Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. De schilderijenscanner waarmee onder de meesterwerken van Rembrandt, Goya en Van Gogh werd gespiekt, kan ook worden gebruikt om misdrijven op te lossen. Het mobiele röntgenapparaat kan moeilijk te vinden sporen traceren op bijvoorbeeld kledingstukken van slachtoffers.

Verder in de Volkskrant Avond: Elf landen sluiten zonder de VS een principeakkoord over een nieuwe vrijhandelszone en aan de vooravond van het Sinterklaasjournaal stellen we de vraag: welke Piet krijgen we dit jaar te zien?

De XRF-scanner van het Rijksmuseum, waar het NFI een t-shirt op heeft gespannen voor onderzoek. Beeld
De XRF-scanner van het Rijksmuseum, waar het NFI een t-shirt op heeft gespannen voor onderzoek.Beeld

Vandaag belangrijk

Elf landen tekenen zonder VS alsnog variant TPP-akkoord over nieuwe vrijhandelszone
Uitgerekend tijdens het weekend waarin de Amerikaanse president Trump bilaterale handelsverdragen heilig verklaarde, sloten elf landen zonder de Verenigde Staten een principeakkoord over een nieuwe vrijhandelszone.

Wat bedrijven, veel banken - én een gezamenlijk aanbod van VNO-NCW en Greenpeace: dit waren de 750 lobby's
Werkgeversorganisatie VNO-NCW en Greenpeace hebben op initiatief van voormalig PvdA-leider Diederik Samsom de afgelopen maanden een aantal malen overlegd over verdere verduurzaming van de energievoorziening. Samsom had ook de leiding over die besprekingen.

Onafhankelijkheidsdag Polen ontsierd door extremisten en neonazi's
Zeker 60 duizend Polen zijn in Warschau de straat op gegaan om de Poolse onafhankelijkheid te vieren. Onder hen waren ook enkele duizenden betogers van neonazistische of fascistische signatuur. Met fakkels en vuurwerk trokken ze zaterdag door het centrum, leuzen hanterend als 'Europa zal wit zijn', 'schoon bloed' en 'Wij willen God.'

Premier May steeds verder in het nauw: 'Britse parlementsleden eisen haar ontslag'
Veertig Conservatieve parlementariërs zijn bereid gevonden om het vertrouwen in de Britse premier Theresa May op te zeggen. Met acht rebellen erbij is het mogelijk om een leiderschapsverkiezing te ontketenen.

Demonstranten dragen een spandoek met de tekst 'Wij willen God' door Warschau. Beeld epa
Demonstranten dragen een spandoek met de tekst 'Wij willen God' door Warschau.Beeld epa

Video van de dag

'Ik wist geen reet van Le Guess Who?, echt helemaal niets. En van 80 procent van de namen heb ik nog nooit gehoord. Dat vind ik geweldig!' Jazzlegende Han Bennink viert zijn 75ste verjaardag met zeven concerten op Le Guess Who?

Vandaag op televisie

In Easter Island: Mysteries of a lost world onderzoekt de Britse archeoloog Jago Cooper het mysterie van Paaseiland. Hoe maakten de oorspronkelijke bewoners die enorme beeldhouwwerken waar het eiland bekend om staat? (Canvas, 21.10 uur). Het hospiteerproces van de 18-jarige Sofie is te volgen in de Teledoc Helaas ben je het niet geworden (NPO 3, 23.00 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Sinterklaas is nu echt in aantocht: maar welke Piet krijgen we waar te zien?
Sinterklaas 2017: er staat iets te gebeuren. Na jaren discussie over de figuur en vooral de kleur van Zwarte Piet, is het nu tijd om de knoop door te hakken. Bij de intochten, op televisie, op het pakpapier en in de winkels.

'We gaan zwemmen in de fontein deze zomer als Marokko wint' (+)
Marokko uitverkoren om zijn voetbalkunsten te vertonen op een WK, nog wel eentje waar Oranje schittert door afwezigheid - als dat geen reden is voor een feestje, wat dan wel?

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

'Adhd is als problematisch ervaren gedrag. Geen ziekte dus, maar gedrag' (+)
Psycholoog Laura Batstra (44) betwist de visie van hersenwetenschappers dat adhd een ziekte is die altijd bestreden moet worden met medicijnen. 'Druk en dwars gedrag is lastig, maar ook knetternormaal'.

Hoe de schilderijenscanner van het Rijks zomaar eens heel waardevol kan zijn bij het oplossen van misdrijven (+)
De schilderijenscanner waarmee onder de meesterwerken van Rembrandt, Goya en Van Gogh werd gespiekt, kan ook worden gebruikt om misdrijven op te lossen.

Volgens de tienjarige Annelinde voelt het hebben van adhd als op deze tekening. Beeld
Volgens de tienjarige Annelinde voelt het hebben van adhd als op deze tekening.Beeld

'Te pas en te onpas wordt de Holocaust-metafoor ingezet als politiek drukmiddel'
Het kwistige gebruik van de Holocaust-vergelijking leidt tot trivialisering van de enige industriële genocide uit de geschiedenis, stelt historicus Willem Melching in zijn gastcolumn.

Aaf verbaast zich over de nogal aparte nieuwe hobby van Jessica Durlacher (+)
De ene tv-deskundige weet alles van het nieuwe kabinet, de ander van het heelal, en als er weer een machtige man blijkt te zijn die tegen de zin van zijn ondergeschikten masturbeert in een potje, een kamerplant of op zijn eigen buik, dan wordt Jessica Durlacher opgebeld. Want die staat in de kaartenbak onder de W van 'Wil het voor Weinstein opnemen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden