Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Rusland claimt dat de BUK-raket die de MH17 neerhaalde niet afkomstig is uit het oostelijke, door Russische rebellen bezette gebied in Oekraïne. Dat zou uit Russische radarbeelden blijken. Verder in de Volkskrant Avond: rapper Boef aan het woord: 'Nederland zou ook trots op mij kunnen zijn' en militairen die de staat aanklagen die zij behoren te dienen, kan dat wel?

Redactie
Rapper Boef. Beeld Linda Stulic
Rapper Boef.Beeld Linda Stulic

Vandaag belangrijk

Rusland toont radarbeelden: 'MH17 niet neergehaald vanuit rebellengebied'

Rusland claimt dat de BUK-raket die de MH17 neerhaalde niet afkomstig is uit het oostelijke, door Russische rebellen bezette gebied in Oekraïne. Dit zou volgens het Russische ministerie van Defensie blijken uit eigen radarbeelden op de dag van de aanslag op vlucht MH17.

Dutchbatters dienen megaclaim in tegen Staat vanwege 'onmogelijke missie'

Ruim honderd veteranen van Dutchbat III hebben zich gemeld voor een claim tegen de Nederlandse staat, omdat ze op een 'onmogelijke missie' zouden zijn gestuurd. Onder hen is ook een aantal leidinggevenden. Dat hebben de advocaten Michael Ruperti en Klaas Arjen Krikke laten weten.

Syrië staat open voor regering van nationale eenheid

De Syrische regering is bereid tot de vorming van een regering van nationale eenheid. Dit heeft de minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Muallem, maandag gezegd tegen de Libanese nieuwszender al-Mayadeen. Volgens al-Muallem heeft de regering in Damascus 'een politieke routekaart' die kan helpen een einde te maken aan de al vijf jaar slepende bloedige burgeroorlog.

Frankrijk stuurt Elle van Paul Verhoeven in voor Oscars

Frankrijk stuurt de film Elle van Paul Verhoeven in voor de Oscars in de categorie beste niet-Engelstalige film. Met de inzending maakt Verhoeven nog niet meteen kans op een Oscar, op 24 januari volgend jaar worden de nominaties voor de prijzen bekendgemaakt. Voor die tijd moet Elle nog op een shortlist terecht zien te komen.

Leden van de hulporganisatie White Helmets redden kinderen in Aleppo. Beeld reuters
Leden van de hulporganisatie White Helmets redden kinderen in Aleppo.Beeld reuters

Video van de dag

Hoe gebruik je micro-organismen om plastic te maken? Professor Marjan de Mey legt het uit.

Vanavond op tv

In aanloop naar het eerste grote tv-verkiezingsdebat tussen Trump en Clinton schuift voormalig VS-correspondent Tom Kleijn aan bij Pauw (NPO1, 23.00 uur). Eerder vanavond kijkt u lekker naar Koken met Van Boven (NPO2, 20.25 uur). Bij thuiskok Yvette van Boven staat hutspot op het menu. Of kijk 2Doc: De roze wolk (NPO2, 20.55 uur) waarin vier moeders met een postnatale depressie vertellen over wat ze hebben meegemaakt. Bekijk hier de rest van onze tv-tips.

Morgen in de krant

Dutchbat: 'Unieke zaak voor Europa' (+)

Ruim honderd veteranen van Dutchbat III dienen een claim in tegen de Nederlandse staat omdat ze in 1995 op een 'onmogelijke missie' naar Srebrenica werden gestuurd. Is het wel opportuun, dat militairen de staat aanklagen die zij behoren te dienen?

Wat heeft Rusland allemaal beweerd over de crash? (+)

Rusland claimt dat de BUK-raket die de MH17 neerhaalde niet afkomstig is uit het door Russische rebellen bezette gebied in Oekraïne. Eerder was de MH17 volgens Russische deskundigen door een Isrealische Phyton-raket uit de lucht geschoten. Wat hebben de Russen nog meer beweerd over de crash van MH17?

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

'Ik wil net zo snel kunnen werken als ik denk' (+)

Op zijn 20ste promoveerde Stefan Buijsman op een onderzoek naar hoe mensen wiskundige kennis opdoen.

'Mijn leven is lijp, dat wilde ik met die vlogs laten zien' (+)

Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt de Volkskrant in een reeks interviews. Rapper Boef (23) werd onlangs gearresteerd vanwege opruiing. Ten onrechte, zegt hij. 'Ik ben geen treitervlogger.'

Rapper Boef. Beeld Linda Stulic
Rapper Boef.Beeld Linda Stulic

'Weggaan in een felle glorieuze gloed is bullshit' (+)

Jaja, Bruce Springsteen is altijd zo gewoon gebleven. Als je honderden takes voor een liedje en stadiontournees op je 67ste gewoon vindt, tenminste.

Ik piekerde er niet over bij het corps te gaan (+)

Op de Universiteit van Utrecht is ophef ontstaan over het stokoude studentenlied Gaudeamus igitur ('Laten we daarom vrolijk zijn'). Een raadslid had voor de opening van het academisch jaar de vertaling 'eens opgezocht via Wikipedia' (toe maar!) en werd onaangenaam verrast door het vijfde couplet: 'Lang leve de meisjes, makkelijk en mooi/ leve ook de vrouwen/ lief en om van te houden/ goed en werkzaam'.

Bruce Springsteen. Beeld ap
Bruce Springsteen.Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden