Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Na honderd jaar is DSM Delft gestopt met het oppompen van grondwater. Bewoners zijn er niet gerust op. Hoe veilig is het historische stadshart? Verder in de Volkskrant Avond: lost deze 'broodcontainer' het Haagse rattenprobleem op?

Beeld anp

Vandaag belangrijk

In formatiedebat leiden (bijna) alle wegen naar ChristenUnie
De Tweede Kamer heeft woensdag Edith Schippers opdracht gegeven tot een tweede formatiepoging. Nu GroenLinks is afgevallen, is de ChristenUnie de volgende in de rij. Nog dezelfde avond begon de informateur haar verkennende ronde.

Poetin komt Trump te hulp: wij kregen geen geheime informatie
De Russische president Poetin heeft het woensdag voor zijn belaagde Amerikaanse collega Trump opgenomen. Poetin zei dat Trump helemaal geen geheimen heeft prijsgegeven tijdens zijn gesprek in het Oval Office met minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. Hij noemde het schandaal rond Trumps omstreden overleg in het Witte Huis met Lavrov 'politieke schizofrenie'.

Beeld anp

China legt enorme dna-databanken aan: 'Orwelliaans genetisch systeem'
China zamelt op ongekend grote schaal genetisch materiaal in voor massale dna-databanken. Volgens een rapport van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch maakt vooral de provincie Xinjiang er haast mee. Inwoners die daar een paspoort aanvragen, moeten dna afstaan, vingerafdrukken inleveren en meewerken aan een systeem voor stemherkenning.

Hoe komt het dat genderpoli's in Nederland steeds populairder worden?
De twee genderpoli's in Nederland voeren het aantal behandelingen van transgenders flink op om de lange wachtlijsten weg te kunnen werken. Het Groningse UMCG verdubbelt het aantal behandelingen van mensen die een geslachtsverandering willen ondergaan van veertig naar tachtig per jaar, het VUmc in Amsterdam verhoogt de capaciteit met een vijfde. Op dit moment behandelt het Amsterdamse ziekenhuis jaarlijks meer dan 700 mensen die zich niet thuis voelen in hun lichaam.

Video van de dag

Kunstenaar Renzo Martens begeleid in Congo, op een voormalige Unilever-plantage, bewoners bij de vervaardiging van chocoladesculpturen. Een uitweg voor plantagearbeiders of een neokoloniaal, neerbuigend project van de 'witte redder'?

Vanavond op tv

De held van Rotterdam stopt met voetballen: Dirk Kuijt schuift vanavond aan bij RTL Late Night. Aan diezelfde tafel: Emile Roemer over de formatie (22.30 uur, RTL 4). Om over de formatie te praten is bij Pauw Xander van der Wulp te gast (23.00 uur, NPO 1). Even de actualiteit op pauze zetten? Op RTL 7 kunt u kijken naar twee alien-films: Men in Black 3 (20.30 uur) of Prometheus (22.35 uur). Al onze tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Hoe waarschijnlijk is het dat Trump wordt afgezet?
Hangt president Trump een afzettingsprocedure boven het hoofd? Sommige Democraten dringen daarop aan, nu is uitgelekt dat hij de toenmalige FBI-chef James Comey in februari heeft verzocht het onderzoek naar Michael Flynn, de pas ontslagen nationale veiligheidsadviseur, te staken? 'Ik hoop dat je dit kunt laten varen', zou Trump volgens een memo van Comey hebben gezegd.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,-/week.

Is 'broodcontainer' de oplossing voor Haags rattenprobleem?
In sommige wijken wordt op grote schaal brood op straat gegooid en dat trekt ongedierte aan. Is de 'broodcontainer' de oplossing? (+)

Delft vreest een waterballet nu DSM stopt met pompen
Historisch hart loopt gevaar als het grondwaterpeil stijgt artikelNa honderd jaar is DSM Delft sinds 1 mei gestopt met het oppompen van grondwater. Maar niet alle pompen zijn in een keer uitgezet. Om een waterballet te voorkomen heeft de gemeente er een tienjarenplan van gemaakt. Bewoners zijn er niet gerust op.

Thierry Baudet doet eindexamen Latijn: 'Het is gewoon een mooie taal hè'
'In de Kamer sprak ik Latijn om de FvD in een traditie te plaatsen, én om een beetje een indruk achter te laten' Elke dag doet een BN'er een eindexamen. Vandaag: Kamerlid Thierry Baudet.

Beeld anp

Pianist Aracadi Volodos gooide ondanks sterrenstatus het roer om
De pianist Aracadi Volodos, wiens sterrenstatus gegarandeerd leek, is nu veel gelukkiger dan vroeger. 'Het is niets voor mij om zo vaak op te treden.' (+)

Sylvia Witteman: Blokker gaat failliet, en dat is mijn schuld
Sylvia Witteman bestelt haar stofzuigerzakken tegenwoordig veilig thuis bij destofzuigerzak.nl. 'Elke keer als ik daar nieuwe stofzuigerzakken bestel, voel ik me schuldig jegens Blokker', schrijft ze in haar column. (+)

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.