Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan legt zijn ambtsketting neer. In een brief aan de inwoners van Amsterdam schrijft hij maandag: 'In januari schreef ik u dat ik slecht nieuws had gekregen van mijn artsen, maar dat ik nog een poosje uw burgemeester hoopte te blijven.' (...) 'Aan dit poosje komt nu een einde.' Verder in de Volkskrant Avond: Wat beweegt Myanmar om de Rohingya met geweld te verjagen?

Eberhard van der Laan legt zijn werk neer. Beeld anp
Eberhard van der Laan legt zijn werk neer.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Burgemeester Van der Laan kan niet verder worden behandeld en legt werk neer
Burgemeester Eberhard van der Laan legt zijn ambtsketting neer. De gevolgen van zijn ziekte maken het voor hem niet langer mogelijk om zijn burgemeesterschap goed uit te voeren. 'In januari schreef ik u dat ik slecht nieuws had gekregen van mijn artsen, maar dat ik nog een poosje uw burgemeester hoopte te blijven.' (...) 'Aan dit poosje komt nu een einde', schrijft Van der Laan maandag aan de inwoners van Amsterdam.

Londense fietser veroordeeld tot anderhalf jaar cel voor doodrijden voetganger
De 20-jarige Charlie Alliston kon niet op tijd remmen toen Kim Briggs, een moeder van twee jonge kinderen, overstak. Bij het bepalen van de strafmaat speelde mee dat Alliston, een voormalige koerier, geen handrem op zijn voorwiel had, wat in het Verenigd Koninkrijk illegaal is. De straf is opvallend hoog vergeleken met straffen die automobilisten en vrachtwagenchauffeurs meestal opgelegd krijgen bij het doodrijden van fietsers.

Vakbonden FNV en CNV: lonen in Nederland moeten flink omhoog
De lonen in Nederland moeten flink omhoog. De twee grootste vakbonden hebben hoge looneisen aangekondigd: van minimaal 3,5 procent tot 5 procent. De lage inkomens zouden er minimaal 1.000 euro bruto per jaar op vooruit moeten gaan, zo maakte de FNV maandagmiddag bekend. Het CNV liet afgelopen weekeinde al blijken dat werknemers het zat zijn en willen meeprofiteren van de economische groei.

Rechter: vrouw kan best plassen in urinoir, al is het niet prettig
Geerte Piening (23) moet geen 140 maar 90 euro betalen wegens wildplassen op het Leidseplein na een uitgaansavond. Ze werd in 2015 beboet nadat ze in Amsterdam door agenten op heterdaad was betrapt toen ze haar behoefte in de open lucht deed en vocht deze boete aan. Piening vond het discriminatie omdat er voor vrouwen in de hoofdstad volgens haar maar twee openbare toiletten zijn en voor mannen 35. De boete is lager uitgevallen omdat het 2,5 jaar heeft geduurd voor de zaak voor de kantonrechter kwam.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Video van de dag

In Amerika lijken bezoekers het eindelijk zat, al die remakes, reboots, sequels en threequels. De blockbuster beleefde namelijk een dramatische zomer. Hollywood zou zich zorgen moeten maken, maar doet dat vooralsnog niet.

Vanavond op tv

Om de perfecte salsa te kunnen bereiden, gaat Yvette van Boven in Koken met Van Boven (NPO 2, 20.25 uur) te rade bij salsa-specialist. Direct aansluitend kijk je 2DOC: Vrouw slaat man (NPO 2 21.00 uur), een docu over mannen die mishandeld worden door hun vrouw. Zin in een film? Ciske de Rat (RTL 8, 20.30 uur) is net begonnen! Bekijk hier onze overige tv-tips.

Yvette van Boven maakt een salsa vanavond. Beeld Frank Ruiter
Yvette van Boven maakt een salsa vanavond.Beeld Frank Ruiter

Morgen in de krant

Wat ging er mis met de hulpverlening na Irma?
Het is een paar uur nadat de orkaan Irma over Sint Maarten is getrokken. Buiten bij het politiebureau in de hoofdstad Philipsburg zit een agent op een stoel. Hij is doodvermoeid. En helemaal alleen. Zijn collega-agenten zijn thuis gaan schuilen voor de storm, of nemen daar nu hun schade op. (+)

Wat beweegt Myanmar om Rohingya met geweld te verjagen?
Veel Birmezen begrijpen niet waarom de wereld tegen hen te hoop loopt. Al meer dan 430 duizend Rohingya zijn voor het geweld van het leger van Myanmar naar buurland Bangladesh gevlucht. Wat beweegt Myanmar?

Dagelijkse klopjacht in het park: Brusselse politie verjaagt vluchtelingen
De politie jaagt asielzoekers op om te verhinderen dat zij hun tenten opslaan in een Brussels park. 'Mensen in nood moet je helpen', zegt Vluchtelingenwerk. 'Ze zijn hier illegaal, dus moeten ze weg', vindt de overheid. (+)

Renske de Greef: 'Door woord en beeld te combineren kan ik zo veel meer vertellen'
Renske de Greef schreef jarenlang columns voor NRC Next, tot ze merkte dat schrijven haar tegenstond. Nu stopt ze haar columnistisch engagement in tekeningen. Waarom werkt dat zo goed? (+)

Festival Cure Salée
Voor de tentjes op het stoffige festivalterrein maken de nomaden zich deze morgen op voor het feest dat dit weekend losbarst. De mannen met hun zwarte en witte tulbanden en kleurrijke tunieken schenken thee uit in kleine glaasjes, de vrouwen kloppen de kleedjes uit waar ze de nacht op hebben geslapen. Jonge mannen en meisjes draaien in hun mooiste kleren om elkaar heen terwijl de eerste opzwepende ritmes al uit de trommels en luidsprekers klinken. We maakten er een scrollverhaal over: welkom bij Festival Cure Salée, het 'Lowlands' in de woestijn van Niger.

Iedereen moet vrij zijn een hond wel of niet te aaien
'Twee jongens deden niet mee: een gedrongen blonde jongen met blozende pofwangen, en een beeldschone, tengere, zandkleurige knaap met zwarte krullen, sprookjesogen en een dito mond, voorzien van een ingewikkelde beugel, om het niet te gek te maken. Sceptisch keken ze van een afstandje naar die orgie van tederheid', schrijft Sylvia Witteman. Lees de hele column van Sylvia Witteman hier. (+)

Festival Cure Salée: Fulani jongens presenteren zich voor de schoonheidswedstrijd. Beeld Sven Torfinn
Festival Cure Salée: Fulani jongens presenteren zich voor de schoonheidswedstrijd.Beeld Sven Torfinn
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden