Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Het Turkse staatspersbureau AA publiceerde vandaag een lijst met organisaties die aan de prediker Fethullah Gülen gelieerd zouden zijn, dit tot grote onvrede van de Nederlandse politiek. In deze video leggen we uit wie Gülen is - en waarom hij ook niet onomstreden is. Verder in de Volkskrant Avond: Ierland moet 13 miljard euro aan achterstallige belasting van Apple krijgen, ook al ziet Ierland dat helemaal niet zitten.

Beeld afp

Vandaag belangrijk

Turkije brengt kabinet in verlegenheid

Turkije heeft premier Rutte en minister Koenders van Buitenlandse Zaken ernstig in verlegenheid gebracht. Daags na verwoede diplomatieke pogingen van het Nederlandse kabinet om de Turkse bemoeienis met Nederlandse ingezetenen in te perken, publiceerde het Turkse staatspersbureau dinsdag een lijst met namen van Turkse staatsvijanden die actief zouden zijn in Nederland.

Wat is er toch aan de hand bij de nationale voetbalbond?

De Grote Leiderschapscrisis slaat de KNVB lam, uitgerekend nu het Nederlands elftal begint aan de kwalificatiereeks voor het WK in Rusland. Bondscoach Blind is dinsdag ontspannen en vol spot: 'Vandaag is er nog niets gebeurd, en we zijn al over de helft van de dag.'

VS, Apple en Ierland hekelen 'bizarre' Brusselse bemoeienis

De Verenigde Staten en Apple schieten met scherp op het besluit van de Europese Commissie dat de Amerikaanse technologiegigant minimaal 13 miljard euro oneigenlijk verkregen belastingvoordeel moet terugbetalen aan Ierland. Ook de Ierse regering, die vreest voor haar fiscaal vriendelijke vestigingsklimaat, spreekt over een 'bizar besluit' en ongewenste Brusselse bemoeienis met het Ierse belastingbeleid.

Tien Kalverennominaties voor verfilming Publieke Werken

Publieke werken mag als favoriet worden aangeduid op het aanstaande Kalverengala. De verfilming van Thomas Roosebooms roman telt maar liefst tien nominaties. Al is cineast Joram Lürsen opmerkelijk genoeg niet genomineerd in zijn categorie, die voor beste regie.

Beeld anp

TV-tips

Als u om 21.05 uur inschakelt op CANVAS, kunt u kijken naar Krushchev does America, een terugblik op het staatsbezoek van Nikita Chroesjtsjov aan de VS in 1959. Meer zin om te lachen? NPO 3 vertoont om 20.35 de Nederlandse comedy Aanmodderfakker. De film, die drie Gouden Kalveren won, gaat over de 32-jarige nietsnut Thijs, die verliefd wordt op een 16-jarig meisje dat in alles zijn meerdere is. Hier vindt u meer tv-tips.

Video van de dag

Turkije heeft vandaag een lijst gepubliceerd met organisaties van Gülen-aanhangers in Nederland. Volgens Erdogan is hij een terrorist en zit hij achter de mislukte staatsgreep van 15 juli. Bekijk in deze video wie hij is en hoe hij te werk gaat.

Uit de krant van morgen

Vermoeid en vermagerd bleef hij tikken (+)

Toen Pieter Steinz in juni 2013 van de neuroloog te horen kreeg dat hij aan de spierziekte ALS leed en vermoedelijk niet lang meer te leven had, was zijn eerste reactie: 'Hoe moet het nu met mijn werk?' 'U gaat niet meer werken,' zei de arts, 'u gaat leuke dingen doen.' 'Maar ik vind mijn werk leuk,' antwoordde Steinz. Diezelfde middag woonde hij een vergadering bij van het Nederlands Letterenfonds.

Hond 'begrijpt' betekenis woorden (+)

Zou uw trouwe viervoeter u dan écht verstaan? Voor het eerst hebben wetenschappers aanwijzingen gevonden dat honden niet alleen luisteren naar de intonatie waarop u iets zegt, maar ook naar het woord zelf. Dat zou betekenen dat hersenen van zoogdieren zoals honden van nature al zijn 'bedraad' om met woorden om te gaan.

'Coulance is voorbij, pgb's worden weer gecontroleerd' (+)

De helft van de maandelijkse 140 duizend declaraties bij de persoonsgebonden budgetten (pgb) vertoont gebreken. Toch vinden de betrokken instanties dat de tijd van coulance voorbij is. 'Die controles moeten weer aan.'

Hoe worden we productiever? 'Weg met de smartphone' (+)

U heeft uw smartphone altijd bij de hand en werkt geregeld over. De sociale media slokken u op. Weg ermee, zegt wiskundige Cal Newport, die een boek schreef over het belang van concentratie.

Beeld anp

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Huma Abedin: vernederd door haar man, vereerd door Hillary Clinton (+)

Op Bill Clinton na weet Huma Abedin (40) het meeste over Hillary. Als adviseur, regelneef en vertrouweling is ze overal waar Clinton verschijnt. Maar ze is ook omstreden. Abedin verleende hand-en-spandiensten voor de in opspraak geraakte Clinton Foundation. Veel Amerikanen kennen haar vooral als de vrouw wier man seks-smsjes verstuurde - het gevallen Congres-lid Anthony Weiner. Maandag verliet ze hem alsnog, na alweer een 'sexting'-schandaal.

Leuk, die babynaam, maar té leuk? (+)

In het nieuws over de baby van Carice van Houten zag ik dat de website van Elle de naam van haar zoontje, Monte, 'té leuk' vond. Té leuk. Lees hier de hele column van Aaf Brandt Corstius.

Huma Abedin met haar man Anthony Weiner tijdens een persbijeenkomst.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden