Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft vanmiddag in Brussel EU-president Donald Tusk gerustgesteld. Enige opluchting heerst, maar de scepsis blijft. Verder in de Volkskrant Avond: een interview met VVD-gemeenteraadslid en nummer 19 op de VVD-lijst voor de aanstaande verkiezingen, Dilan Yesilgöz: 'Over vrijheid onderhandel je niet, daar vecht je voor.' En de polonaise lijdt onder uitgaansmuziek en massale feesten, is de 'gelijkheidsdans' ten dode opgeschreven?

Redactie
De Amerikaanse vice-president Mike Pence tijdens een persconferentie in het hoofdkwartier van NAVO in Brussel. Beeld afp
De Amerikaanse vice-president Mike Pence tijdens een persconferentie in het hoofdkwartier van NAVO in Brussel.Beeld afp

Vandaag belangrijk

Enige opluchting in Europa na bezoek vicepresident Pence; maar de scepsis blijft

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft vanmiddag in Brussel EU-president Donald Tusk gerustgesteld. Want de Europese Unie heeft zijn handen al vol aan de Wildersen en Le Pens van deze wereld. Geruzie met Trump kan de Unie daar niet bij gebruiken.

NOS 'herstelt fout' na felle kritiek op berichtgeving over Wilders in Spijkenisse

De NOS heeft een 'fout hersteld' uit de reportage over de PVV-campagnedag in Spijkenisse. In het NOS Journaal van 20 uur meldde verslaggever Michiel Breedveld zaterdag dat er 'een ongelooflijke mensenmassa' op af was gekomen. 'Ongekend', noemde hij de belangstelling. Andere journalisten hadden veel minder aanhangers van de PVV waargenomen, hoogstens 150. En daar bovenop nog grote groepen pers, politieagenten en beveiligers.

Geert Wilders deelt flyers uit in het centrum van Spijkenisse. Beeld anp
Geert Wilders deelt flyers uit in het centrum van Spijkenisse.Beeld anp

Griekenland gaat akkoord met zware hervormingen

Griekenland gaat akkoord met zware hervormingen van zijn belasting- en pensioenstelsel. In ruil daarvoor mag het van zijn geldschieters (de andere eurolanden en het IMF) eventuele meevallers gebruiken voor investeringen in de economie en verbeteringen van de sociale zekerheid.

Kabinet wil vmbo'er sneller laten doorstromen naar mbo; diploma niet verplicht

Vmbo-leerlingen die goed zijn met hun handen en weten wat ze willen, moeten voortaan sneller kunnen doorstromen naar het mbo. Zelfs het halen van een vmbo-diploma is dan niet per se nodig. Dat blijkt uit plannen die minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs maandag presenteerden. Zij hopen dat de leerlingen zo minder snel stoppen met hun vervolgopleiding.

Video van de dag

Robotbijen en bestuurbare kakkerlakken: wetenschapsredacteur Maarten Keulemans neemt u mee in de wereld van cyborgs.

Vanavond op tv

Bij RTL Late Night (RTL 4, 22.30 uur) schuift Pleun Bierbooms aan, zij won afgelopen vrijdag de 7de editie van The voice of Holland. Eerder vanavond start het tweede seizoen van Nieuwe buren (RTL 4, 21.30 uur) met nieuwkomers Karina Smulders en Fedja van Huêt. Of kijk het eerste deel van de documentaireserie over sporter en filmster O.J. Simpson en segregatie in de VS: O.J. Made in America (Canvas, 23.10 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Wordt Trump in toom gehouden of komen de Republikeinen in opstand?

Hoe lang kan dit voortduren? Dat vraagt de buitenwereld, maar ook een aanzienlijk deel van de Amerikanen zich af na de eerste chaotische maand van president Donald Trump in het Witte Huis. Een van zijn belangrijkste decreten werd door de rechter afgeschoten, zijn nationale veiligheidsadviseur moest al na drie weken aftreden, zijn ministers moeten uitrukken om diplomatieke branden te blussen, maar Trump zelf spreekt van een goed geoliede machine en zet zijn oorlog met de pers, de rechterlijke macht en de veiligheidsdiensten met volle kracht voort. Waarop loopt dit uit? Vier scenario's.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Broccoli is van ons allemaal: wat betekent nieuw octrooirecht voor groentekwekers?

Minder waterige tomaat gekweekt? Paarse radijsjes in elkaar geknutseld? Leuk, maar een kweker krijgt daar geen octrooi op als die nieuwe eigenschap tot stand kwam via klassieke veredeling, hebben de EU-landen maandag besloten. Vier vragen over een brandende kwestie.

null Beeld getty
Beeld getty

Is het voortbestaan van Unilever in gevaar?

Wordt de roemruchte Brits-Nederlandse multinational ondanks de mislukte overnamepoging van Kraft Heinz straks net als Philips opgesplitst in hapklare brokken, te weten voeding en persoonlijke verzorging? Heeft Unilever-baas Paul Polman - volcontinu op wereldreis voor meer duurzaamheid - de afgelopen jaren zitten slapen en zo de achterdeur opengezet voor miljardairs die korte termijnwinst ruiken? Dat valt reuze mee. Maar Unilever moet wel oppassen.

Is de polonaise ten dode opgeschreven?

De oerdans van het carnaval, de polonaise, staat door afnemende belangstelling onder druk. Emma Curvers duikt in de geschiedenis van deze 'gelijkmaker' (+) in café en feestzaal, geleid door een prins.

Dilan Yesilgöz: een pitbull met empathie die de Kamer in wil

Dilan Yesilgöz windt er geen doekjes om. Zo is ze als VVD-gemeenteraadslid in Amsterdam en zo zal ze straks zijn in de Tweede Kamer. 'Over vrijheid onderhandel je niet, daar vecht je voor.' (+)

Dansen op foute Italiaanse synthesizerschlagers in hotel Dolomiti

Skihotel 'Dolomiti' is een oude, besneeuwde bonbonnière, die chaletterig houtsnijwerk herbergt achter een pistachegroene gevel met roze bloemetjes. Ik ben hier neergestreken met vijftien man (+), vrienden en hun tienerkinderen, de laatsten merendeels ten prooi aan vlammende hormonen, maar gelukkig allemaal van nette families, zodat ze op elkaar mogen oefenen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden