Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. De strijd om het Britse premierschap is teruggebracht tot twee kandidaten: Theresa May en Andrea Leadsom. In Duitsland is een de zogenaamde 'Nein ist Nein'-wet aangenomen, die het makkelijker moet maken voor vrouwen om aangifte te doen van aanranding en verkrachting. Verder in de Volkskrant Avond: schrijfster Lize Spit over haar succes en hoe kunt u het beste online boodschappen bestellen?

Redactie
Rico (L) en Sticks (R). Beeld Daniel Cohen
Rico (L) en Sticks (R).Beeld Daniel Cohen

Vandaag belangrijk

Duitsland akkoord met 'Nein ist Nein'-wet tegen verkrachting

Duitsland maakt het bestraffen van verkrachting eenvoudiger. Onder de leus 'Nee is Nee' nam het parlement vandaag een vernieuwde wet over seksuele delicten aan. Die wet stelt ook mensen strafbaar die in een groep andere iemand lastigvallen, door diegene te omringen, te betasten of hitsige teksten uit te slaan.

Strijd om opvolging Cameron gaat tussen Leadsom en May
Wie mag er in de voetsporen van Margaret Thatcher treden? Theresa May of Andrea Leadsom? De achterban van de Conservatieve regeringspartij gaat komende weken uitmaken wie van deze twee de tweede vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk gaat worden. Het is keuze tussen een ervaren minister die een 'Softe Brexit' wil en een onervaren staatssecretaris die een 'Harde Brexit' voorstaat. De favoriet binnen de fractie is May, maar of de 150.000 partijleden dezelfde voorkeur koesteren zal op 9 september blijken.

Rusland zet Wit-Rusland onder druk met verminderde olieleverantie
Rusland lijkt bezig de teugels aan te halen om Wit-Rusland eraan te herinneren dat het voorzichtig moet zijn met het aanhalen van de banden met de Europese Unie. Om de Wit-Russische autoriteiten onder druk te zetten heeft Rusland de olieleveranties aan het buurland de afgelopen tijd drastisch verminderd.

Ongeluk Mali vergroot zorgen over defensiematerieel
Het dodelijke ongeluk Mali, waarbij woensdag twee Nederlandse VN-militairen omkwamen, vergroot de al langer bestaande zorgen over gebrekkig defensiematerieel. Hoewel de oorzaak van het incident nog niet is vastgesteld, stopt Defensie voorlopig met het gebruik van het type mortiergranaat die het leven heeft gekost van de twee militairen en een derde zwaar heeft verwond.

Sportzomer live

Live - Bereikt Frankrijk of Duitsland de finale van het EK?
Bereikt Frankrijk of Duitsland de finale van het EK? De tweede halve finale van het EK belooft een spektal van jewelste te worden. U kunt de wedstrijd volgen in dit liveblog.

Tourcolumn: Nederlandse nuchterheid in de Tour de France
Wie graag in de waan verkeert dat de Tour de France wordt beslist door mannen die lijden tot in het diepst van hun gedachten, kan maar beter niet naar de interviewtjes met de Nederlandse favorieten luisteren. Bauke Mollema en Wilco Kelderman spreken met een nuchterheid die elke zweem van romantiek op kille wijze velt. Lees hier de hele column van Lidewey van Noord.

Bouke Mollema. Beeld anp
Bouke Mollema.Beeld anp

Video van de dag

Robots die een beetje leven. Het klinkt als science fiction, maar wetenschappers zijn al bijna zover. Dankzij de hartspiercellen van ratten kunnen ze kleine motortjes maken die werken op licht, in plaats van stroom. Maarten Keulemans vertelt hoe het zit.

Vanavond op tv

De tweede halve finale van dit EK, tussen gastland Frankrijk en wereldkampioen Duitsland, begint om 21.00 uur op NPO 1. Bij RTL Late Night (RTL 4, 22.30 uur) komt Jack van Gelder over die wedstrijd vertellen. Geen sportliefhebber? Niet getreurd, op RTL 7 ziet u om 22.30 uur Straw Dogs, de remake uit 2011 van de gelijknamige klassieker uit 1971. Onze complete tv-selectie ziet u hier.

Morgen in de krant

'We hebben genoeg ruimte, maar er gebeurt gewoon niets' (+)
Is de woningmarkt oververhit? Niet aan de randen van het land. In Emmen, waar de ambitieuze plannen voor megawijk Delftlanden weer zijn bijgesteld, zijn ze blij met elke verkochte kavel.

Asielzoekers mogen van inwoners Beuningen niet op de stoep
Ze moeten er niet aan denken dat er driehonderd asielzoekers langs hun huizen gaan lopen, de huizenprijzen zouden er van gaan dalen. Daarom heeft een bewoonster van de Koningstraat in Beuningen, namens ook twee van haar buren, aan de gemeente verzocht dit voetpad af te sluiten, vanwege een te vestigen asielzoekerscentrum in de omgeving.

Hoe kan ik via internet boodschappen laten bezorgen?
Mijn moeder is slecht ter been en heeft geen winkel in de buurt. Kan ik via internet haar boodschappen laten bezorgen? Lees hier het antwoord.

Opgezwolle Rico en Sticks: de echte shit als ze samen zijn (+)
Ze waren een sensatie toen ze doorbraken, hun albums bleken klassiekers. Vijftien jaar later is het beste van Opgezwolle verzameld. Gijsbert Kamer beluisterde de box met nederhop en vindt: Rico en Sticks mogen nooit meer uit elkaar.

'Je moet genieten van je poging het doel te bereiken' (+)
De Belgische bestseller Het smelt van de Vlaamse schrijfster Lize Spit (27) kreeg lyrische recensies en wordt zowel vertaald als verfilmd. Een droom die uitkomt. Toch is het genieten van succes lastiger dan het nastreven. Lees hier het interview met Lize Spit.

Waarom ik millennials met argusogen volg (+)
Kort geleden bedacht ik ineens dat er tussen mij en andere volwassenen nu een gehele generatie kan zitten. Dat was choquerend. Maar het is zo: ik ben 41, en als iemand anders 20 is, dan had ik zijn moeder kunnen zijn. Met gemak. Ik had ook een kind van 23 kunnen hebben en dat was niet eens genoeg reden geweest om tijdens mijn zwangerschap een pikante realityserie over mij te maken. Lees hier de hele column van Aaf Brandt Corstius.

Schrijfster Lize Spit. Beeld Frank Ruiter
Schrijfster Lize Spit.Beeld Frank Ruiter

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden