Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. De VVD is bij de formatie tekort geschoten door maar één vrouw als minister naar voren te schuiven. De grootste regeringspartij, VVD-leider Mark Rutte voorop, heeft simpelweg niet goed genoeg gezocht naar geschikte vrouwen. Dit zegt Edith Schippers (53), oud-minister van Volksgezondheid, in een interview met de Volkskrant waarin zij terugblikt op haar politieke carrière. Verder in de Volkskrant Avond: waarom Hollywood een zegen is voor #MeToo.

null Beeld Pablo Delfos
Beeld Pablo Delfos

Vandaag belangrijk

Edith Schippers: VVD is tekort geschoten, Rutte zocht niet goed genoeg naar vrouwen voor ministersposten
De VVD is bij de formatie tekort geschoten door maar één vrouw als minister naar voren te schuiven. De grootste regeringspartij, VVD-leider Mark Rutte voorop, heeft simpelweg niet goed genoeg gezocht naar geschikte vrouwen.

PVV wil miskleun doen vergeten met Maurice Meeuwissen als nieuwe lijsttrekker in Rotterdam
Met een IT'er en ex-militair hoopt Geert Wilders de blamage van zijn vorige lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam te doen vergeten. De 48-jarige Maurice Meeuwissen wordt gepromoveerd van de vierde naar de eerste plek op de PVV-lijst en neemt daarmee het stokje over van Géza Hegedüs.

Toekomstige Amerikaanse ambassadeur in Nederland trekt eigen uitspraken in twijfel, noemt het 'nepnieuws'
Een filmpje waarin Pete Hoekstra, de toekomstige Amerikaanse ambassadeur in Nederland, blundert en zijn eigen uitspraken nepnieuws noemt, gaat viral.

Stadsbestuur Amsterdam in verlegenheid om posters: zoenende diverse stelletjes afgewezen, werving Londenaren niet
Dankzij twee posters moesten de woordvoerders van het Amsterdamse stadsbestuur zich vrijdag in de nodige bochten wringen. In het ene geval ging het om een poster die de abri's van de stad niet haalde, in het andere geval juist om een poster die de gemeente wel liet ophangen.

Screenshot van het fragment van Nieuwsuur. Beeld
Screenshot van het fragment van Nieuwsuur.Beeld

Video van de dag

Dikke schuddebuik, knuffelbaar: de Kerstman is een goeiige, gezellige lobbes. En in Nederland wordt hij steeds populairder. Maar waar komt hij vandaan? Alles wat je nog niet wist over Santaclaus (ja, de Amerikanen leenden Sinterklaas) legt Maarten Keulemans in deze video uit.

Vanavond op televisie

In College Tour ontvangt Twan Huys komiek, presentator en acteur André van Duin (NPO 2, 21.05 uur). Verder bestaat discofilm Saturday Night Fever 40 jaar en dat wordt gevierd met een gloednieuwe making of, The Ultimate Disco Movie, waarin John Travolta en BeeGee Barry Gibb sterke verhalen vertellen (BBC 2, 22.00 uur). En in de film Mr. Turner (2014) ziet u een verre van clichématig portret van Engelse schilder William Turner, formidabel vertolkt door Timothy Spall (NPO 2, 23.00 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Hollywood is een zegen voor #MeToo: aan de keukentafel kunnen we van die beroemdheden leren
Een terugblik op 2017. De #MeToo-discussie in de entertainmentindustrie toont hoe complex de materie is, zelfs voor de halfgoden onder ons. (+)

Jongens nagelen jonge moslima's aan de schandpaal met expose-filmpjes en -foto's
'Wie heeft Snap, nummer of Insta van deze sletje?', vraagt een Telegram-chatter. Bij zijn oproep heeft hij een filmpje geplaatst van een vrouw met hoofddoek die haar kont voor de camera schudt. Het is een van de tientallen foto's en filmpjes die anonieme chatters dagelijks plaatsen in de Telegram-groep 'Exposed bitches & snitches' (7.900 leden) van jonge vrouwen, voornamelijk met een migratieachtergrond.

Edith Schippers: 'Ik ben niet de politiek in gegaan om mensen naar de mond te praten'
Van Wilders leerde ze om niet in het veilige midden te blijven, met Rutte was ze het vaak oneens. Edith Schippers blikt terug op zeven jaar ministerschap. 'Ik ben niet de politiek in gegaan om mensen naar de mond te praten.' (+)

null Beeld ap
Beeld ap

Orkaan Irma verwoestte zijn droom, maar Tafari Johnson Hodge gaat toch door met zijn modeshow
De loeiende storm vrat het beton van zijn huis op. Tafari Johnson Hodge overleefde ternauwernood. Wat zal er worden van de modeshows waarmee hij op het punt stond door te breken? (+)

Volkskrantgeluid met Teun van de Keuken: waarom mogen bedrijven liegen?
Maisbrood zonder maismeel, of kalfsleverworst zonder kalfslever. In deze aflevering van het Volkskrantgeluid is programmamaker en Volkskrant-columnist Teun van de Keuken te gast. Hij praat met Laura van der Haar over het Gouden Windei, de verkiezing voor het meest misleidende voedselproduct.

Sylvia Witteman roast de Allerhande
'Nou ja, zegt u nu, de Allerhande is gratis, net als het weer, dus daar mag je niet over zeiken. Zeker, maar ik doe het lekker toch', schrijft Sylvia Witteman in haar column. (+)

Tafari Johnson Beeld Guus Dubbelaman
Tafari JohnsonBeeld Guus Dubbelaman

Plusteken achter een artikel

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier vindt u al een Volkskrant-abonnement vanaf €3,50 per week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden