Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Facebook gaat nepnieuws nu ook in Nederland aanpakken. Met behulp van factcheckers gaan ze valse berichtgeving te lijf. Verder in de Volkskrant Avond: het Amazonegebied is toch niet zo'n maagdelijk oerbos als we altijd dachten en Arjen Lubach, een politieke factor om rekening mee te houden.

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions blijkt vorig jaar twee keer gesproken te hebben met de Russische ambassadeur in Washington. Beeld afp
De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions blijkt vorig jaar twee keer gesproken te hebben met de Russische ambassadeur in Washington.Beeld afp

Vandaag belangrijk

Facebook pakt nepnieuws nu ook in Nederland aan

Facebook breidt zijn pogingen op de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan uit naar Nederland. Dit gebeurt met hulp van factcheckers van de Universiteit Leiden en van nieuwssite Nu.nl.

Democraten eisen aftreden Trumps minister van Justitie

De Democraten hebben de FBI gevraagd een onderzoek in te stellen tegen de Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions nu blijkt dat hij vorig jaar twee keer gesproken heeft met de Russische ambassadeur in Washington. Dat had The Washington Post ontdekt. Volgens de Democraten heeft Sessions mogelijk meineed gepleegd, omdat hij tegenover de Senaat had gezegd dat hij geen contact met de Russen had gehad. Het Witte Huis klaagde dat Sessions het slachtoffers van een 'partijpolitiek spelletje'.

Factcheck: Is Oekraïneverdrag na Ruttes inlegvel 'heel ander verdrag' geworden?

De Volkskrant checkt in aanloop naar de verkiezingen op 15 maart politieke uitspraken op waarheidsgehalte. Vandaag: is het Oekraïneverdrag na Ruttes 'inlegvelletje' een heel ander verdrag geworden, zoals Alexander Pechtold beweert?

Amazonewoud niet zo mythisch als gedacht: mens gaf het bos mede vorm

Het Amazonewoud, het grootste regenwoud op aarde, is niet het maagdelijke oerbos waarvoor het vaak wordt gehouden. De mens heeft het bos mede vormgegeven. Door boomsoorten te cultiveren heeft de inheemse bevolking in de loop van de geschiedenis een onmiskenbaar stempel gedrukt op de samenstelling van het woud, zo blijkt uit onderzoek.

null Beeld afp
Beeld afp

Video van de dag

Als er één pleidooi is voor vrije partnerkeuze zijn het wel de foto's van gearrangeerde huwelijken, aldus Hans Aarsman.

Vanavond op tv

De Keuringsdienst van waarde (20.30 uur, NPO 3) zocht uit waarom het ene pak halfvolle melk 1 euro kost, en het andere pak 1,20. In de eerste aflevering van Michiel van Erps nieuwe documentaireserie Dit zijn wij is te zien hoe Nederland trouwt (22.00 uur, NPO 1). Om 22.10 begint op Film 1 Drama The Descendants, waarin George Clooney een vader speelt die plotseling alleen voor zijn puberdochter moet zorgen. In Politicologica (NPO 2, 23.10 uur) wordt ingezoomd op D66. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Arjen Lubach: een politieke factor om rekening mee te houden

Een zondag zonder Lubach (geschrapt wegens schaatsen) wordt een maandag met Lubach. Voor de ingang van de Leidse Pieterskerk heeft zich een lange sliert belangstellenden gevormd. De presentator zal in debat gaan met lijsttrekker Gert-Jan Segers van de Christenunie over geloof in de openbare ruimte.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

In Noord-Ierse Derry staan verhoudingen weer op scherp

Noord-Ierland heeft donderdag gestemd voor een nieuwe regering. Spannende verkiezingen, want na jaren van vreedzaam samenleven, laait de onrust tussen de katholieken (Bog Side) en de protestanten (The Fountain) weer op. Hoe lang gaat dit nog goed?

Dit zijn de acht plagen die taxidienst Uber teisteren

Taxidienst Uber lijkt in een ongecontroleerde slip geraakt: beschuldigingen van seksuele intimidatie, bedrijfsspionage, een topman die zijn temperament niet de baas is - het onder technologievorsers eens zo populaire bedrijf heeft in korte tijd veel van zijn glans verloren. Dit zijn de acht plagen die Uber hebben getroffen.

Een politieman in de Keniaanse hoofdstad Nairobi verhindert dat demonstrerende taxichauffeurs passagiers uit een auto van Uber trekken. Beeld reuters
Een politieman in de Keniaanse hoofdstad Nairobi verhindert dat demonstrerende taxichauffeurs passagiers uit een auto van Uber trekken.Beeld reuters

Dit zijn de frankenmansions en ijsberghuizen van de rich and famous

Frankenmansions heten ze wel, de monsterlijk grote, geschakelde stadspaleizen van de rich and famous op Manhattan. Ook Londen kent de trend. Hoe zit het met Amsterdam? (+)

Hier moet je op letten als je ontslagen wordt

Wie ontslagen wordt, hoeft daar niet zonder slag of stoot mee akkoord gaan. Er zijn mogelijkheden om het ontslag succesvol aan te vechten (+). Daarbij moet je als werknemer de volgende zaken goed in de gaten houden.

Aaf: 'Het is 2017, jongens. Waarom bestaan verkiezingsborden nog?'

Er zijn van die momenten dat je kunt zien dat de moderne mens de moderne tijd nog niet begrepen heeft. Dit klinkt heel poëtisch, maar het is eigenlijk een nogal kromme manier om te zeggen dat ik niet kan geloven dat er nog van die grote verkiezingsborden bestaan met daarop posters voor politieke partijen (+).

Verkiezingsborden in Bloemendaal. Beeld anp
Verkiezingsborden in Bloemendaal.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden