Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Volgens Oxfam Novib is Nederland het op twee na mooiste belastingparadijs voor multinationals. Klopt dat? En verder in de Volkskrant Avond: Zeeland mort over nieuwe dienstregeling NS en de twintig mooiste fotoboeken van het jaar.

Redactie
Premier Rutte probeert de Eerste Kamer te overtuigen toch voor te stemmen door middel van een juridisch bindende verklaring. Beeld anp
Premier Rutte probeert de Eerste Kamer te overtuigen toch voor te stemmen door middel van een juridisch bindende verklaring.Beeld anp

Europa dicht bij cruciale handreiking aan Nederland over Oekraïneverdrag

De Europese regeringsleiders zijn bereid met een juridisch bindende verklaring de Nederlandse zorgen over het EU-Oekraïneverdrag weg te nemen. Het maakt de weg vrij voor de ratificatie van het Oekraïneverdrag door Nederland, mits de Tweede en Eerste Kamer daarmee instemmen.

Grote steden gaan flink bijbouwen onder druk van overspannen woningmarkt

De grote steden willen de komende jaren veel meer huizen laten bouwen dan ze eerder van plan waren. Onder druk van de sterk gestegen vraag naar woningen in de stad en de overspannen woningmarkt die daardoor is ontstaan halen de stadsbesturen van Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Groningen reeds voorgenomen bouwplannen vele jaren naar voren.

Geen derde driesterrenrestaurant in Nederlandse Michelingids

2017 gaat de boeken als een mager sterrenjaar voor de vaderlandse gastronomie. In de nieuwe Michelingids die woensdag werd gepresenteerd in het nieuwe De La Mar theater in Amsterdam, krijgt Nederland er zeven sterren bij. Negen sterren komen te vervalen, een negatief saldo van twee. In de gids van vorig jaar kreeg Nederland er netto acht sterren bij.

In de nieuwe Michelingids krijgt Nederland er zeven sterren bij en komen negen sterren te vervalen. Beeld anp
In de nieuwe Michelingids krijgt Nederland er zeven sterren bij en komen negen sterren te vervalen.Beeld anp

Attje Kuiken leidt PvdA-fractie tot verkiezingen

Attje Kuiken, voormalig protegé van Diederik Samsom, is de nieuwe fractievoorzitter van de PvdA. Het 39-jarige Kamerlid volgt Samsom op, al is het maar voor eventjes. Tot de verkiezingen vergadert de Tweede Kamer nog slechts acht weken

Filmpje van de dag

Douche je zonder gêne poedelnaakt of toch liever met onderbroek aan bij je voetbalvrienden? Deze toneelspelers maken een hoop los bij jongeren.

Vanavond op tv

Vanavond begint een nieuw seizoen van de kennisquiz De slimste mens, wederom met Philip Freriks en Maarten van Rossem (NPO2, 20.25 uur). In de tweedelige serie Onze missie in Afghanistan wordt het spoor gevolgd van de Nederlandse militairen in Uruzgan (NPO2, 21.10 uur). Liever een film? Ga voor The Dark Knight Rises (Veronica, 20.30 uur) of Ciske de Rat (RTL 8, 20.30 uur). Al onze tv-tips leest u hier.

Morgen in de krant

Alles in de war door die nieuwe dienstregeling

Sippe gezichten in de maandagochtendtrein van Vlissingen naar Amsterdam. De trein die om 9:22 uur uit Vlissingen had moeten vertrekken, is twee minuten te laat. Vijf stations later is de vertraging al opgelopen tot zes minuten. Sommige reizigers vrezen de aansluitende bus te zullen missen. 'Waarom een nieuwe dienstregeling invoeren als de trein toch niet op tijd rijdt?'(+), vragen twee scholieren zich hardop af.

null Beeld Raymond Rutting
Beeld Raymond Rutting

Is Nederland het op twee na mooiste belastingparadijs voor multinationals?

Bermuda, de Kaaimaneilanden en dan Nederland. Oxfam heeft uitgerekend dat Nederland het op twee na mooiste belastingparadijs voor multinationals is. Nederland staat in de ranglijst net boven Zwitserland, Ierland en Luxemburg, de andere Europese landen in deze bedenkelijke lijst van vijftien landen. De overige belastingparadijzen in de lijst zijn voornamelijk tropische eilanden, waaronder Curaçao (plek 8). Niet best, maar doet Nederland het nou echt slechter dan pak 'm beet Zimbabwe of Venezuela? Deugt het onderzoek van Oxfam wel?

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Dit zijn de twintig mooiste fotoboeken van 2016

Omdat ze nieuwe werelden openen of de wereld om je heen omtoveren. Omdat ze zo mooi zijn - en zulke fijne kerstcadeaus. Hier zijn ze: de vijftien beste Nederlandse en de vijf beste buitenlandse fotoboeken van 2016 volgens de Volkskrant. Het is nadrukkelijk géén top-15 en ook géén top-5.

'Minister Blok lijkt soms een autist'

'Volkshuisvesting is langzame business. Net als landbouw.' Marc Calon, die vandaag afscheid neemt als voorzitter van de vereniging van woningcorporaties Aedes, zegt het terwijl hij op zijn werkklompen door de vettige 'braggel' stapt (+), de Groningse modder. 'Boeren en bouwen gaat niet om winst op de korte termijn. Continuïteit, dat is het belangrijkste.'

'Niet slecht voor een jongetje uit een Algerijns dorp'

Acteur Hakim Traïdia (60) vertelt over de rol die zijn afkomst speelt (+): 'De Marokkanen zijn trots omdat ze denken dat ik Marokkaans ben. Tunesiërs denken dat ik een Tunesiër ben. Volgens de Surinamers ben ik half Surinaams en half Antilliaans. Voor Turken ben ik Turks omdat ik een keer nagesynchroniseerd in een Turkse serie heb gespeeld. En Algerijnen weten dat ik Algerijns ben.'

Acteur Hakim Traïdia (60). Beeld Robin de Puy / De Volkskrant
Acteur Hakim Traïdia (60).Beeld Robin de Puy / De Volkskrant

Fascinerende kerstballen, vooral die in de vorm van Hitlers kop

Sylvia Witteman bezocht met veel plezier iemand die nazi-kerstballen verzamelt (+). Daarom vraagt zij zich af: Mag de herinnering aan nazisme wel gepaard gaan met vrolijkheid?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden