Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Een Groningse psycholoog doet een boekje open over Vindicat: meerdere leden  van de studentenvereniging zijn de laatste jaren behandeld door een psycholoog vanwege hun ervaringen  bij het corps. Verder in de Volkskrant Avond: het verhaal van de enige geheel uit vrouwen bestaande deathmetalband van Nederland en kun je sterven aan een overdosis drop?

Het gebouw van Vindicat in Groningen.Beeld anp

Vandaag belangrijk

Meerdere leden van Vindicat naar de psycholoog door ervaringen met het corps
Meerdere leden van studentenvereniging Vindicat zijn de laatste jaren behandeld door een psycholoog vanwege hun ervaringen bij het corps. Dat zegt de Groningse psycholoog Martin Appelo. Het gaat volgens hem om vrouwen die zich achteraf gemanipuleerd voelden om - soms extreme - seksuele handelingen uit te voeren of te ondergaan, maar ook om leden die te maken kregen met fysiek geweld of vernederingen tijdens ontgroeningen.

Helaas, de 'pauze' in de klimaatopwarming lijkt dit jaar toch echt ten einde
Een tegenvaller voor het klimaat. De 'hiaat', een omstreden periode waarin de opwarming van de wereld zo goed als stil leek gevallen, lijkt ten einde. Na de onevenredig warme El Niño-jaren 2015 en 2016 valt de wereldtemperatuur dit jaar niet terug naar een lager niveau: het heeft er alles van weg dat 2017 net zo warm wordt als het jaar 2015.

EU wil binnen twee weken duidelijkheid van VK over Brexit-afrekening van 55- tot 70 miljard euro
De EU eist dat Groot-Brittannië binnen twee weken duidelijk maakt of het bereid is de door de Unie gevraagde Brexit-eindafrekening te betalen. Zonder concessies van Britse zijde wordt er niet gesproken over de 'speciale handelsrelatie' die Londen graag wil met de lidstaten nadat het de EU heeft verlaten.

God wordt weer Hij in de herziene Nieuwe Bijbelvertaling
God, zijn zoon en de heilige Geest worden weer op hun troon geplaatst. Bij de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) van 2004 waren zij beroofd van hun 'eerbiedskapitalen' - hoofdletters in de persoonlijke voornaamwoorden die naar hen verwezen. Maar in de herziene NBV, die over drie jaar gereed zal zijn, is God weer de Hij die Hij gedurende eeuwen is geweest.

Beeld afp

Video van de dag

Het Louvre Abu Dhabi is gigantisch en megalomaan en de ambitie is al net zo groot: om de wereld een 'artistieke vredesboodschap' te brengen. Met kunst uit alle windstreken, die iedere religie en cultuur vertegenwoordigt. Kosten: 560 miljoen euro. Was dat het waard? Kunstredacteur Rutger Pontzen was als een van de eersten in het museum en geeft zijn eerste indruk.

Vandaag op televisie

Erica op reis is terug. In Vietnam bezoekt de immer enthousiaste Terpstra boeddhistische tempels en spreekt ze met minderheden rondom hoofdstad Hanoi (NPO 1, 22.20 uur).

Meer zin om de avond met een kussen voor je gezicht door te brengen? In de zevende reeks van de horrorserie American Horror Story speelt Sarah Paulson een New Yorkse die getraumatiseerd is door de aanslagen van 11 september (FOX, 22.00 uur). Lees ook alle andere tv-tips.

Morgen in de krant

Schoothondje Trump lijkt in Vietnam weer te kunnen bijten (+)
Ineens wist Donald Trump het weer. Nadat de Amerikaanse president de hele week zijn gastheren in Japan, Korea en China nederig naar de mond had gepraat sloeg hij tijdens een speech vrijdag in de Vietnamese havenstad Danang een andere toon aan. Het was het oude liedje: Amerika eerst, economische veiligheid is nationale veiligheid, we laten niemand meer misbruik maken van de Verenigde Staten!

Lekker grunten over dood en verderf
De deathmetalband Sisters of Suffocation bestaat alleen uit vrouwen. Snoeiharde muziek, medische horror - maar keizacht van binnen. Hun pas verschenen cd-debuut is opgedragen aan hun plotseling overleden manager. 'Dan lees ik dat het enige leuke aan ons is dat we tieten hebben. Dat is niet eerlijk. We staan toch niet naakt op het podium.'

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Een psychiater en een ziekenhuisapotheker vinden het tijd worden om de zin van de onzin over antidepressiva te scheiden (+)
Antidepressiva zijn in een kwaad daglicht komen te staan. Psychiater Christiaan Vinkers en apotheker Roeland Vis proberen zin en onzin te scheiden in hun boek 'Even slikken' en pleiten ervoor, bij alle terechte kritiek, het kind niet met badwater weg te gooien.

'Het is zo modieus geworden om een willoos slachtoffer te zijn' (+)
Feministisch boegbeeld Fay Weldon (86) ziet het feminisme van nu hoofdschuddend aan. Juist vrouwen en transgenders moeten het ontgelden in haar nieuwste roman.

Facebook en Twitter moesten ons blikveld verruimen, maar het tegenovergestelde gebeurde (+)
De belofte van Facebook en Twitter was dat ze ons blikveld zouden verruimen, dat kennis zou toenemen, dat feiten zouden winnen. Maar het tegendeel is gebeurd. De techbedrijven vormen een bedreiging voor de democratie.

Kun je sterven aan een overdosis drop? (+)
Antwoord op lezersvragen over gezondheid, voeding, leefstijl en psyche. Deze week: kun je jezelf dood eten aan drop?

Beeld Rhonald Blommestijn
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden