Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Na tien maanden steggelen is het zover: een nieuwe regeling voor het afhandelen van aardbevingsschade in Groningen. Geen rol meer voor de NAM, geen geografische begrenzing en wel de mogelijkheid van beroep. Verder in deze avondnieuwsbrief: waarom de Harley wereldwijd uit de gratie raakt (en het in Nederland wel meevalt), de kunstcritici die de knieën van kunstenaars en musea laten knikken, en een restaurant in Nederland waar u rustig eens langs kunt voor wat krokodillenvlees

Albert Heringa Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Albert HeringaBeeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Eindelijk een gunstiger schaderegeling voor Groningen: veel wensen van gedupeerden vervuld
Na tien maanden steggelen is er eindelijk een nieuwe regeling voor het afhandelen van aardbevingsschade in Groningen. Vanaf 19 maart kunnen gedupeerden terecht bij één loket waar een onafhankelijke commissie hun schades beoordeelt. Geen rol meer voor de NAM, geen geografische begrenzing en wel de mogelijkheid van beroep: de regio speelde het hard en ziet veel wensen ingewilligd.

Albert Heringa veroordeeld tot half jaar voorwaardelijke celstraf voor hulp bij zelfdoding 99-jarige moeder
Het gerechtshof in Den Bosch heeft de 76-jarige Albert Heringa woensdag veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor de hulp die hij in 2008 heeft gegeven bij de zelfdoding van zijn 99-jarige stiefmoeder. De straf is zwaarder dan de strafeis van het Openbaar Ministerie, dat drie maanden voorwaardelijke celstraf had geëist.

'Chief Wahoo' niet langer mascotte van honkbalploeg Cleveland Indians
Indiaanse activisten hebben deze week een jarenlange gevecht gewonnen tegen de Cleveland Indians. De honkbalploeg besloot vanaf volgend seizoen 'Chief Wahoo' als haar mascotte te laten vallen. Vanaf 2019 zullen de spelers niet langer het embleem met een grijnzende indiaan op hun shirt en honkbalpetje dragen.

Hijab-protest in Teheran: vrouwen knopen hoofddoek op een stok en zwaaien demonstratief in het rond
Een nieuwe vorm van protest in Teheran: vrouwen die hun hoofddoek afdoen, op een druk punt in de stad een verhoging beklimmen en het stuk textiel demonstratief op een stok voor zich uit steken. Foto's van het zwijgend vertoon van onvrede gaan volop rond op sociale media.

Het embleem met de grijnzende Chief Wahoo op de tenues van de Cleveland Indians is vanaf nu verleden tijd. Beeld
Het embleem met de grijnzende Chief Wahoo op de tenues van de Cleveland Indians is vanaf nu verleden tijd.Beeld

Video van de dag

Rondreizen door Afrika? Ga dan eerst eens langs bij restaurant Kilimanjaro in Amsterdam. Daar komt alles voorbij: Senegalese rijst, Keniaanse kip, sodabrood en... krokodillenvlees. Onze Foodvlogger probeerde het uit.

Vandaag op televisie

Het zal u niet ontgaan zijn: prinses Beatrix is 80 geworden vandaag. De NOS viert het op NPO 1, om 20.35 uur, met bijdragen van Geert Mak en Jutta Chorus. Wie liever naar muziek kijkt en luistert kan op NPO 3 nu de optredens zien die tijdens de Grammy Award-uitreiking werden gegeven. Wie zin heeft in een film kan kijken naar 50/50 bijvoorbeeld, een ándere film over kanker, beloofden de makers. Meer televisietips zijn hier te lezen.

Morgen in de krant

Waarom krabbelt Harley-Davidson zo moeilijk op uit de crisisjaren?
Steeds minder mensen waarderen het gevoel van meer dan honderd hevig vibrerende en grommende paardenkrachten tussen de benen. Dat blijkt uit de nieuwste jaarcijfers van Harley-Davidson. Wereldwijd liepen de verkopen van nieuwe motoren in 2017 met zeven procent terug en voor komend jaar verwacht de fabrikant een verdere daling. In Nederland ligt het echter wat genuanceerder. (+)

Communicatie met buurlanden moet beter als het op een nucleair ongeluk aankomt
Wat hebben de buurlanden geregeld als er over de grens een nucleair ongeluk gebeurt? De communicatie en afstemming moet beter, aldus Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. (+)

Waar deze kunstcritici binnenkomen knikken de knieën
De confronterende filmpjes van KIRAC over kunst zijn een YouTubehit. De Volkskrant ontleedt met de makers hun motieven en werkwijze. (+)

Keeping It Real Art Critics: Kate Sinha en Stefan Ruitenbeek. Beeld Erik Smits
Keeping It Real Art Critics: Kate Sinha en Stefan Ruitenbeek.Beeld Erik Smits

Trump wil 200 duizend Salvadoranen terugsturen. Maar wat treffen zij aan in hun gevaarlijke thuisland?
Donald Trump zei het tijdens zijn State of the Union duidelijk: latino-bendes veroorzaken in de VS grote problemen en hij zal er alles aan doen om zijn landgenoten tegen deze 'barbaren' te beschermen. Diezelfde bendes trekken in El Salvador moordend over straat en hebben het Midden-Amerikaanse land in diepe ellende gestort. (+)

Patser is een bedrieglijk virtuoze film vol knappe vondsten
Adil & Bilall, inmiddels ook op de radar van Hollywood, hebben met Patser een bedrieglijk virtuoze film gemaakt. Wie voorbij vrouwonvriendelijke en lompe scènes kijkt, ziet een film vol knappe vondsten. Lees hier de volledige recensie.

Een snotneus, mijn lelijke jurk en onze oude poes: wat zijn we blij dat huisgenoot P. altijd maar door bleef filmen
Ook het filmmateriaal van het gezin van columnist Sylvia Witteman werd gemaakt door een man, namelijk huisgenoot P. Waarom? Omdat zij er niet tegen kon dat je altijd nét te laat was, met die camera. Toch is ze blij dat P. stug doorfilmde. 'Kijk, opa, die was toen pas twee keer gescheiden, weet je nog?' Lees de column van Sylvia hier. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden