Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Italië is opnieuw getroffen door een aardbeving. Met een kracht van 6,5 op de schaal van Richter is het de zwaarste in 35 jaar. Verder in de Volkskrant Avond: dieren helpen zelf een handje bij het bestrijden van stropers en het verloren bed van Van Gogh moet in Boxmeer staan.

Waar eerder 6,6 en 7,1 op de schaal van richter werd gemeten, is de kracht van de aardbeving naar beneden bijgesteld door het Italiaanse meetinstituut naar 6,5. Dit is zwaarder dan de beving in Amatrice, waarbij in augustus 300 mensen omkwamen.Beeld Nicola Zolin

Vandaag belangrijk

EU en Canada ondertekenen omstreden vrijhandelsverdrag CETA
De Europese Unie en de Canadese premier Justin Trudeau hebben zondag na enige vertraging het omstreden handelsverdrag CETA in België ondertekend.

Laagopgeleide wordt 'praktisch geschoolde'
De ChristenUnie-SGP in de Rotterdamse gemeenteraad wil af van het woord laagopgeleid. 'Ik stoor me daar mateloos aan', zegt raadslid Setkin Sies. 'Alsof iemand die met zijn handen werkt minder waard zou zijn dan iemand die achter een bureau zit.'

Italië getroffen door zwaarste aardbeving in 35 jaar, nog geen doden gemeld
Zondagochtend is opnieuw een zware aardbeving gemeten in het midden van Italië. De aardbeving had een kracht van 6,5 op de schaal van Richter, en is daarmee de zwaarste in 35 jaar. Volgens de autoriteiten zijn meerdere gebouwen ingestort. Er zijn nog geen doden gemeld.

Afrikaanse dieren krijgen rol in onderzoek tegen stroperij
Onrustige ganzen verrieden ooit een aanval van Galliërs. Zou het gedrag van dieren in Afrika zo ook stropers kunnen verraden? Wageningen zoekt het uit.

Video van de dag

Heb je nog een eigen smaak of laat je die bepalen door Spotify en Netflix? Deze video legt uit hoe juist het enorme aanbod je lui maakt.

Vanavond op tv

Tegenlicht volgt de burgemeester van Palermo, die Afrikaanse gelukszoekers persoonlijk welkom heet in de haven (NPO 2, 21:05 uur). In Michael Moore in Trumpland doet de bekende activist een theatershow voor Trumpaanhangers, die uitmondt in een steunbetuiging voor Clinton (NPO 3, 22.25 uur). Filmsuggestie: The Frighteners, een geslaagde griezelkomedie en het Hollywooddebuut van Lord of the Rings-regisseur Peter Jackson (Net 5, 20.00 uur). Al onze tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant


Italië werd zondagochtend opnieuw getroffen door een zware aardbeving. In de stad Norcia lijkt het alsof de onzekerheid van de inwoners in een letterlijke klap plaats heeft gemaakt voor vastberadenheid.

Bed uit de Slaapkamer belandde in Boxmeer (+)
Het moet het beroemdste bed zijn uit de geschiedenis van de schilderkunst: het bed van Vincent van Gogh, door de schilder vereeuwigd in het meesterwerk de Slaapkamer. Waar dat schilderij is, weten we; het bekendste (er zijn er drie van) hangt in het Van Gogh museum in Amsterdam. Maar waar het bed zelf gebleven is, dat was onduidelijk.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Rundfunk scoort op politiek correctheid 'onvollldoende'
Leraren Duits met nazisympathieën en dikke mensen die ieders eten opeten: de absurdistische comedyserie Rundfunk trekt alle slechte cliché's uit de kast. Waarom is het dan toch zo grappig?

Terreurmuseum verdeelt Moskovieten
Alexander Komkov krijgt weleens vragen van jonge voorbijgangers als hij zijn sigaretjes rookt bij de ingang van het Goelag Museum. 'Laatst wees een jongen naar het plakkaat bij de deur en vroeg me: wie was dat eigenlijk, die Goelag?' Komkov (21), gids in het museum over de sovjetstrafkampen, grinnikt. 'Ik zei dat Josef Goelag een kunstschilder was uit de 19de eeuw. De jongen geloofde me. Hij komt binnenkort kijken.'

Pierre Bokma als leraar Duits 'Heydrich'.

Waarom helpen middeltjes tegen kalknagels vaak niet? (+)
Het is bepaald geen levensbedreigende kwaal. Toch willen de meeste mensen die last hebben van kalknagels ervan af. Ze ontsieren tenen en handen. Bij de drogist en op internet zijn crèmes en vloeistoffen te koop voor herstel van de aangetaste nagels. Maar die helpen vaak niet. Waarom niet? En hoe raak je dan je kalknagels kwijt?

'Lekker puh' zeggen scheen bij ons verboden te zijn (+)
Dit weekend reden we over de weg die naar het strand van IJmuiden leidt, toen mijn vriend ineens zei: 'Weet je nog, die verschrikkelijke ruzie die we hier hebben gehad? Lees de volledige column van Aaf Brandt Corstius hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden