Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. De voormalige Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic komt wat de aanklagers van het Joegoslavië-Tribunaal betreft nooit meer vrij. Tegen 'de slager van de Balkan' eisten zij woensdag een levenslange gevangenisstraf wegens genocide, oorlogsmisdrijven en misdaden tegen de menselijkheid. Verder in de Volkskrant Avond: drie portretten van 'regenbooggezinnen' en een speciale verkiezingspodcast met onze immer verstandige en geestige columniste Sheila Sitalsing.

null Beeld afp
Beeld afp

Vandaag belangrijk

Aanklagers Joegoslavië-Tribunaal eisen levenslang tegen Ratko Mladic
De voormalige Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic komt wat de aanklagers van het Joegoslavië-Tribunaal betreft nooit meer vrij. Tegen 'de slager van de Balkan', zoals zijn bijnaam luidt, eisten zij woensdag een levenslange gevangenisstraf wegens genocide, oorlogsmisdrijven en misdaden tegen de menselijkheid.

'Drastische herziening van wetten rond ouderschap; meer rechten voor kinderen'
De traditionele definitie van ouderschap voldoet niet meer. In Nederland wordt 50 procent van de kinderen buiten een standaard huwelijk geboren. Steeds meer kinderen groeien op in meervoudige gezinnen, waarbij niet twee, maar drie of soms vier ouders betrokken zijn. Lees hier meer over het eindrapport van een staatscommissie naar 'fusie- en regenbooggezinnen'.

Ratko Mladic Beeld ap
Ratko MladicBeeld ap

Europa wil met stages en vrijwilligerswerk jongeren meer 'EU-gevoel' geven
Alle Europese jongeren (18-30 jaar) kunnen zich vanaf vandaag melden voor vrijwilligerswerk of een stage in een EU-land. De kosten ervan worden betaald uit het budget van de Europese Unie. De Europese vrijwilligersbrigade moet jongeren kansen geven en tegelijkertijd hun 'EU-gevoel' versterken.

PostNL afgestraft op de beurs na afwijzing overnamebod
PostNL heeft het finale overnamevoorstel van het Belgische Bpost afgewezen. Dat heeft het postbedrijf woensdag bekendgemaakt. Volgens PostNL staan het gehele bestuur en alle commissarissen achter het besluit om niet met de Belgen in zee te gaan.

Video van de dag

Maarten van Rossem recenseert het nieuwe Utrecht Centraal: 'Welke halvegare koopt er nu lingerie op het station?'

Vanavond op tv

Vanavond in Pauw verdedigen EO-presentator Tijs van den Brink en dominee Paul Visser het standpunt dat christenen door de opkomst van de islam onterecht in de hoek worden gezet (NPO 1, 23.00 uur). De bekroonde film The Hunger Games (RTL 7, 20.30 uur) verbeeldt op indrukwekkende wijze de wereld waarin een ooit gevoerde oorlog herdacht wordt met een spel op leven en dood. Al onze tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

'Bij ons in het dorp is onze gezinssituatie helemaal geaccepteerd'
Regenbooggezinnen, fusiegezinnen, meervoudige gezinnen: de juridische definitie van ouderschap voldoet niet meer, concludeerde de staatscommissie 'Herijking ouderschap' donderdag. En dat leidt tot veel praktische en emotionele problemen. Drie portretten van onconventionele gezinnen.

Zit Nederland te wachten op Europese vrijwilligersbrigade?
Alle Europese jongeren tussen de 18 en 30 jaar kunnen zich vanaf vandaag melden voor vrijwilligerswerk of een stage in een EU-land. De Europese vrijwilligersbrigade moet jongeren kansen geven en tegelijkertijd hun 'EU-gevoel' versterken. Hoe zit het met de animo onder Nederlandse vrijwilligers?

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

'Ik wilde laten zien dat donkere mensen wél mooi kunnen zijn' (+)
Pat Cleveland (66) trotseerde de witte modewereld in de jaren zestig en werd het eerste Afro-Amerikaanse supermodel. Ze feestte met Andy Warhol en Mick Jagger, maar werd ook belaagd door de Ku Klux Klan. Onlangs verschenen haar memoires. De Volkskrant sprak haar in Parijs.

Hollands glorie op het witte doek, of toch niet? (+)
2016 is geen goed jaar voor de Nederlandse film. Er wordt gesomberd en gemopperd, en producenten, regisseurs en subsidiegevers wijzen naar elkaar. Wat is er aan de hand? En waarom kijkt iedereen naar Denemarken?

Tandpasta is tandpasta, nietwaar?
Verelendung? Ja, zelfs 's ochtends bij Sylvia Wittemans wasbak komt Marx soms om de hoek kijken. 'Er kwamen ruzies van, boven die steeds schraler belegde tandenborstels, en uiteindelijk poetste ik mijn tanden dan maar zónder pasta.'

De mars naar maart

Wie gidst je tussen nu en 17 maart door het tumult van de verkiezingscampagne? Onze immer verstandige en geestige columniste Sheila Sitalsing en wel in een serie podcasts met VPRO-presentator Chris Kijne.

Onze columniste Sheila Sitalsing heeft nu haar eigen podcast. Beeld Julius Schrank
Onze columniste Sheila Sitalsing heeft nu haar eigen podcast.Beeld Julius Schrank
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden