Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Minister Blok trok vandaag het Nederlanderschap van vier uitgereisde jihadi's in, maar onomstreden is dat niet. Lees onze analyse over dit besluit. Verder in de Volkskrant Avond: mensen zijn kampioen zelfbedrog, kijk maar naar Trump of naar het feit dat we massaal staatsloten kopen. En zeker eenderde van het gletsjerijs in het Aziatisch hooggebergte zal weggesmolten zijn aan het einde van de eeuw. Miljoenen mensen komen hierdoor in de problemen.

Redactie
Aanhangers van de Turkse president Erdogan gaan de straat op na de mislukte coup in Istanbul in 2016. Beeld EPA
Aanhangers van de Turkse president Erdogan gaan de straat op na de mislukte coup in Istanbul in 2016.Beeld EPA

Vandaag belangrijk

Deradicaliseren blijkt een weg vol hindernissen, dus pakt Nederland paspoorten jihadi's af
'Doei.' Dat zei vice-premier Asscher op de mededeling van zijn collega Blok van Justitie dat hij zojuist het Nederlanderschap had ingetrokken van vier uitgereisde jihadisten. Hij verwoordde het sentiment in het overgrote deel van de Tweede Kamer, dat alle Syriëgangers liever buiten houdt. Al is het maar omdat Nederland die andere weg - het uitschakelen van jihadi's op het slagveld, zoals Groot-Brittannië en Frankrijk doen - niet wil volgen. En de weg van de deradicalisering vol hindernissen ligt, zoals blijkt in Amsterdam.

Turkse inlichtingendienst manipuleerde bewijs om vermeende Gülenisten te arresteren
De Turkse nationale inlichtingendienst Milli Istihbarat Teskilati (MIT) heeft discutabel en gemanipuleerd bewijs aangeleverd dat leidde tot de arrestatie van 75.000 Turkse burgers na de militaire couppoging vorig jaar.

Onderzoek: eenderde gletsjers Azië smelt voor einde van de eeuw weg
Zeker eenderde van het gletsjerijs in het Aziatisch hooggebergte zal weggesmolten zijn aan het einde van de eeuw. Miljoenen mensen die afhankelijk zijn van smeltwater komen hierdoor in de problemen.

Deze 28-jarige vrouw heeft Trumps volste vertrouwen: Hope Hicks schopt het tot communicatiedirecteur
Het is nog nooit eerder vertoond: een 28-jarige met weinig politieke ervaring in Washington die mede de boodschap van 's werelds machtigste leider bepaalt. Haar naam is Hope Hicks en ze geniet het volste vertrouwen van Donald Trump. De jonge Hicks heeft het nu geschopt tot communicatiedirecteur van het Witte Huis, een machtige en prestigieuze post in politiek Washington.

Toeristen op de Baltoro gletsjer in Pakistan. Beeld David Bathgate / Getty Images
Toeristen op de Baltoro gletsjer in Pakistan.Beeld David Bathgate / Getty Images

Video van de dag

Bekijk de eerste vlog van ons cultuurkatern V. Lisa Koetsenruijter bespreekt in deze aflevering belangrijke zaken als de kleur millennial pink, Mondriaan en hoe koekjesdeeg ook alweer smaakt.

Vanavond op televisie

Zet snel de tv aan voor een docu over Che Guevara (NPO 2, 20.25 uur). Of kijk How to stay young (BBC 1, 22.00 uur), daarin worden vrijwilligers gevolgd om te kijken of het verouderingsproces te stoppen is. Zin in een filmpje? Kijk Jackie (RTL 5, 20.30 uur), met de zussen Jelka en Carice van Houten die ook in de film zussen spelen. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Dit blijft hangen na Junckers 'Europese Troonrede': méér Europa en méér macht voor de Europese Commissie
Méér Europa en méér macht voor de Europese Commissie. Met deze boodschap in zijn 'Europese Troonrede' nam Commissievoorzitter Juncker woensdag afstand van de trend van de afgelopen jaren, waarbij er minder macht naar Brussel moest en meer macht naar de lidstaten. Wat beweegt Juncker - die sowieso niet terugkeert - en voor welk probleem zoekt hij een oplossing? (+)

Bendegeweld in Rio neemt toe, maar fysiotherapeut Mônica houdt haar favela op de been
Fysiotherapeut Mônica Cirne eet gehaast haar lunch van rijst met kip. Ze heeft vanochtend haar betalende patiënten gehad en straks behandelt ze gratis de arme bewoners van Complexo do Alemão, een favela in Rio de Janeiro. 'De dagelijkse schietpartijen veroorzaken spanningsklachten bij de wijkbewoners', zegt de 49-jarige Cirne. 'Maar ik heb ook crackbaby's en patiënten met kogelwonden.' (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Opinie - Geweld en bedreigingen zijn misdrijven, geen actiemiddelen
Het is tijd om harder op te treden tegen activisten die besmeuren, bedreigen en geweld gebruiken. Lees hier een pleidooi voor juridisch hardere maatregelen.

De uitzinnigste, onvoorspelbaarste, akeligste en ook grappigste film van Darren Aronofsky: Mother!
Een standaardthriller in een spookhuis, zo begint Mother! van regisseur Darren Aronofsky ( 48 ). Pas als er iemand aanbelt, gaan alle remmen los: bloed, kannibalisme, massahysterie. Wat we ervan moeten denken? Aronofsky: 'Pak je bijbel erbij.' (+)

Javier Bardem en Jennifer Lawrence in Mother!. Beeld
Javier Bardem en Jennifer Lawrence in Mother!.Beeld

Mensen zijn kampioen zelfbedrog, kijk maar naar Trump
Jaarlijks publiceren Nederlandse wetenschappers 172 duizend onderzoeken. In Belangwekkende Bijzaken een greep uit die onderzoeken die bijna onopgemerkt waren gebleven. (+)

Sylvia dronk koffie naast een kinderpartijtje
In een groot, hip café vol retro-ironische schemerlampjes en 'huisgemaakte' geitenkaasbitterballen zat Sylvia Witteman koffie te drinken naast een tafel waaraan een kinderpartijtje gaande was. Een slanke, blonde vrouw van een jaar of 35, met een stem waarmee ze onversterkt Carré zou kunnen beschreeuwen, besprak uitgebreid het 'aso-volk' in de wachtkamer van de tandarts. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden