Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Voor de derde keer in twee weken tijd is Brussel geteisterd door rellen. Een manifestatie die uit de hand liep, lijkt geïnfiltreerd door amokmakers die uit waren op een vechtpartij. Verder in de Volkskrant Avond: Twee redacteuren van de Groningse Universiteitskrant zijn ontslagen nadat zij hun hoofdredacteur betichtten van het afzwakken van meerdere kritische berichten over de universiteit. En: wat doet de gewone tiet ineens op tv?

Containerkeukens in Londen, waar chefs van Deliveroo koken om aan de enorme vraag te voldoen. Beeld Antonio Olmos / The Guardian
Containerkeukens in Londen, waar chefs van Deliveroo koken om aan de enorme vraag te voldoen.Beeld Antonio Olmos / The Guardian

Vandaag belangrijk

Advocaat: mishandeling Arnhem was wél homofoob geweld
Advocaat Sidney Smeets is verbaasd en teleurgesteld door het besluit van justitie om de verdachten van de mishandeling van een homostel in Arnhem niet te vervolgen wegens discriminatie. 'Als je twee mannen die hand in hand lopen uitscheldt voor 'homo' en 'flikker' en daarna aanvalt, is voor mij een en een twee.'

Belgische minister vermoedt 'systeem' achter aanhoudende Brusselse rellen
Voor de derde keer in twee weken tijd is Brussel geteisterd door rellen. Zaterdag liep een betoging tegen slavernijpraktijken in Libië uit de hand, toen een dertigtal jongeren zich met stenen en stokken op winkels en auto's stortte. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vermoedt dat er 'een systeem' zit achter de reeks gewelddadigheden.

Macron wil dat 'ziek' Frankrijk strijd aangaat met seksisme en seksueel geweld
In 2016 werd in Frankrijk om de drie dagen een vrouw gedood door haar (ex-) partner. President Macron vroeg zaterdag een minuut stilte voor deze 213 slachtoffers. 'Onze hele maatschappij is ziek van seksisme', zei hij in een lange toespraak op de internationale dag van de strijd tegen het geweld tegen vrouwen.

IDFA, 's werelds grootste documentairefestival, is wéér groter geworden
De dertigste editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam bleek wéér te zijn gegroeid. De jubileumeditie stond in het teken van het afscheid van oprichter Ally Derks en bracht daarnaast een ode aan de camera. De documentaire Doof kind won de VPRO IDFA publieksprijs.

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren benoemde op de openingsavond IDFA oprichtster en directrice Ally Derks tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Beeld anp
Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren benoemde op de openingsavond IDFA oprichtster en directrice Ally Derks tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.Beeld anp

Video van de dag

Niemand hecht meer aan de werkelijkheid dan Sinterklaas. Des te onverteerbaarder vindt de oude weldoener het wanneer onzin over hem wordt verspreid.

Vanavond op televisie

Teledoc Campus: Dokter Co is het portret van een 80-jarige dokter die belangeloos vluchtelingen zonder status bezoekt. Ze wonen in garages en leegstaande gebouwen en hebben op papier geen recht op medische bijstand (NPO 3, 23.05 uur).

Toe aan een nieuwe serie? She's Gotta Have It is een update van Spike Lee's baanbrekende lowbudgetfilm uit 1986, dit keer gemaakt met hulp van een groep vrouwelijke scenaristen. De muziek is van Solange Knowles, Sade en Brian McKnight (Netflix). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Staatssecretaris Knops gaat naar Sint Maarten om gemoederen tot bedaren te brengen (+)
Als in een explosie, zo spatte begin september Sint Maarten door de orkaan Irma uiteen. Daarna volgde een politieke implosie, die het openbaar bestuur op het Caribische eiland verlamde. En nu is hier CDA-staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties. Met een dan ook overvolle agenda.

Universiteitskrant ontslaat redacteuren na censuurverwijt: 'Moet hij dat allemaal wel schrijven?'
Twee redacteuren van de Groningse Universiteitskrant zijn hun baan kwijt nadat zij hun hoofdredacteur van censuur betichtten. Kritische berichten werden door hem afgezwakt, stellen zij. Een commissie stelde de redacteuren in het ongelijk. Ze zijn vanwege een 'verstoorde arbeidsrelatie' de laan uitgestuurd.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

'Willen jullie nu alsjeblieft weggaan?' (+)
In Londen rukken de 'donkere keukens' op; koks werken er vanuit containers om aan de gestegen bezorgvraag te kunnen voldoen. Op bezoek bij de mediaschuwe Deliveroo-containerkeukens

Steeds vaker te zien op tv: de normale vrouwenborst. Is Hollywood nu eindelijk om? (+)
Een tiet op tv was altijd rond en pront, maar in de serie The Deuce zwieren de doodgewone borsten over het scherm. En we zagen ze ook al in Girls. Is er sprake van een omwenteling?

De huidige populisten lijken verdacht veel op de protestgeneratie uit de jaren zestig
Er zijn opvallende overeenkomsten tussen de '68-ers' en de huidige populisten. Maar waar de toenmalige elite wel degelijk op punten toegaf, gedragen de regenten van nu zich alsof ze recht hebben op de macht, betoogt historicus en gastcolumnist Willem Melching.

Aaf is sinds kort fan van Erica Terpstra (+)
Columnist Aaf Brandt Corstius is tot de conclusie gekomen dat ze fan is van Erica Terpstra. 'Niet op een camp-manier, niet op een cabaretiermanier, niet zo van: Erica Terpstra. Lachen. Maar op een oprechte manier, zo van: Erica Terpstra. Respect', schrijft ze in deze column.

Hans van Mierlo viert in 1967 de spectaculaire overwinning van het destijds nieuwe D'66. Beeld anp
Hans van Mierlo viert in 1967 de spectaculaire overwinning van het destijds nieuwe D'66.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden