Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Het vertrek van Groot-Brittannië maakte vandaag tot een historische dag, voor de Britten en de rest van Europa. In een liveblog houden we de laatste ontwikkelingen en reacties bij. Ook ging onze correspondent op stap in een rouwend Londen, redacteur Dirk Jacob Nieuwboer schreef over een eventuele Nexit: 'het volk mijden is ook gevaarlijk.' En luidt Brexit de val van de Europese Unie in?

Redactie
Nigel Farage viert overwinning Brexit-kamp. Beeld getty
Nigel Farage viert overwinning Brexit-kamp.Beeld getty

Vandaag belangrijk

Live Brexit - Burgemeester Londen: alle Europeanen zijn welkom
De Britten gaan weg uit de Europese Unie. Dat is de uitslag van het referendum over het lidmaatschap van de EU, waarbij 52 procent van de kiezers koos voor een Brexit. Volg het liveblog.

Premier Rutte: Nexit-referendum 'volstrekt onverantwoord'

Premier Rutte noemt een referendum in Nederland over het EU-lidmaatschap 'volstrekt onverantwoord'. Hij wil een snelle en 'vriendschappelijke' scheiding tussen de EU en Groot-Brittannië om de economische belangen van Nederland zo min mogelijk te schaden.

Kamp verlaagt gaswinning Groningen komende vijf jaar verder

De komende vijf jaar wordt nog minder Gronings gas gewonnen dan nu. Nu ligt die productie op 27 miljard kubieke meter. Het wordt 24 miljard kuub, zo besloot minister Kamp van Economische Zaken vrijdag.

Financiële markten likken wonden na zwarte Brexit-vrijdag

De financiële markten likken voorzichtig de eerste wonden van de Brexit. De verliezen op de beurzen die vrijdagmorgen nog 9 tot 10 procent bedraagden, halveerden in de loop van de dag. Nadat de Dow Jones-index van de beurs in New York met een verlies van 2,6 procent opende (450 punten) was het verlies in Amsterdam teruggelopen tot 5,6 procent. Vooral de financiële waarden stonden onder druk.

Henk Kamp: minder Gronings gas gewonnen. Beeld anp
Henk Kamp: minder Gronings gas gewonnen.Beeld anp

Sportzomer

Premier League mogelijk getroffen door Brexit

Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie kan verstrekkende gevolgen hebben voor de Premier League. Als de regels niet worden aangepast, dan zullen er beduidend minder buitenlanders gaan voetballen in de hoogste Engelse voetbalklasse.

Sportzomer Live - Collina tikt arbiter Björn Kuipers op de vingers

Scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina van de UEFA heeft Björn Kuipers een standje gegeven. De Nederlandse arbiter verzuimde dinsdag een gemiste strafschop van Spanje opnieuw te laten nemen, hoewel de Kroatische doelman Danijel Subasic op het moment dat hij de bal keerde ruim een meter voor zijn lijn stond.

Scheidersrechter Kuipers werd op de vingers getikt. Beeld epa
Scheidersrechter Kuipers werd op de vingers getikt.Beeld epa

Video van de dag

De EU moet verder zonder de Britten. Een terugblik op 41 jaar gespannen verhoudingen én een vooruitzicht.

Vanavond op tv

Nog steeds geen voetbal! Maar geen zorgen, u komt de avond wel door. Bijvoorbeeld met de eerste aflevering van een nieuw seizoen DWDD Summerschool (NPO 1, 20.30 uur) met Taco Dibbits, directeur Collecties van het Rijksmuseum. Of kijk naar RTL Late Night (RTL 4, 22.30 uur), waar Jeroen Dijsselbloem praat over de Brexit. Als u liever in de festivalstemming komt, dan is er een samenvatting van de eerste dag van Glastonbury Festival (BBC2, 23.00 uur). Niet tevreden? Hier vindt u onze andere tv-tips.

Morgen in de krant

Nexit: het volk mijden is ook gevaarlijk

Wachten tot de anti-Europese storm overwaait, is volgens Dirk Jacob Nieuwboer een houding die Europa fataal kan worden.

'Brexiteers hebben handig ingespeeld op gevoel van Engelse superioriteit' (+)

Voor Londen is de keuze voor Brexit een zeldzame nederlaag. Onaantastbaar waande de metropool zich, maar opeens was daar de wraak van de rest van het land. Op stap in een rouwende Engelese hoofdstad: 'Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar mensen buiten Londen zijn vaak wat lager opgeleid, en makkelijker te beïnvloeden door de eurovijandige pers.'

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

'Ik hou niet van de middelmaat' (+)

Succes is een keuze, aldus de Nederlandse Anita Elberse (43), hitprofessor aan Harvard. Wereldsterrenstaan voor haar in de rij.

Luidt het Britse vertrek de val van de Unie in?

'Eén eruit, nog 27 te gaan' juichen de Brexiteers en hun geloofsgenoten bij de PVV, Front National en de Vijf Sterrenbeweging in de rest van Europa. Voor hen is het Britse referendum het begin van het einde van de EU. Is de volgende Brexit de exit van Brussel? Luidt het Britse vertrek de val van de Unie in, zoals de val van de Muur de sloop van de Sovjet-Unie betekende?

'Ik kon mijn drankgebruik aardig camoufleren' (+)

Thiemo de Bakker was hét talent van Nederland, won ook de juniorentitel op Wimbledon. Tien jaar later gaat de tennisser gebukt onder een trits foute keuzen. De Bakker vergokte een vermogen en vluchtte in de drank.

Witteman heeft iets gelezen: Moeder, vertel eens wat van Adolf Hitler! (+)

Wie alles door elkaar leest, ziet soms vreemde verbanden. Zo bladerde ik beurtelings in Roald Dahls Kiss Kiss en het wonderlijke werkje Moeder, vertel eens wat van Adolf Hitler!

Thiemo de Bakker vergokte een vermogen en vluchtte in de drank Beeld Daan Brand
Thiemo de Bakker vergokte een vermogen en vluchtte in de drankBeeld Daan Brand

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden