Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Harry van Bommel was jarenlang een boegbeeld van de SP. Nu heeft hij zijn lidmaatschap opgezegd, zijn relatie met de partij was al langer bekoeld. Verder in de Volkskrant Avond: Julien Althuisius schreef een essay over de drumsolo waarmee Phil Collins de popmuziek per ongeluk voorgoed veranderde.

null Beeld anp
Beeld anp

Vandaag belangrijk

Terreurdienst verlaagt dreigingsniveau in België, militairen uit straatbeeld
De Belgische antiterreurdienst OCAD heeft maandag beslist het algemene dreigingsniveau in België te verlagen van niveau 3 ('ernstig') naar 2 ('gemiddeld'). Daarmee komt er een eind aan ruim twee jaar aanwezigheid van militairen in het Belgische straatbeeld. 'Operatie Homeland', zoals de binnenlandse opdracht wordt genoemd, kostte België 140 miljoen euro en kreeg gemengde reacties.

Verliezen Amerikaanse banken op creditcardleningen stijgen met 20 procent - nieuwe crisis op komst?
Ondanks de economische groei hebben steeds meer Amerikanen moeite hun creditcardschulden af te lossen. De vier grootste consumentenbanken zagen de verliezen hierop afgelopen jaar met maar liefst 20 procent oplopen.

SP-boegbeeld Van Bommel zegt lidmaatschap op, maar relatie met partij was al langer bekoeld
Harry van Bommel was jarenlang een boegbeeld van de SP. Nu heeft het ex-Kamerlid zijn lidmaatschap opgezegd. Over zijn motieven zwijgt Van Bommel, maar zijn verwijdering van de SP was al langer zichtbaar.

Een pakje sigaretten. Beeld anp
Een pakje sigaretten.Beeld anp

Video van de dag

Donald Trumps eerste jaar verliep bepaald niet vlekkeloos, toch zijn er ook politieke successen. Van bommen tot belastingverlagingen: dit kreeg Trump in zijn eerste jaar voor elkaar.

Vanavond op tv

Tien jaar na zijn tragische overlijden wordt I Am Heath Ledger (Canvas, 21.10 uur) uitgezonden, een portret van de acteur. Eerder vanavond probeert Astrid Joosten in Wat verdien je? (NPO 1, 22.15 uur) boven water te krijgen wat men in de financiële wereld verdient. Zin in een film? Kijk Letters to Juliet (RTL 8, 20.30 uur), een mierzoete film met een interessante cast. Lees hier de rest van onze tv-tips.

Morgen in de krant

'Engel des doods' is in zorg geen onbekende volgens deze oud-journalist
Medische moorden vinden vaker plaats dan gedacht, een andere conclusie kan oud-journalist Carel Wiemers niet trekken na zijn jarenlange fascinatie voor het onderwerp. De insulinemoorden op bejaarden in Puttershoek verbazen hem niet. (+)

Waarom de katholieke kerk vooroploopt in de protesten tegen de president van Congo
Congolese ordetroepen hebben zondag volgens de Verenigde Naties zeker zes demonstranten doodgeschoten tijdens betogingen tegen president Joseph Kabila. De katholieke kerk had de demonstraties in meerdere grote steden georganiseerd na afloop van de kerkdiensten. Vijf vragen.

Hersenfuncties gaan er in de gevangenis op achteruit
Er zijn nieuwe aanwijzingen dat veel gestraften slechter de cel uit gaan dan ze erin gingen. Door de prikkelarme omgeving verslapt het brein en wordt gedrag juist geagiteerder. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

PO-DOM PODOM DUM DUM: hoe Phil Collins zorgde voor de opkomst van de doorbraakdrum
Zet In the Air Tonight (1981) aan op YouTube en luister na iets meer dan 3 minuten naar de overdonderdende drumslagen van Phil Collins. Deze dijkbreuk van een drumsolo zou de popmuziek voorgoed veranderen. (+)

Een vluchteling onder zijn niveau laten werken helpt niet
In sommige gemeenten wil men de vluchteling zo snel mogelijk aan het werk zetten, of in de schoolbanken, ongeacht ervaring of opleidingsniveau. Is dat slim?

Door een paar teruggevonden laarzen dacht ik terug aan die keer dat ik bevroor in Siberië
'Nu weet ik waar die motten vandaan komen', zei huisgenoot P. Hij hield een paar grote, zware laarzen van schapenvacht omhoog waarop het verschijnsel 'krioelen' vakkundig in beeld werd gebracht. Terwijl ik achteruitdeinsde, trok mijn geheugen alle registers open. Die laarzen hadden we lang geleden gedragen tijdens een winterse reportagereis door Siberië. Wat er 25 jaar geleden in Siberië gebeurde, daar kan Sylvia nu nog steeds last van hebben. (+)

Phil Collins Beeld getty
Phil CollinsBeeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden