Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Opgetogenheid over de machtswisseling-in-slowmotion overheerst in Zimbabwe, ziet onze correspondent. Zimbabwanen begeven zich naar buiten, winkels zijn open en straatventers gaan hun gang. Verder in de Volkskrant Avond: De sleutel tot geluk in Denemarken? Denk in godsnaam niet dat je beter bent dan een ander. En Bard van de Weijer laat in onze video van de dag de Fleshlight Launch zien, een masturbator met VR-bril (ja, echt).

Redactie
Robert Mugabe verscheen vrijdag ineens in het openbaar bij een diploma-uitreiking op de universiteit. Beeld anp
Robert Mugabe verscheen vrijdag ineens in het openbaar bij een diploma-uitreiking op de universiteit.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Ook vrouwelijke jihadisten vormen volgens de AIVD een groot veiligheidsrisico
Vrouwelijke jihadisten doen nauwelijks onder voor hun mannelijke collega's in hun toewijding aan de gewelddadige ideologie. Ze vormen hierdoor een groot veiligheidsrisico. Dat meldt de AIVD in het rapport 'Jihadistische vrouwen, een niet te onderschatten dreiging'. Daarin omschrijft de dienst het geweldspotentieel van vrouwelijke jihadisten uit Nederland.

Siemens wil fabriek in Hengelo sluiten, vakbonden en burgemeester in opstand
De Siemens-fabriek in Hengelo gaat waarschijnlijk in 2020 dicht. Dat heeft de directie van het concern het personeel vrijdagochtend meegedeeld. De vakbonden en de burgemeester van Hengelo zeiden onmiddellijk dat ze de voorgenomen sluiting willen aanvechten, om de circa 600 banen bij de gasturbine- en compressorfabriek te redden.

Rabobank krijgt klacht over misleidende reclame: 'Ze doen zich voor als wereldhelper, schijnheilig'
Gebrek aan ambitie kan de Rabobank niet verweten worden. Enige grootspraak wel: in zijn nieuwste reclamecampagne suggereert de bank dat zij vluchtelingenstromen gaat indammen, conflicten dempen en ook nog het wereldvoedselprobleem oplossen. 'Misleidend' en 'oneerlijk', oordeelt de Reclame Code Commissie nu.

Oud-president Centrale Bank Curaçao en Sint Maarten niet veroordeeld voor belastingfraude
Emsley Tromp, de man die tussen 1991 en 2017 president was van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, wordt niet veroordeeld voor belastingfraude. Dat heeft de rechter in Willemstad vrijdag bepaald. Het Openbaar Ministerie heeft twee weken om in beroep te gaan.

Still uit de commerical van Rabobank Beeld
Still uit de commerical van RabobankBeeld

Video van de dag

Verandert virtual reality de manier waarop we seks beleven? Fabrikanten doen in ieder geval hun best met allerlei slimme speeltjes. Zoals deze interactieve masturbator, compleet met VR-bril en bewegingen die worden gesynchroniseerd met de acteurs in de pornofilm die je kijkt. Ziedaar: de Fleshlight Launch.

Vanavond op tv

In College Tour (NPO 2, 21.05 UUR) ontvangt Twan Huys Canadese journalist Naomi Klein. In 1999 brak ze door met het boek No Logo, dat uitgroeide tot de 'bijbel van de antiglobalisten'. Erica Terpstra maakt in haar voorlopig laatste reis voor omroep MAX een rondje door Shanghai - inclusief een training voor de drakendans (NPO 1, 22.25 UUR). Meer tv-tips vindt u hier.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Morgen in de krant

Het eind van presidentschap Mugabe betekent nieuw begin voor Zimbabwe
Opgetogenheid over de machtswisseling-in-slowmotion overheerst in Harare. Na 37 jaar nadert eindelijk het einde van het presidentschap van de 93-jarige Robert Mugabe, is de teneur. (+)

Exodus op Puerto Rico - inwoners hebben geen hoop meer in de toekomst
Tienduizenden Puerto Ricanen zijn sinds orkaan Maria naar de VS gevlucht. Hun eiland is verwoest. Hoe gaan zij overleven met alleen een koffer?

Leven volgens 'Janteloven': gelukkig worden van heel gewoon doen
Hygge kent u inmiddels, lagom misschien ook al. Maar als u echt wilt meepraten, dan moet u dit lezen, het gaat over een typisch Deens begrip: janteloven. (+)

Sylvia van der Boom kreeg een boete omdat ze te ziek was om verpleegd te worden
Wie korter dan 48 uur van tevoren een afspraak met de wijkverpleging afzegt, kan een rekening krijgen. 'Een redelijke regel', vindt zorgaanbieder TSN. Maar wat als je ineens te ziek bent om te worden gewassen? (+)

null Beeld
Beeld

We kennen het allemaal: moeten poepen na een kop koffie. Waar komt die drang vandaan?
Het afleveren van de Grote Boodschap is, als je gezond bent tenminste, een regelmatig ritueel. Des te opmerkelijker dat wetenschappers nog altijd geen antwoord hebben op die éne prangende vraag: waarom krijg je aandrang als je net je eerste mok ochtendkoffie achter de kiezen hebt? (+)

Een feitelijke benadering van het leven maakt alles zo helder
'Ik sta altijd open voor verhelderende cijfers. Ik heb ooit eens met grote aandacht naar een televisieprogramma gekeken over de kankerverwekkende stof die in patat zit. Ik kijk eigenlijk zelden programma's met waarschuwingen in hun aankondiging, maar als patatjunk vond ik dat ik mijn ogen hier niet voor kon sluiten', schrijft Esther Gerritsen. (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden