Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. De Edward Snowden van de farmaceutische industrie roept huisartsen op te stoppen met het voorschrijven van antidepressiva. De middelen werken niet, maar hebben wel bijwerkingen. Verder in de Volkskrant Avond: handbalsters komen één punt tekort in EK-finale en een ode aan de A2, de Route 66 van Nederland.

Peter Gotzsche. Beeld
Peter Gotzsche.Beeld

Feestkalender pakt financieel gunstig uit voor de baas

Dit jaar vallen opvallend veel feestdagen in het weekend. Volgens het CBS levert dat werkgevers een kerstcadeau à 800 euro miljoen op. Maar werkgevers rekenen zich vooralsnog niet rijk.

Ajax en PSV houden elkaar in evenwicht in topper vol drama

In een dramatisch duel zijn Ajax en PSV verder achterop geraakt bij koploper Feyenoord. Aan 1-1 hadden beide topclubs weinig, aangezien Feyenoord gisteravond van Vitesse won. Ajax loopt nu vijf punten achter op de Rotterdamse koploper, PSV liefst acht.

Gevonden bij Noordwijk: fossiele poot wilde bruine beer

Nog niet zo gek lang geleden kon je in de Waterleidingduinen bij Noordwijk zomaar een bruine beer tegenkomen. In het destijds dicht beboste gebied moeten de dieren nog tot ver in de middeleeuwen hebben geleefd. Leidse- en Groningse wetenschappers maken dat op uit de toevallige vondst van een fossiele berenpoot van zo'n duizend jaar oud.

Handbalsters verliezen nipt historische EK-finale

De Nederlandse handbalsters waren zondag dicht bij winst van het EK in Zweden, maar toch boog de ploeg van bondscoach Helle Thomsen. Titelverdediger Noorwegen moest tot het uiterste gaan om Oranje te stoppen, maar won uiteindelijk in het volgepakte Scandinavium van Göteborg met 30-29.

Veronica Kristiansen (L) wordt gestopt door Estevana Polman en Cornelia Groot. Beeld afp
Veronica Kristiansen (L) wordt gestopt door Estevana Polman en Cornelia Groot.Beeld afp

Video van de dag

Waar zijn de prestigieuze bejaardenhuizen, asielcentra en weeshuizen in onze tijd? Wieteke van Zeil laat in deze video zien dat je aan publieke gebouwen kunt zien waar een samenleving waarde aan hecht.

Vanavond op tv

In Wit is ook een kleur vraagt Sunny Bergman zich af waarom zoveel witte mensen zich verongelijkt voelen als het over racisme gaat (NPO 2, 21.05 uur). In de Reünie ontmoeten 25 vluchtelingen elkaar weer, een jaar nadat ze aankwamen in de Jaarbeurs in Utrecht (NPO 1, 21.35 uur). Voor een goede Bondfilm stemt u af op Skyfall (RTL 4, 20.00 uur). Al onze tv-tips vindt u hier.

'Antidepressiva werken helemaal niet'

Dat in Nederland 1,1 miljoen mensen antidepressiva gebruiken noemt Peter Gøtzsche 'een ramp voor de gezondheidszorg, want antidepressiva doen meer kwaad dan goed'. Vandaag gaat de Deense hoogerlaar in debatcentrum De Balie in gesprek met Nederlandse wetenschappers, naar aanleiding van zijn boek Dodelijke Psychiatrie en Stelselmatige Ontkenning dat deze week verschijnt. (+)

Polen demonstreren tegen beperking persvrijheid

Leszek van 63 stopt midden in een zin, pakt de rode toeter om zijn nek, en blaast er hard en lang op. Toeterend uit hij zijn woede op regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). 'Niets laten ze heel van dit land.' (+)

De aorta van Nederland is eindelijk 'roadsong-waardig'

De A2 begint officieel bij het knooppunt Amstel en gaat 217 kilometer zuidelijker over in de Belgische A25. Tot vrijdag jongstleden kampte de A2 evenwel met een probleem: gebruikers waren 'bij het tweede couplet van een roadsong' Nederland nog niet uit omdat ze in Maastricht voor verkeerslichten belandden. Het is tijd voor een roadtrip langs de Nederlandse Route 66 met Olaf Tempelman als uw Jack Kerouac. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

2016, het jaar van de deceptie - gelukkig hebben we Max Verstappen nog

We pompen de verwachtingen torenhoog op, zodat het resultaat algauw een teleurstelling wordt. Zo kon 2016 het Jaar van de Deceptie worden. Rode draad: Dafne. (+)

'De ontkenning van stront is kitsch'

Gertjan van Leeuwen, oftewel Gummbah, maakt al 21 jaar cartoons voor de Volkskrant. Smerige cartoons zijn het, van 'afzichtelijke mensentypetjes'. Zijn inspiratie vindt hij in de Tilburgse straten, waar het absurde voor het oprapen ligt. (+)

Column Aaf Brandt Corstius: Pietenpartizanen maken plaats voor Kerstkrijgers

Ik zie een belangrijke maatschappelijke tendens waarvan ik u even op de hoogte wil stellen, en die is: mensen maken niet meer ruzie óp feestdagen, maar ze maken ruzie óver feestdagen. Ik herhaal het nog maar even: mensen maken niet meer ruzie óp feestdagen, maar ze maken ruzie óver feestdagen. Ja, het is zo. (+)

null Beeld Gummbah
Beeld Gummbah
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden