Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Het eerste lijsttrekkersdebat, op Radio 1, betekende de aftrap van de 'hete fase' van de campagne. Verder in de Volkskrant Avond: een dubbelinterview met minister van Defensie Hennis en haar Duitse evenknie en kan de mens een reis naar Mars wel aan?

redactie
Een uit de hand gelopen ontmoeting van nazis en tegenbetogers heeft voor beroering gezorgd in Zweden. Bij de ongeregeldheden in Malmö trad de politie volgens velen buitensporig hard op. Beeld
Een uit de hand gelopen ontmoeting van nazis en tegenbetogers heeft voor beroering gezorgd in Zweden. Bij de ongeregeldheden in Malmö trad de politie volgens velen buitensporig hard op.Beeld

Vandaag belangrijk

Lees terug: geanimeerd debat trapt 'hete fase' campagne af

Met nog 19 dagen tot de verkiezingen had Radio 1 vanmiddag de primeur: het eerste landelijke lijsttrekkersdebat. Negen partijleiders kruisten tussen 16.30 en 18.00 uur de degens. Lees hier het live-verslag terug.

Rechter besluit: verslagen over MH17 moeten openbaar worden

Het ministerie van Veiligheid en Justitie moet de verslagen openbaar maken van vergaderingen die ministers hadden over de vliegramp met toestel MH17. Dat heeft de Utrechtse bestuursrechter vrijdag bepaald. De rechter zegt dat het ministerie onvoldoende heeft aangetoond waarom de documenten geheim moeten blijven.

'Witte Huis verzocht FBI om berichtgeving over relatie Trump-Rusland te ontkennen'

Het Witte Huis heeft de FBI verzocht om de mediaberichten over contacten tussen Trumps adviseurs en de Russische inlichtingendiensten tijdens de verkiezingscampagne publiekelijk in twijfel te trekken. Dat meldt CNN donderdag op basis van anonieme regerings- en veiligheidsbronnen. De FBI ging niet in op het verzoek.

Al eerder twee beveiligers uit team-Wilders op non-actief gesteld

Twee leden van de Dienst Bewaking en Beveiliging (DBB) zijn in 2015 al op non-actief gesteld. Minister van Justitie Stef Blok zegt vrijdag dat het gaat om personen die 'in de fysieke schil rond Wilders' actief waren en zich schuldig hadden gemaakt aan financiële malversaties.

Video van de dag

Zo maak je heen snel sneeuw in Canada

Het ene moment kun je er nog prima thee van trekken, een moment later kun je er een sneeuwpop van maken. Zo maak je heel snel sneeuw in Canada.

Vanavond op tv

Ed Sheeran presenteert vanavond zijn nieuwe album bij RTL Late Night (22.30 uur, RTL 4). De bejubelde miniserie The night manager kunt u om 20.30 uur bekijken op NPO 1. Om 23.00 uur probeert Rutger Castricum op dezelfde zender Maxim Hartman te overtuigen om te gaan stemmen. Al onze tv-tips vindt u hier.

Ed Sheeran. Beeld epa
Ed Sheeran.Beeld epa

Morgen in de krant

Hoe Zweden slachtoffer werd van een mediastorm

Zweden werd afgelopen week ineens slachtoffer van een mediastorm. De brave Scandinavische welvaartsstaat figureerde daarin als een land dat ten onder zou gaan aan een toevloed van criminele moslim-immigranten. Hoe nepnieuws een rol speelt in een wereldwijde propagandaoorlog. (+)

De Boze Witte Vrouw is ook opgestaan

De opkomst van populistisch rechts wordt vooral toegeschreven aan de boze witte man. Maar ook vrouwen zijn ontevreden en laten zich gelden (+), zowel in de VS als in Nederland en de rest van Europa.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Duitse en Nederlandse Defensieministers: 'Trump is een wake-upcall voor Europa'

De wake-upcall kwam van Trump, zegt de Duitse minister van Defensie Von der Leyen. Haar Nederlandse collega Hennis hoorde al vele wekkers. In München spreken ze over de toekomst van de krijgsmacht. (+)

Oscarfilms als therapie: popcorn in plaats van prozac

Moonlight, Lion, La La Land: de films die zondag wellicht een Oscar binnenslepen, blijken prima therapie. Popcorn in plaats van prozac, dus. (+)

De Nederlandse minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (43) en haar Duitse collega Ursula von der Leyen (58) Beeld Daniel Rosenthal / de Volkskrant
De Nederlandse minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (43) en haar Duitse collega Ursula von der Leyen (58)Beeld Daniel Rosenthal / de Volkskrant

Het probleem met Mars-reizen: de mens

e NASA zegt 'een heel eind onderweg' te zijn met een missie naar Mars. Er is één grote onbekende factor: kan de mens de reis wel aan? (+)

Waarom rekent het rijk zo'n hoge boete bij te laat betalen?

Mijn dochter kreeg een bekeuring voor te hard rijden en bij te laat betalen ging de boete met 50 procent omhoog. De overheid is toch bezig de hoge kosten aan te pakken van incassobureaus? Dan zouden ze zelf het goede voorbeeld moeten geven. (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden