten nemen, of wordt het echt gemeend?

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Schaamteloos commercieel, maar symbool voor een harmonieus Duitsland
Zangeres Helene Fischer is mateloos populair in Duitsland. Neutraliteit lijkt haar geheim te zijn. Ze voorziet in de behoefte aan een grote gelijkmaker, aan harmonie en zorgeloosheid. (+)

Hillary Clinton snapt het nog steeds niet helemaal, maar haar twijfel is verhelderend (****)
Krap een jaar na haar grote nederlaag verklaart Clinton hoe het zo kon misgaan. Door haar zelftwijfel is het boek veel interessanter en rauwer dan haar eerdere titels.

Hillary Clinton knipoogt tijdens de presentatie van haar boek What happenend. Beeld reuters
Hillary Clinton knipoogt tijdens de presentatie van haar boek What happenend.Beeld reuters

Huisartsen worden soms wanhopig van patiënten die medicijnen slecht innemen
Het heet therapieontrouw, het komt erg veel voor en het leidt tot aanzienlijk hogere medische kosten. Wat bezielt de patiënten en wat is eraan te doen? (+)

11 alcoholdilemma's: wat vind jij normaal? Doe onze test
Alcohol hoort er in Nederland gewoon bij. Maar wat kan wel en wat kan niet? Vergelijk jezelf hier met andere deelnemers.

Wie wil een keer met Yvon naar het strand?
De stad zat er vol mee, met mensen die in een sociaal isolement waren terechtgekomen. In de straat achter Eva Hoeke woont Yvon, 56 jaar en drankverslaafd. 'Ik mocht haar wel, instinctief. Het zat 'm in haar oogopslag, die weliswaar troebel, maar ook mismoedig was.' Dus ging Eva langs voor een kop koffie. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden