Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. 'Iedereen is ervan overtuigd dat 2017 het allerslechtste jaar tot nu toe gaat worden voor de Noordpool', vertelt Bernice Nootenboom in een interview. Toch wordt de klimaatactiviste er morgen op het ijs gedropt voor haar vierde missie. Wetenschappers onderschrijven Nootenbooms uitspraak in een nieuw rapport: door klimaatverandering ontstaat er wereldwijd extreme droogte of juist nattigheid. Verder in de Volkskrant Avond: hoe rapper Boef een brave jongen werd en stem op voorstellen van onorthodoxe bondscoaches voor een wél succesvol Oranje.

Redactie
Tijdens de vorige expeditie van Bernice Notenboom op de Noordpool. Beeld
Tijdens de vorige expeditie van Bernice Notenboom op de Noordpool.Beeld

Vandaag belangrijk

Schots parlement stemt definitief in met referendum voor onafhankelijkheid
Aan de vooravond van het officiële begin van de Brexit heeft het Schotse parlement dinsdag ingestemd met een nieuw onafhankelijkheidsreferendum. In een ijzige ontmoeting met de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon heeft de Britse premier Theresa May laten weten dat daar geen sprake van kan zijn, in elk geval niet tijdens de Brexit-onderhandelingen.

Rechts voert hoogste woord in nieuwe Kamer
Het eerste grote debat in de nieuwe Tweede Kamer maakte vooral duidelijk hoe moeilijk links het gaat krijgen. Rechtse partijen hebben de overhand, hoe de formatie ook afloopt.

undefined

Hoge woord is eruit: extreem weer is gevolg van klimaatverandering
Extreme hittegolven in Rusland, in Europa, eindeloze droogte in Californië. Overstromingen in Bangladesh, in Europa ook. Tot nog toe was het strikt genomen niet kies om zulk extreem weer met klimaatverandering in verband te brengen. Want het weer is grillig, ook van nature. Maar bij sommige klimaatwetenschappers is het hoge woord er nu toch echt uit: de extremen zijn wel degelijk gevolgen van de klimaatverandering die we zelf veroorzaken.

Justitie: frauderende ex-PVV'er Heemels leidde luxeleventje - met dank aan partijkas
De frauderende ex-fractievoorzitter en -penningmeester van de PVV in Limburg Michael Heemels was niet alleen verslaafd aan alcohol en cocaïne. Door 177 duizend euro uit de partijkas te verduisteren leidde hij ook een luxe leventje. Heemels, ex-woordvoerder van PVV-leider Geert Wilders, was verslaafd aan een 'boven zijn stand leven' en had 'het uitgavenpatroon van een fraudeur'.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Micheal Heemels (links) in de zittingszaal van Rechtbank Limburg Beeld anp
Micheal Heemels (links) in de zittingszaal van Rechtbank LimburgBeeld anp

Video van de dag

De tv is van iedereen, maar lang niet iedereen is op tv. Als gekleurde provinciale laagopgeleide vrouw zie je bijvoorbeeld weinig van jezelf terug, blijkt uit ons onderzoek. Bekijk meer conclusies in deze video.

Vanavond op tv

Op Één ziet u vanavond het kook- en reisprogramma Goed Volk (20.40 uur) waarin tv-kok Jeroen Meus afreist naar de keukens van bijzondere gemeenschappen. Vandaag is hij in de Amerikaanse staat Nevada. Op NPO 2 ziet u om 23.00 uur Lo and Behold, een documentaire van Werner Herzog over de geneugten en gevaren van het internet. Verplichte kost voor de Herzog-fan. Meer tv-tips?

Morgen in de krant

Ondanks de groeiende gevaren weer op expeditie naar de Noordpool
Klimaatactivist Bernice Notenboom: '2017 wordt het slechtste jaar tot nu toe'. Expedities in het Noordpoolgebied zijn altijd gevaarlijke ondernemingen geweest, het smelten van het ijs maakt ze nog riskanter. 'Lange expedities vanaf het land zijn al niet meer mogelijk vanwege de slechte kwaliteit van het ijs. Als je in de buurt van de noordpool wil komen moet je daar worden afgezet met een vliegtuig, maar er zijn steeds minder piloten die nog op het ijs durven te landen.'(+)

Wat maakt deze 'vrouw met de hamer' zo goed?
PvdA-Kamerlid Khadija Arib heeft het afgelopen jaar als Kamervoorzitter zoveel indruk gemaakt dat niemand het dinsdag tegen haar op durfde te nemen in de strijd om de hamer. Wat heeft Arib zo goed gedaan?(+)

Wat moeten we dán met Oranje?
Het debacle van Bulgarije: het probleem is aangestipt, oplossingen aangedragen. Vooral door de sportjournalisten en oud-profvoetballers aan de vele praattafels. Wij vroegen een aantal van de 17 miljoen andere bondscoaches om ideeën. Jij mag stemmen op het beste voorstel.

Voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib Beeld anp
Voorzitter van de Tweede Kamer Khadija AribBeeld anp

Disneyland is een aanrader met een gehandicapt kind
Willem Vissers schrijft wekelijks over het leven van zijn gehandicapte zoon Samuel. Ja, ja, er kleven wel degelijk voordelen aan het hebben van een gehandicapt kind.(+)

Heeft rapper Boef echt zijn leven gebeterd?
Met zijn nieuwe album Slaaptekort verbreekt hij alle records. Het succes lijkt rapper Boef te doen inzien dat hij zijn rafelrandjes binnen de perken moet houden. De Volkskrant sprak hem, én zijn manager Ali B, over Boefs turbulente opkomst.'Braaf zal ik nooit worden, maar ik blijf binnen de grenzen'(+)

Sorry, avocado, het zal niet lang meer duren of we vinden je gewoontjes
Aaf constateert de teloorgang van de laatste voedseltrend: 'Nu het eerste avocadorestaurant van Europa is geopend in Amsterdam, een restaurant met op de kaart alleen maar dingen met avocado, wat toch genoeg moet zijn om je voor eeuwig te genezen van zin in avocado, kunnen we vast en zeker stellen dat de avocado op zijn retour is.'(+)

Rapper Boef: Ik houd in mijn teksten nog steeds dat rebelse randje. Maar dat kan ook zonder mensen te beledigen. Beeld Daniël Cohen
Rapper Boef: Ik houd in mijn teksten nog steeds dat rebelse randje. Maar dat kan ook zonder mensen te beledigen.Beeld Daniël Cohen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden