Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Wie of wat is Sire om te vertellen met welke morele vraagstukken we ons moeten bezighouden? Het verhaal achter de omstreden campagne over ravottende jongens. Verder in de Volkskrant Avond: vijf vragen over de stalbrand waarbij 20 duizend varkens stierven en Martin van Rijn blikt terug op de rottigste rotklus van Rutte II. 

Grote rookwolken bij een brand in een varkensstal in het dorp Erichem. Beeld anp

Noord-Korea lanceert tweede raket in een maand tijd
Noord-Korea heeft weer voor diplomatieke spanning gezorgd door het lanceren van een raket. Dat bevestigen Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Venezolaanse oppositie vastbesloten verkiezingen 'dictator' Maduro tegen te houden
De Venezolaanse oppositie is vastbesloten de verkiezingen van zondag tegen te houden. President Nicolás Maduro en zijn aanhangers zijn net zo onvermurwbaar, en zullen hun plannen koste wat het kost doorzetten. Een explosieve situatie in een land dat zich toch al met moeite staande houdt.

Italië maakt vaccinaties voor kinderen verplicht na landelijke mazelenepidemie
Het Italiaanse parlement heeft een omstreden wet goedgekeurd die ouders verplicht hun kinderen te vaccineren. Het besluit volgt na een landelijke mazelenepidemie die tot nu toe twee kinderen het leven heeft gekost en 3.300 slachtoffers maakte.

Waarom sterven er elk jaar zoveel dieren (200 duizend in 2016!) bij stalbranden?
Donderdag vonden 20 duizend varkens de dood tijdens een grote brand in een megastal in Erichem, de zeventiende stalbrand dit jaar. In 2016 kwamen meer dan 200.000 dieren om het leven bij stalbranden, blijkt uit cijfers van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier.

Beeld anp

Video van de dag

De Venezolaanse oppositie is vastbesloten de verkiezingen van aanstaande zondag tegen te houden. Hoe heeft het zover kunnen komen in het land dat ooit het lichtend voorbeeld van de Linkse lente in Zuid-Amerika was?

Vanavond op tv

Het is Paul Thomas Anderson-avond. U ziet om 22.15 uur op NPO 2 de mozaïekfilm Magnolia over de levens van negen personages wier levens ergens verweven zijn. Om 23.15 uur begint op Canvas de grimmigere film The Master. Een uitwaaierende vertelling over een uit de Tweede Wereldoorlog teruggekeerde man die in de ban raakt van een sekteleider. Heeft u niks met films van P.T. Anderson? Dan vindt u hier meer tv-tips.

Morgen in de krant

Hoe de Sire-campagne over de opvoeding van jongens tot stand kwam
Het maakt niet uit hoe ze over je praten, als ze maar over je praten, dachten ze bij Sire. Bij de totstandkoming van de campagne over de opvoeding van jongens werden kritische geluiden terzijde geschoven.

De redder van het kabinet? 'Wellicht. Het komt er dicht bij'
Vijf jaar lang zat hij op het explosiefste dossier van dit kabinet. Onder staatssecretaris Van Rijn werd de zorg gereorganiseerd en deden de fameuze keukentafelgesprekken hun intrede. Lees hier het interview met hem.

Staatssecretaris Martin van Rijn. Beeld Freek van den Bergh

Met een zwieper dacht ik terug aan mijn korte carrière in de telefoonseksbranche
Misschien was het de lichtval in de vroege ochtend, of het feit dat ik nu eens van de andere kant kwam aanfietsen. In elk geval: mijn oog viel op een zolderraam in de Sarphatistraat, en met een zwieper werd ik terug gekatapulteerd naar vergeten tijden. Preciezer: naar mijn korte carrière in de telefoonseksbranche. Lees hier de hele column van Sander Donkers.

Leven met lymfoedeem, een slopende en onderschatte aandoening
Bij borstkanker worden vaak ook de aangetaste lymfeklieren verwijderd. Journalist Mirjam Bosgraaf ervoer aan den lijve hoe dan de ellende pas goed begint: lymfoedeem. De oplossing blijkt ingrijpend en kost een smak geld. Maar er gloort hoop.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant proberen voor slechts vier euro per week.

Een geschiedenis van de Nederlandse popcultuur in 100 voorwerpen
Ook de naoorlogse Nederlandse popcultuur verdient een geschiedschrijving. Dus beginnen we daar vandaag mee. En omdat die vorm zo ontzettend leuk is, doen we het aan de hand van concrete voorwerpen.

Zelfs mijn oude buurt buiten de Ring wordt straks te prijzig
De buurt waar ik opgroeide is door gentrificatie een 'next hipster area', schrijft Hassan Bahara in zijn column.

Loeki de Leeuw. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden