Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Poetin heeft zijn medewerkers opdracht gegeven hun anti-Amerikaanse retoriek te matigen. Het lijkt erop dat het Kremlin verdere escalatie wil voorkomen, in de hoop economische schade te beperken. Verder in uw avondnieuwsbrief: geniet lekker na met deze zomerse foto's. Maar is die sprong in temperatuur wel goed voor de bomen en planten?

Redactie
De koeien weer naar buiten en de biologische boer is er maar wat blij mee. Beeld Marcel van den Bergh
De koeien weer naar buiten en de biologische boer is er maar wat blij mee.Beeld Marcel van den Bergh

Vandaag belangrijk

Poetin wil dat zijn medewerkers anti-Amerika retoriek matigen

De Amerikaanse sancties tegen Russische oligarchen zijn hard aangekomen. Door verdere escalatie met Amerika te voorkomen hoopt het Kremlin de economische schade te beperken.

Evolutie maakt van duikersvolk steeds meer 'Aquamensen' met vergrote milt

Een volk van onderwatervissers heeft een flink vergrote milt. Dat help bij het duiken, want de milt geeft extra zuurstof in het bloed. Die milt krijgen ze niet door oefening: hun genen zijn erop aangepast, ontdekten wetenschappers.

Rechter veroordeelt hoofdrolspeler in 'Mocro War' tot 18 jaar cel voor liquidatiepoging

Met de veroordeling van 'Noffel' keurt de rechter goed dat de politie ontsleutelde berichten gebruikt in de opsporing. Het maakt de weg vrij voor de veroordeling van meer daders van georganiseerde misdaad.

Historicus: 'Psychiatrisch pionier Asperger werkte samen met nazi's en stuurde kinderen de dood in'

Medisch historicus Herwig Czech werpt een compleet nieuw licht op de relatie tussen Hans Asperger en de nazi's. Het onderzoek is gebaseerd op onder andere officiële documenten van het nazi-regime en dossiers van Aspergers patiënten.

Video van de dag

'Iedereen verkoopt wapens aan de moordenaars in Saoedi-Arabië.' Onze fotokijker Hans Aarsman klinkt minder gemoedelijk dan anders, nu hij in deze video de royale ontvangst beschrijft die de Saoedische kroonprins in Europa ten deel viel. In Spanje kocht de prins vijf oorlogsbodems, handig voor de oorlog in Jemen.

Vanavond op tv

De Kinderombudsman pleit voor het terughalen van Nederlandse kalifaatkinderen. Houssein schuift aan bij Pauw. Zijn dochter en kleinkinderen zitten vast in een Syrisch IS-gevangenkamp (NPO 1, 23.00 uur). Focus (NPO 2, 21.25 uur) zoomt in op de 'exotische woekeraars', zoals de tijgermug en de muskusrat. Door menselijk toedoen zijn deze soorten naar Nederland gehaald en hier kunnen ze ongestoord woekeren. Dat heeft consequenties. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Werk zoeken in Spanje is nog altijd een helletocht voor de pas afgestudeerden

Nergens in Europa wordt zo veel 'opgelost' met tijdelijke contracten als in Spanje. Een baan wordt er door werkgevers zo langzamerhand gezien als een wegwerpartikel: weekje in dienst en dan bij het grof vuil. Het maakt jongeren radeloos. (+)

Scrollverhaal: En ineens is er vuurwerk in de natuur

De plotselinge warmte brengt nogal wat teweeg bij mens en natuur. Fotograaf Marcel van den Bergh trok net als de rest van ons naar buiten, waar het leven zich van zijn kleurrijkste kant laat zien.

Het mooiste altaarstuk van Nederland is na 450 jaar terug in Alkmaar

Het mooiste altaarstuk van Nederland hoort in Alkmaar. In de Grote Kerk. Weelderig, miljoenen waard, onvervangbaar. En (tragisch, maar dat had zo z'n redenen) verkocht aan de Zweden. Na 450 jaar is het eindelijk terug. (+)

De tijd lijkt rijp voor een nieuw soort AIVD-leider

Met het aftreden van Rob Bertholee aan het einde van dit jaar komt de functie van diensthoofd van de AIVD vacant. De vraag dient zich aan welke eisen gesteld zouden moeten worden aan zijn opvolger, schrijven bijzonder hoogleraar Paul Abels en Merijn Adams. Wordt er weer gekeken naar een 'uniform' of is in de toekomst iemand nodig met meer politiek-bestuurlijke en conceptuele capaciteiten?

Hamas-adviseur: 'Palestijnse mars is geen invasie, het is óns land'

Wekelijks wagen Palestijnse demonstranten uit Gaza hun leven bij de grens met Israël. Wat heeft het voor zin? Hamas-adviseur Ahmed Yousef: 'Het is geen invasie vanaf een andere planeet, het is óns land.' (+)

Aaf Brandt Corstius moet nodig eens naar Japan, maar doet het voorlopig met het Amsterdamse Bos

Twee mensen die ze kent stuurden jaloersmakende foto's vanuit Japan. Dus toog Aaf naar de Kersenbloesemtuin in het Amsterdamse Bos: 'Wat deden al die mensen hier in mijn Japanse natuurervaring?, maar toen besloot ik dat dit fantastisch was.' (+)

Het ontmantelen en inpakken van het Laurentius-altaarstuk van Maarten van Heemskercken voor de tijdelijke tentoonstelling van het meesterwerk in de Grote Kerk van Alkmaar. Beeld Pascal Vossen
Het ontmantelen en inpakken van het Laurentius-altaarstuk van Maarten van Heemskercken voor de tijdelijke tentoonstelling van het meesterwerk in de Grote Kerk van Alkmaar.Beeld Pascal Vossen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden