Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Ook zo benieuwd naar het nieuwe jaar? We werpen een blik in de toekomst. Het wordt vrede in Syrië, Twitter wordt versmaad en Tom Dumoulin wint toch de Tour. Verder in uw avondnieuwsbrief: je vol voelen na iets eten, is niet hetzelfde als vol zitten. Dat is nu wetenschappelijk aangetoond.

Wordt 2018 dan toch nog het jaar dat Tom de Tour pakt? Beeld Bas van der Schot
Wordt 2018 dan toch nog het jaar dat Tom de Tour pakt?Beeld Bas van der Schot

Vandaag belangrijk

De Volkskrant voorspelt: dit wordt het nieuws in 2018
Ook zo benieuwd naar het nieuwe jaar? De Volkskrant werpt een blik in de toekomst. Het wordt vrede in Syrië, Twitter wordt versmaad en Tom Dumoulin wint toch de Tour.

Zweedse kerk wil toegankelijker worden en maakt Jezus onzijdig
De figuur van Jezus is in de ogen van een van de bisdommen in de Zweedse Kerk niet mannelijk, maar onzijdig. Om transseksuelen in de kerk te omarmen verwijst het bisdom voortaan bij voorkeur naar Jezus met het geslachtsneutrale Zweedse persoonlijk voornaamwoord hen. Dat valt niet bij iedereen in goede aarde.

Dreiging en verzoening in speech Kim Jong-un: nucleaire knop staat klaar, maar Winterspelen is optie
De Verenigde Staten kunnen nooit meer een oorlog beginnen tegen Noord-Korea nu dat land de mogelijkheid heeft om het gehele vasteland van de VS te bereiken met nucleaire wapens. Dat heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in zijn nieuwjaarstoespraak gezegd.

Tot nu toe al zeker tien doden bij protesten: Iraniërs bang voor verdere escalatie
In verschillende Iraanse steden zijn gisteren in totaal tien mensen om het leven gekomen tijdens betogingen. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie vandaag gemeld. Veiligheidstroepen kwamen volgens de berichten in actie toen 'gewapende betogers' politiebureaus en militaire bases probeerden over te nemen.

Een Iraanse studente protesteert tegen de economische malaise in Iran. Beeld EPA
Een Iraanse studente protesteert tegen de economische malaise in Iran.Beeld EPA

Video van de dag

Vanaf jongs af aan leren kinderen uit Noord- en Zuid-Cyprus elkaar te zien als de vijand. In de bufferzone, op de grens, worden ze samengebracht en leren ze dat hun ideeën en problemen eigenlijk erg op elkaar lijken. In Nederland bestaat ook een kloof, merken onderwijsbroers Luuk en Erik Ex op. Kan het onderwijs hier ervoor zorgen dat ook deze kinderen elkaar ontmoeten?

Vanavond op tv

Culinair journalisten Joël Brockaert en Hiske Versprille schuiven aan bij Eva Jinek om te vertellen over de gastronomische trends voor 2018 (22.55 uur, NPO 1). Een portret van zangeres Willeke Alberti ziet u bij 2Doc (21.15 uur, NPO 2). En als u de oudejaarsconference van Youp van 't Hek wil terugkijken: onze recensent vond hem weinig verrassend. Hier vindt u onze complete tv-selectie.

Morgen in de krant

Gaat het financiële feesten op de beurzen door of is het in 2018 toch uit met de pret?
2017 was een fantastisch beursjaar. De koersen stegen als zelden tevoren, en er was nauwelijks een dip. Economisch staan alle lichten op groen. Maar psychologisch gezien is de huidige beursrally onhoudbaar. (+)

Hoe kunnen we ons verzadigd voelen door caloriearm voedsel? Guido Camps legt het uit
Je vol voelen na iets eten, is niet hetzelfde als vol zitten. Dat is nu wetenschappelijk aangetoond, door een promovendus, die tevens finalist was bij 'Heel Holland Bakt'.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Hey Anna van Blendle, waarom reageer je niet op mijn mails?
'Eerlijk gezegd vind ik het een beetje pijnlijk om je zo, via de krant, te schrijven, maar ik heb geen idee hoe ik je anders moet bereiken. Terwijl het zo leuk begon', schrijft Teun van de Keuken geërgerd in zijn column. (+)

Kees Hoekert (1929-2017): grootvader van de Nederwiet
Met zijn acties en de daaruit voortvloeiende rechtszaken dwong Kees Hoekert in de jaren zestig en zeventig het Nederlandse gedoogbeleid van softdrugs af. Zondag overleed hij op 88-jarige leeftijd. (+)

Een dag na zijn promotie pakt Guido Camps zelfgebakken taartbodems in. Beeld Marcel van den Bergh
Een dag na zijn promotie pakt Guido Camps zelfgebakken taartbodems in.Beeld Marcel van den Bergh

Sofia Helin: 'Ik ben nog steeds een zwaarmoedig type'
Sofia Helin (45) speelt voor de laatste keer de rol van rechercheur Saga Norén in het vierde seizoen van de geroemde seriemoordenaarsserie The Bridge. (+)

Sylvia Witteman heeft het goede voornemen om minder somber tegen de mensheid aan te kijken
'Goede voornemens zijn op zich al behoorlijk obsceen, maar als een ánder je daar ook nog eens aan gaat houden, dan zit er weinig anders op dan alle leven op de planeet uit te roeien met een vlammenwerper.' Sylvia Witteman gaat voor een minder somber 2018 - maar houd haar er niet aan. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden