Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Minder goede verpleeghuizen moeten eerst efficiënter gaan werken voordat de politiek extra in deze ouderenzorg investeert. Dit concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit in een onderzoek. Verder in de Volkskrant Avond: handelaartjes rapen meer Zeeuwse oesters dan toegestaan en bioloog onderzoekt vliegen in zebrapak.

Redactie
Om erachter te komen waarom zebra's strepen hebben, een vraag die biologen al eeuwen bezighoudt, kroop Tim Caro in de huid van een dode zebra over de savanne van Tanzania. Beeld Maurice Weiss
Om erachter te komen waarom zebra's strepen hebben, een vraag die biologen al eeuwen bezighoudt, kroop Tim Caro in de huid van een dode zebra over de savanne van Tanzania.Beeld Maurice Weiss

Vandaag belangrijk

NZa: slechte verpleeghuizen moeten hervormen voordat zij extra geld krijgen
De minder goede verpleeghuizen moeten eerst hun organisatie verbeteren, voordat de politiek extra geld in deze ouderenzorg investeert. Zij moeten bijvoorbeeld minder geld uitgeven aan management en gebouwen en meer geld aan zorg. Pas als deze grootschalige hervorming op gang komt, is het zinvol extra geld uit te trekken voor verpleeghuizen. Daarvoor moet de komende jaren 1,3 miljard euro per jaar extra beschikbaar zijn.

Dijsselbloem stevent af op harde confrontatie voor herbenoeming Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem stuurt aan op een harde confrontatie met het Europees Parlement. Hij slaat een uitnodiging af om het parlement volgende week dinsdag bij te praten over Griekenland. De parlementariërs zijn al woedend over wat zij zien als seksistische en discriminerende uitlatingen van Dijsselbloem over vrouwen en zuidelijke eurolanden.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Beeld anp
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.Beeld anp

Turkije en VS nog niet op één lijn over aanval op Raqqa
Een koerswijziging inzake Syrië? Op zijn minst roept ze vragen op, de uitspraak die de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, donderdag op bezoek in Ankara, deed na zijn gesprek met zijn Turkse collega Mevlut Cavusoglu. Over het lot van de Syrische president Bashar al-Assad 'zal op de langere termijn worden beslist door het Syrische volk', zei hij in antwoord op vragen van verslaggevers.

Voetbalvrouwen Noord- en Zuid-Korea maken zich op voor historisch duel
Alleen een 'administratieve kwestie' kan nog roet in het eten gooien, maar het lijkt erop dat een historische voetbalwedstrijd in de maak is. Op 7 april spelen de vrouwenteams van Noord- en Zuid-Korea voor het eerst tegen elkaar op Noord-Koreaanse bodem.

Video van de dag

Echt een gezellig gezin is de Amerikaanse First Family niet. Wel hebben de kinderen van Trump veel macht. Wat doen Ivanka Trump en haar man Jared Kushner eigenlijk in het Witte Huis?

Vanavond op tv

In Helden van de wildernis bezoekt Art Rooijakkers natuurbeschermers die in bedreigde natuurgebieden zware offers brengen (NPO 1, 20.30 uur). In de slotaflevering van Beaufort waagt Beau van Erven Dorens zich andermaal aan een poging het Kanaal over te zwemmen (RTL 4, 21.30 uur). Harry Potter-fans kijken The Prisoner of Azkaban (Net 5, 20.30 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Academicus of activist? Publiceren over Eritrea is glad ijs
De Eritrese overheid profiteert van de handel in eigen onderdanen, concludeert hoogleraar Internationale Relaties Mirjam van Reisen in haar nieuwe boek. Andere wetenschappers bekritiseren haar onderzoeksmethode en vinden de Eritrea-expert meer activist dan academicus. Het publiceren over een land waar de vrijheid van meningsuiting aan banden ligt, is glad ijs. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4/week.

'Euthanasie is niet de enige uitweg voor demente mensen'
De discussie rond voltooid leven is voor specialisten ouderengeneeskunde die werken met dementiepatiënten 'niet zo relevant'. Zij richten zich liever op het hier en nu, ofwel, hoe kunnen ze het leven van patiënten in die laatste fase zo prettig mogelijk maken. 'Voorstanders van een verruimde euthanasiewetgeving doen voorkomen alsof euthanasie de enige uitweg is voor demente mensen. Dat zien wij anders.' (+)

Anne van de Zon en Danielle Gommers, specialisten ouderenzorg. Beeld Marlena Waldthausen
Anne van de Zon en Danielle Gommers, specialisten ouderenzorg.Beeld Marlena Waldthausen

Hoe lang kunnen Zeeuwen nog onbekommerd oesters rapen?
Liefhebbers komen ervoor uit heel Nederland, maar ook uit België en Duitsland, naar Zeeland: gratis oesters. (+) Particulieren mogen 10 kilo rapen. Maar niet iedereen zou zich daaraan houden. 'Er wordt geraapt voor de handel.'

Deze kunstenaar kweekt haar onderwerp zelf: bloemen
Een bloem is al mooi van zichzelf, maar dat betekent niet dat die schoonheid ook op een foto te zien is. Daarom kweekt kunstenares Elspeth Diederix zelf de bloemen die ze wil vastleggen. En daarom ook is ze hard voor haar kasplantjes. (+)

null Beeld Elspeth Diederix
Beeld Elspeth Diederix

'Ja, ik vermomde me als zebra, maar het was een serieus experiment'
Om erachter te komen waarom zebra's strepen hebben, een vraag die biologen al eeuwen bezighoudt, kroop Tim Caro in de huid van een dode zebra over de savanne van Tanzania (+)

Aaf Brandt Corstius: 'Bij 'stijl voorbij de trend' denk ik aan mijn oma's jurk'
Ik wil niet flauw doen over grote Zweedse spin-offwinkelketens, maar het enige echt persoonlijke wat ik in die winkels ervaar is de doordringende zweetvoetenlucht die door de persoon voor me in het paskamertje is achtergelaten. (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden