Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Volkskrant Avond: Nieuwe pil vertelt aan een app of 'ie is ingenomen | Dit zijn de beste wildwaterglijbanen van Nederland

Goedenavond. Een pil die op eigen houtje aan de buitenwereld laat weten of hij werkelijk is ingenomen; dat is geen toekomstmuziek meer nu de Amerikaanse toezichthouder die pil heeft toegelaten tot de markt. Is dit het ideale middel dat er voor moet zorgen dat patiënten hun medicijnen niet meer vergeten? Verder in deze avondnieuwsbrief: hoe de verplichte koopzondag een Gronings winkelcentrum verdeelt. En onze redactie testte wildwaterglijbanen: dit zijn de tien beste. Veel leesplezier.

Speciaal 'energie maïs' om biobrandstof te maken op een akker in Frankfurt/Oder. Foto epa

Vandaag belangrijk

Ecologisch de wereld voeden vraagt om draconische maatregelen, concluderen wetenschappers
Draconische maatregelen zijn nodig om de wereld te voeden met bestrijdingsmiddelen-, en kunstmestvrije landbouw. Dat is de conclusie van een doorrekening van de wereldlandbouw die vandaag gepubliceerd is in vakblad Nature Communications. '100 procent ecologische landbouw is een luxe die we ons alleen kunnen veroorloven door er een flinke prijs voor te betalen.'

Wurging of hartfalen? Deskundigen discussiëren fel over hoe Mitch Henriquez overleed
Forensisch deskundigen zijn het grondig oneens over de doodsoorzaak van Mitch Henriquez. Dat hij is overleden als gevolg van de aanhouding, staat vast. Maar welke rol de verdachte agenten hebben gespeeld? Daarover werd dinsdag in de zwaarbeveiligde rechtszaal op Schiphol fel gediscussieerd.

De rechters tijdens de zaak Mitch Henriquez. Foto anp

Niemand is veilig voor Adidas: H&M mag geen kleren meer verkopen met dubbele verticale streep
Twee strepen van H&M lijken te veel op drie strepen van Adidas. De Zweedse kledingwinkel mag geen kleren meer verkopen met een dubbele verticale streep over de mouw of de broekspijp, heeft een Haagse rechter bepaald.

Nieuwe pil vertelt vanuit de maag aan een app of 'ie is ingenomen
Een pil die op eigen houtje aan de buitenwereld laat weten of hij werkelijk is ingenomen, is geen toekomstmuziek meer nu de Amerikaanse toezichthouder toestemming heeft gegeven. Is dit het ideale middel om patiënten nu eindelijk hun geneesmiddelen te laten innemen?

De pleister die het seintje van de pil opvangt wanneer die is ingenomen. Foto Proteus

Video van de dag

Als een arts of verpleegkundige zijn emoties toont, geldt dat al gauw als een teken van zwakte. Maar er zijn patiënten die nooit meer uit hun hoofd verdwijnen: in onze serie 'die ene patiënt' spreken we kinderpsychiater Annemarie van Elburg, over hoe zij een meisje hielp bij het bedwingen van haar zelfmoordneigingen.

Vanavond op tv

Voetballiefhebbers kunnen nog snel naar SBS 6 zappen, waar de oefenwedstrijd Roemenië - Nederland is begonnen om 20.00 uur. Er staat weliswaar niets meer op het spel, maar toch. Op NPO 2 is om 22.55 uur de best wel heftige documentaire Death of a Child te zien, over ouders die hun kind achterlieten in een snikhete auto. Mocht u Viceland kunnen zien: daar is om 22.00 uur de klassieker Funny Games te zien, van Michael Haneke. Meer televisietips geven we hier.

Morgen in de krant

Verplichte koopzondag leidt in Paddepoel Groningen tot tweespalt
Verplichte koopzondagen op straffe van boetes leiden tot tweespalt in het Groningse winkelcentrum Paddepoel. Fietsenzaakeigenaars die weigeren 60 duizend euro te betalen, wacht volgende week een rechtszaak. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Nu IS bijna al haar grondgebied kwijt is, is de vraag: waar zijn de buitenlandse IS'ers gebleven?
Buitenlandse IS-strijders zijn Raqqa ontvlucht in de laatste dagen van de slag om de voormalige hoofdstad van het kalifaat, stelt de Britse omroep BBC.

Regering gaat praten met Facebook en Google over nepnieuws, maar heeft zo'n gesprek wel zin?
De regering wil met media en technologiebedrijven zoals Facebook en Google in gesprek over hoe de beïnvloeding van de publieke opinie vanuit bijvoorbeeld Rusland kan worden tegengegaan. Dit schrijft D66-minister Kasja Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer. Maar hoe groot is het probleem eigenlijk en heeft zo'n gesprek zin? (+)

Waarom de gewoonste Pool aller Polen zichzelf in brand stak
Het was een gewone, gemiddelde man, die zichzelf een maand geleden in brand stak op een plein midden in Warschau. 'Een grijze man', noemde Piotr Szczesny zichzelf in zijn afscheidsbrief. 'Net zo gewoon en gemiddeld als u.'

De plek waar Piotr Szczesny zichzelf in brand stak. Foto Piotr Malecki

Dit zijn de tien beste waterglijbanen van Nederland
Waar je niet allemaal op moet letten wanneer je een indoorwaterglijbaan onderzoekt: de vorm, de snelheid, de aankleding en de adrenalinekick. De Volkskrant deed het en stelde vast: dit zijn de tien beste van Nederland. (+)

Niets is mooier dan een (knappe) Italiaanse voetballer die huilt
Aaf zag een huilende Gianluigi Buffon na de uitschakeling van het Italiaanse voetbalelftal in de WK Kwalificatie. 'Een knappe, huilende, Italiaanse voetballer met heel veel armbandjes. Die teksten uitspreekt die zo poëtisch zijn dat ze regelrecht in een opera over hemzelf kunnen (die komt er ooit, weet ik zeker, de opera heet Ciao Gigi, hier vast het libretto)', schrijft ze in haar column. (+)

Gianluigi Buffon na uitschakeling voor het WK. Foto epa
Meer over