Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Voor het eerst doet een mannelijk slachtoffer van seksueel misbruik binnen defensie zijn verhaal. Het misbruik vond plaats op de Koninklijke Militaire School, en werd door de leiding genegeerd. Verder in de Volkskrant Avond: Hier ligt de generatie Merkel wakker van en in Rijswijk is de bunker klaar voor de bom van Kim Jong-un.

Beeld anp

Vandaag belangrijk

Defensie stopte misbruikzaak van soldaat in doofpot
Voor het eerst doet een mannelijk slachtoffer van seksueel misbruik binnen defensie zijn verhaal. Het misbruik vond plaats op de Koninklijke Militaire School, en werd door de leiding genegeerd.

Miljoenennota: kabinet trekt 270 miljoen extra uit voor leraren
Lodewijk Asscher krijgt alsnog zijn zin: het demissionaire kabinet trekt 270 miljoen euro uit voor de verhoging van salarissen van basisschoolleerkrachten, goed voor een loonstijging van 3 procent. Het bedrag, waarover PvdA en VVD al langer discussieerden, staat in de Miljoenennota 2018 die Rutte II komende Prinsjesdag presenteert en de Volkskrant heeft ingezien.

Europese ministers maken korte metten met plan Juncker: Geen gedwongen invoering euro
Geen enkel niet-euroland in de EU wordt gedwongen de munt in te voeren. De Europese ministers van Financiën maakten vrijdag korte metten met de oproep van Commissievoorzitter Juncker om de monetaire tweedeling in de EU snel op te heffen.

Politie bezig met klopjacht op dader aanslag in Londense metro
De Britse politie is met een klopjacht bezig op de dader van een half gelukte terreuraanslag in de Londense metro, vrijdag tijdens de ochtendspits. Bij een steekvlam en de daaropvolgende stampede bij halte Parsons Green, West-Londen, waren 22 metroreizigers gewond geraakt.

Video van de dag

Dames en heren, u loopt gevaar: 'In Amsterdam heb je zeker wel tienduizend illegalen waar totaal geen zicht op is en dat betekent dat u morgen van alles kan gebeuren', zei Theo Hiddema van Forum voor Democratie bij BNR Nieuwsradio. Maar klopt dat getal wel? Wetenschapsredacteur Maarten Keulemans zocht het uit en ontdekte: die tienduizend is een spookgetal.

Vanavond op tv

Vanaf 21:26 uur kunt u kijken naar het laatste uur van Nederland helpt Sint Maarten. Art Rooijakkers presenteert vanuit het actiecentrum in Beeld en Geluid in Hilversum de nationale actiedag voor slachtoffers van orkaan Irma (NPO 1). Bij Pauw vertelt Minister Plasterk zijn verhaal over de enorme schade op Sint Maarten en de plannen voor de wederopbouw. Daarnaast is voetballer Lieke Martens te gast, die zal vertellen over haar doorbraak, het leven in Barcelona en haar ontmoetingen met Lionel Messi en Cristiano Ronaldo (RTL 4, 22:30 uur). Meer tv-tips leest u hier.

(vlnr) Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Gerard Ekdom en zanger Jamai openen de Nationale Actiedag Nederland helpt Sint-Maarten van het Rode Kruis in het Instituut voor Beeld en Geluid © ANP Beeld anp

Morgen in de krant

In Rijswijk is de bunker klaar voor de bom van Kim Jong-un
Genoeg erwten met varkensvlees en pasta met gehakt in de bunker in Rijswijk om het een tijd uit te zingen. Maar deze schuilplaats is allesbehalve representatief. (+)

Hoe is het om als millennial in het Duitsland van Merkel te leven?
Hoe is het om in het Duitsland van Merkel te leven? Hoe is het om Duitser te zijn in de 21ste eeuw? En hoe stabiel is het op het eerste gezicht zo rustig ogende buurland? Aan een Berlijnse keukentafel spreken vijf millennials over deze vragen. Waar liggen zij wakker van? (+)

Korpschef Akerboom: 'Dit is best een mooie hondenbaan'
De politie kreeg er deze week flink van langs de interne cultuur is te losjes, jongeren willen geen agent meer worden, corruptie ligt bij groepen op de loer en de leiding is nalatig. 'Pijnlijk', zegt korpschef Erik Akerboom. 'Er komt nog meer aan.' (+)

Moeten we ons zorgen maken over afgepeigerde oppasoma's?
Antwoord op lezersvragen over gezondheid, voeding, leefstijl en psyche. Deze week: kun je een burn-out krijgen door regelmatig op de kleinkinderen te passen? (+)

Een afgepeigerde oppasoma. Beeld Daantje Bons / de Volkskrant

Zwangere mag best een beetje alcohol, schreven Britse media. We zochten uit of dit klopt
Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: een zwangere mag best een beetje alcohol.

Aleid Truijens: holle complimenten en voortdurend applaus zijn gevaarlijk
Voortdurend beoordeeld worden door degenen met wie je optrekt, waarbij die mensen dus vriend, begeleider, recensent en beul in één persoon zijn - is heel bedreigend. Aleid Truijens wordt liever regelmatig afgerekend op harde afspraken, op grond van feiten, dan voortdurend beloerd te worden. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.