Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Deze bejaarden mogen weer vuurwerk afsteken en waarom moorden we steeds minder?

Goedenavond. Het aantal moorden daalt al jaren, maar waarom? De meest voor de hand liggende reden lijkt de vergrijzing. Bejaarden moorden nu eenmaal minder dan jongeren. Verder in de Volkskrant Avond: hoe de mexicano de snackwereld op zijn kop zette en de 18 dingen die we hebben geleerd in 2016.

Directeur van het verzorgingstehuis laat oudere dames zien wat voor vuurwerk hij heeft gehaald Beeld Marcel van den Bergh

Vandaag belangrijk

Fragiel Syrisch bestand moet overleven bij de gratie van vertrouwen Met een reeks incidenten in het westen van het land beleefde het staakt-het-vuren in Syrië vrijdag een onzeker begin. Elders bleef het rustig. Over de kans van slagen van het Russisch-Turkse initiatief is echter nog weinig te zeggen. Ook van eerdere internationaal gesteunde bestandspogingen, in februari en september dit jaar, werd pas na verloop van tijd duidelijk dat ze zouden mislukken. Succes valt of staat onder meer met de medewerking van Ahrar al-Sham, een van de grootste rebellengroepen.

Aantal moorden daalt al jaren, maar waarom?
Er zijn ook in 2016 minder mensen omgekomen door moord of doodslag in Nederland dan het jaar ervoor. Volgens de website Moordatlas.nl vielen daarbij 108 slachtoffers, zeven minder dan in 2015. De meeste gevallen van moord- en doodslag (34 procent) komen voort uit echtelijke ruzies en familiedrama's.

China verbiedt handel in ivoor
China legt voor het einde van 2017 de handel in ivoor aan banden. Dat heeft de Chinese regering vrijdagavond bekend gemaakt. Het Wereld Natuur Fonds noemt het aanstaande verbod een historisch besluit. China is de grootste ivoorafnemer ter wereld: naar schatting komt 70 procent van de handel daar terecht.

Poetin zet toch geen Amerikaanse diplomaten uit, wil investeren in relatie met Trump
De Russische president Vladimir Poetin wijst vooralsnog geen Amerikaanse diplomaten uit in reactie op de uitwijzing donderdag door de Amerikaanse regering van 35 Russische diplomaten vanwege de vermeende Russische betrokkenheid bij het hacken van de Amerikaanse verkiezingen.

In beslag genomen ivoor in Thailand. Beeld reuters

Filmpje van de dag - Dit zijn de allerbeste wetenschapsvideo's

Een brug van mieren, een sidderaal die een neparm elektrocuteert en een hond in een hersenscanner. Maarten Keulemans heeft de zes beste wetenschapsvideo's voor u op een rij gezet.

Vanavond op TV

Filmavondje dan maar? Bijvoorbeeld met American Hustle, om 21.10 uur op Canvas. Of het geprezen Boyhood, vanaf 20.30 uur op NPO3. Om 21.00 uur op BBC kunt u ook naar een portret van de Britse actrice Judi Dench kijken. Al onze tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Ouderen vinden vuurwerkverbod maar betutteling (+)
Mevrouw Ouwens-De Buck (91) glundert van oor tot oor als directeur Arie Kamerling van woonzorgcentrum Heemzicht de ene na de andere kleurrijke fontein uit een grote plastic zak tevoorschijn haalt. 'Steek maar meteen af', gebaart ze. Van haar mag Oud en Nieuw beginnen, hier en nu, in haar eigen woonkamer.

Een knal in de mist, en de Maas loopt leeg (+)
'We voelden onze ark helemaal wegglijden', zegt Jolanda Sluiters vrijdag, staand op de dijk van de Rijksvluchthaven in het Limburgse Maasdorpje Heijen. 'Deuren sloegen open, spullen verschoven.'

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

'Als iemand weet hoe al die vrouwen zich hebben gevoeld, ben ik het' (+)
De burgemeester van Keulen overleefde in 2015 een aanslag. Begin 2016 werd de stad opgeschrikt door massale aanrandingen. Lees hier het hele interview met Henriette Reker.

Wat hebben we geleerd in 2016? (+)
Het mag dan het jaar van de post-truth zijn geweest, het jaar waarin feiten ondergeschikt leken aan meningen, maar 2016 heeft ons ook nieuwe inzichten opgeleverd. Dat we gedijen bij minder prikkels bijvoorbeeld, dat oude rockers nooit doodgaan, dat 0 glazen alcohol beter is dan welk ander getal ook en nog 15 andere superinteressante lessen, die we hier allemaal voor u op een rijtje hebben gezet.

Henriette Reker. Beeld reuters

De opkomst van de mexicano (+)
Het verhaal van de mexicano, 135 gram warm vlees dat eruitziet alsof er een rupsband overheen is gereden, is ook het verhaal van twee snackdynastieën. 'De frikandel hadden we niet als product gedeponeerd. Dat zou ons bij de mexicano niet meer overkomen.'

Wat kunnen we op het getallenvlak van 2017 verwachten? (+)
Je kunt veel over 2016 zeggen, maar niet dat het een priemgetal is. Wat kunnen we op getallenvlak van 2017 verwachten? De eerste vraag is natuurlijk of 2017 wél een priemgetal is. De voortekenen zijn gunstig met die zeven op het einde, is het nieuwe jaar inderdaad alleen deelbaar door één en zichzelf? Lees hier de hele column van Ionica Smeets.

Beeld Eva Roefs
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.