Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Voor het eerst zijn er ruimtetrillingen waargenomen in Europa. Opnieuw een bevestiging van Einsteins theorie. Verder in de Volkskrant Avond: Nederland wapent zich tegen de tijgermug en een ode aan het 140 teken-tijdperk van Twitter.

Kinderen en leraressen op een Amerikaanse school in feestelijke kleding, een dag voor het Koerdische referendum. Beeld Marlena Waldthausen
Kinderen en leraressen op een Amerikaanse school in feestelijke kleding, een dag voor het Koerdische referendum.Beeld Marlena Waldthausen

Vandaag belangrijk

Premier Irak dreigt Koerden te isoleren met een verbod op al het vluchtverkeer
De Iraakse premier Al-Abadi heeft de Koerdische leiders opgeroepen de uitslag van het omstreden referendum over onafhankelijkheid te annuleren. Doen ze dat niet, dan wordt de Koerdische regio in het noorden van land vanaf vrijdag afgesloten voor al het internationale luchtverkeer, zo dreigt Al-Abadi.

Blunder Noord-Korea: leger zou Amerikaanse B-1-bommenwerpers niet hebben zien aankomen
De door Pyongyang zo gevreesde Amerikaanse B-1-bommenwerpers die de VS zaterdag dichtbij Noord-Korea lieten vliegen, waren bedoeld als waarschuwing aan Kim Jong-un. Maar het begint er steeds meer op te lijken dat zijn leger, dat is uitgerust met veel ouderwets materieel, de vliegtuigen helemaal niet opmerkte. De Zuid-Koreaanse spionagedienst zegt nu dat de kans groot is dat de Noord-Koreaanse radar blunderde bij het ontdekken van de twee B-1's.

Europese detector ziet ruimtetijd trillen - opnieuw een bevestiging van Einsteins theorie
Een kleine week voor de zwaartekrachtgolfjagers van Ligo/Virgo een Nobelprijs voor de natuurkunde eigenlijk niet kan meer ontgaan, melden ze een nieuw succes. De internationale collaboratie met ondermeer het Nederlandse Nikhef-lab in Amsterdam heeft voor de vierde maal een rilling in Einsteins ruimtetijd gemeten, afkomstig van botsende zwarte gaten. Voor het eerst zag ook de Europese Virgo-detector in Pisa, Italië, de trillingen uit het universum aankomen.

Netwerk Thierry Baudet hielp handje bij schrijven pikant boek van ex-VVD'er
Binnen twee dagen de derde druk voor een boek met politieke memoires, het komt niet vaak voor in Nederland. Het boek van ex-VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes is, behalve onthullend, dan ook opmerkelijk soepel geschreven - nog zo'n zeldzaam fenomeen voor een politiek werk. Op de achtergrond hielp het netwerk van Thierry Baudet een handje.

Ybeltje Berckmoes lucht na zes jaar haar hart. Dankzij haar boek weten we dat ze heel wat uurtjes op Netflix zat. Beeld HH
Ybeltje Berckmoes lucht na zes jaar haar hart. Dankzij haar boek weten we dat ze heel wat uurtjes op Netflix zat.Beeld HH

Video van de dag

Chocola zonder suiker, een cruise waar hij kan bridgen en een draagbare makkelijke stoel. Journalist Bahram Sadeghi toog naar de 50PlusBeurs om te zien wat hem als aankomende 50-plusser te wachten staat.

Vanavond op tv

Zembla duikt in het verleden van de Russisch-Amerikaanse zakenman Felix Sater, die samenwerkte met Donald Trump en nu wordt verdacht van miljoenenfraude (NPO 2, 21.15 uur). Om 20.45 is de aftrap van PSG-Bayern München, in de groepsfase van de Champions League (Veronica). Oorlogswinter, de verfilming van het boek van Jan Terlouw, ziet u om 20.30 op RTL 8. Al onze tv-tips ziet u hier.

Morgen in de krant

Nederland wapent zich tegen de tijgermug
De Aziatische tijgermug komt steeds vaker naar Nederland, als passagier in een zending banden bijvoorbeeld. Het insectje, dat tropische ziektes kan overbrengen, wordt met een muggenval vol CO2 bestreden.

'Ik wil dat Catalonië onafhankelijk wordt, omdat ik me Catalaan voel'
Het referendum van zondag over de onafhankelijkheid van Catalonië splijt vriendschappen en zelfs families. Ben je voor Catalonië, dan ben je tegen Spanje. Zo botsen ook Rosa en Joan met elkaar. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Een koe op stal is beter voor koe, milieu en mensheid
Een koe in de wei doet het goed in de marketing, maar de stal is beter voor haar welzijn en productie, stelt Jan Dijkhuizen in dit opiniestuk.

Twitteraars krijgen 2 keer zo veel ruimte, een ode aan de 140 tekens
Het hoeft niet altijd láng. Catullus wist dit ook al, de Latijnse twitterkoning avant la lettre, eerste eeuw voor Christus, alsof hij het fenomeen voorvoelde: 'Odi et amo', ik haat en ik bemin. Twitter is een ode aan de oprisping, zo beweert Arjan Peters. (+)

'Het is mijn droom ervoor te zorgen dat iedereen erbij hoort'
Het verraste acteur John Boyega én regisseur Kathryn Bigelow zelf: dat juist zíj Detroit, over de rassenrellen in '67, zou regisseren. Maar ja: de discussie over racisme gaat iedereen aan. (+)

Hoe een veerkrachtige bejaarde dame een jammerende hond te hulp schiet
Sylvia Witteman stond bij de groentezaak toen een man om hulp vroeg. 'Zit, Tessa!', riep de jongen met overslaande stem tegen de hond, die piepend met zijn poot over zijn snuit wreef. En tegen mij: ' Ze heeft in een kastanje gebeten. Met van die scherpe stekels... heeft u misschien een pincet?' Lees hier hoe het afloopt. (+)

Kathryn Bigelow Beeld afp
Kathryn BigelowBeeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden