Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Volkskrant Avond: Faillissement dreigt voor Naturalis en krijgt cordon sanitaire de populisten klein?

Goedenavond. Naturalis, thuisbasis van Tyrannosaurus rex Trix, vreest faillissement als de verbouwing van het museum wordt gedwarsboomd. De architect van het gebouw strijdt voor behoud van zijn ontwerp. Verder in de Volkskrant Avond: na nepnieuws doet nu ook de neppeiling zijn intrede en Nissan lanceert de ideale auto voor de hondenliefhebber - mét ingebouwde hondensalon.

Een moslima ziet zo'n tweehonderd aanhanger van Vlaams Belang in Antwerpen protesteren tegen de komst van een 'megamoskee'. Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Vandaag belangrijk

Trump tekent nieuw inreisverbod voor zes moslimlanden dat over tien dagen ingaat
De Amerikaanse president Trump heeft vandaag het nieuwe, aangepaste inreisverbod getekend voor burgers uit diverse landen. Het verbod geldt niet meer voor inwoners uit Irak. Trump tekende het nieuwe decreet nadat zijn eerdere inreisverbod door juridische bezwaren in de ban was gedaan door een rechter. Het nieuwe verbod moet ingaan op 16 maart en is 90 dagen van kracht.

Naturalis vreest faillissement als bouwplannen niet mogen doorgaan
Naturalis in Leiden, thuisbasis van Tyrannosaurus rex Trix, gaat failliet indien de rechtbank dit voor jaar beslist dat het oorspronkelijke museum grotendeels intact moet blijven. Daarvoor waarschuwde advocaat Christiaan Alberdingk Thijm maandag tijdens een kort geding. 'Ook bij een tijdelijke bouwstop loopt de schade in de miljoenen euro's.'

De Amerikaanse president Trump. Beeld EPA

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Tropische oceanen warmen ook op bij klimaatverandering: 'Zo warm als een jacuzzi'
Jarenlang konden geologen geen bewijs vinden dat bij klimaatveranderingen de tropische oceanen net zo goed opwarmen als de polen. Nu heeft een Utrechts team de sleutel gevonden in een boorkern uit Nigeria.

RTL droeg Diana Matroos niet op toon te matigen tijdens Carré-debat
RTL Nieuws heeft presentatrice Diana Matroos tijdens het Carré-debat niet opgedragen haar toon te matigen. Dat zegt hoofdredacteur Harm Taselaar na kritiek op het felle optreden van Matroos, die sommige politici veel harder zou hebben aangepakt dan andere. 'Het kan zijn dat ze haar toon heeft aangepast omdat ze aan de zaal hoorde dat het iets te fel was', zegt Taselaar. 'Maar wij hebben niet ingegrepen.'

Tropisch strand op de Seycellen.

Video van de dag

Ons factcheckteam draaide overuren om het tegendeel te bewijzen, maar we moeten de lijsttrekkers een compliment geven: echt keihard liegen gebeurde niet. Bekijk in deze video wat we zoal hebben gecheckt.

Vanavond op tv

Lang niet iedereen was enthousiast over de rol van Diana Matroos tijdens het Carré-debat, gisteravond. Bij RTL Late Night reageert ze op de commotie (RTL 4, 22.30 uur). Bij Pauw & Jinek is voormalig SP-leider Jan Marijnissen te gast (NPO 1, 23.00 uur). Bij Nieuwsuur schuift lijsttrekker van CDA Buma aan (NPO 1, 22.00 uur). Geen behoefte aan politiek? Al onze tv-tips vindt u hier.

Diana Matroos. Beeld ANP

Morgen in de krant

Mindert populariteit Vlaams Belang door cordon sanitaire?
Terwijl in buurlanden Nederland en Frankrijk de rechts-populisten opstomen, is de wegbereider van deze politiek in België, het Vlaams Belang, ineengezakt. Komt dat door het cordon sanitaire tegen de partij? Die verklaring is te simplistisch. (+)

Met 'Normaal. Doen.' komt het vast weer goed met Opel

Opel is hét automerk bij uitstek voor een land waar burgers door hun premier gemaand worden normaal te doen. Normaal doen zit in de kernwaarden van het merk dat in de jaren zestig, zeventig en tachtig grote successen boekte door de opkomende middenklasse 'veel auto' te bieden voor een redelijke prijs. (+)

Nu duikt ook de neppeiling op: politici trappen in 'knutselwerkjes' Zwijndrechtenaar

Zonder er verder bij na te denken, klikt Thierry Baudet op het retweet-teken. Het is 15 januari en de voorman van het Forum voor Democratie heeft zojuist een peiling onder ogen gekregen waarmee hij te koop mag lopen. Waar de meeste opiniepeilers zijn partij op hooguit een Kamerzetel inschalen, is Peiling2017.nl een stuk optimistischer: die stelt hem vijf zetels in het vooruitzicht. (+)

Een parkeerplaats met Opels voor de Opelfabriek in het Duitse Eisenbach. Beeld ANP

Afkomen van je smartphonestress met een meditatie-app
Verknocht aan de pushberichten van je smartphone? Last van stress? Er zijn simpele meditatie-apps, die weliswaar ook verslavend zijn, maar wel met zengarantie. (+)

Deze auto ruikt níet naar natte hond: terreinwagen met ingebouwde hondensalon
Honden houden van rollen in de modder, plonzen in het water en graven in het zand; en tegen een combinatie van al die activiteiten zeggen ze waarschijnlijk ook geen nee. Maar hoe voorkom je dat ze daarna al die modder en dat zand mee de auto innemen? Nissan denkt de oplossing te hebben gevonden: een ingebouwde hondensalon voor hun X-Trail terreinwagen, met uitklapbaar was- en droogmaterieel. (+)

Sylvia Witteman: 'Het stinkt hier naar worst' sprak de panterjasmoeder naast me

Nee, die panterjas trekt Sylvia Witteman niet meer aan. Zeker niet sinds de populatie panterjassen in Amsterdam is geëxplodeerd, en nu vooral wordt gedragen door vrouwen met 'creatieve beroepen', maar ook wel would-be-lekker-gekke munttheemoeders, die inmiddels geen muntthee meer drinken, maar water met slierten komkommer erin. (+)

Beeld Gino Bud Hoiting
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.