Nieuwsin 5 minuten

Het nieuws in vijf minuten

Goedenavond. Om u bij te praten vatten wij het nieuws van deze dinsdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan weet u het belangrijkste.

Pepijn de Lange
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid tijdens de persconferentie over de aangescherpte maatregelen. Beeld ANP
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid tijdens de persconferentie over de aangescherpte maatregelen.Beeld ANP

Nederland vanaf morgenavond in ‘gedeeltelijke lockdown’...

Premier Mark Rutte kondigde vanavond tijdens zijn persconferentie een ‘gedeeltelijke lockdown’ aan. De maatregelen gaan woensdag 14 oktober om 22.00 uur ‘s avonds in en gelden volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zeker voor ‘een week of vier’.

De maximum groepsgrootte in binnenruimtes gaat naar 30 personen – zonder uitzonderingen. Gezelschappen mogen zowel binnen als buiten uit maximaal vier personen bestaan. Het kabinet adviseert daarnaast dringend thuis nog maar maximaal drie bezoekers thuis te ontvangen (maximaal één keer per dag bezoek).

Restaurants en cafés moeten hun deuren sluiten. Afhalen blijft wel mogelijk. Ook hotels blijven open. Na 20.00 uur mogen supermarkten geen alcohol meer verkopen en is het verboden om alcohol bij je te hebben.

Dan de sport. Voor minderjarigen verandert er weinig: teamsport blijft toegestaan, alleen wedstrijden mogen niet meer worden gespeeld. Kantines en douches blijven gesloten. Volwassen mogen alleen individueel sporten, in groepjes van maximaal vier. Voor professionele sport, zoals het profvoetbal, wordt een uitzondering gemaakt. Sportscholen blijven geopend.

Om de discussie over mondkapjes te beslechten stelt het kabinet het dragen ervan verplicht - ook op scholen - voor iedereen boven de dertien jaar, zodra dit juridisch mogelijk is.

... en het coronabeleid krijgt een stevigere vorm.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid bevestigde op de persconferentie dat vanaf nu gewerkt zal worden met een zogeheten ‘Routekaart coronamaatregelen’: een gekleurd blokkenschema waarop voor verschillende risiconiveaus staat aangegeven welke maatregelen ‘in ieder geval’ worden genomen, en welke maatregelen ‘te overwegen’ zijn.

Vanmiddag doorbrak Nederland de grens tussen risiconiveau ‘Ernstig’ en ‘Zeer Ernstig’. Het aantal gemelde besmettingen – de belangrijkste indicator op de routekaart – lag de afgelopen week net iets boven de 250 per 100 duizend inwoners.

De Tweede Kamer nam met een ruime meerderheid de nieuwe coronawet aan, waardoor het coronabeleid ook juridisch een stevigere basis krijgt. De VVD, CDA, D66, ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, 50Plus en SGP stemden allemaal voor.

Verder in het nieuws…

- Actieve levensbeëindiging wordt mogelijk voor doodzieke kinderen van 1 tot 12 jaar die ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Dat schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.

- Voor bouwprojecten die niet permanent, maar slechts tijdelijk een hogere stikstofuitstoot veroorzaken, hoeft binnenkort geen natuurvergunning meer aangevraagd te worden. Dat meldt minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vandaag aan de Tweede Kamer.

- Steeds meer economen vermoeden dat een lockdown voor de economie zo slecht nog niet is. Nietsdoen terwijl het virus rondwaart, heeft óók nadelige gevolgen.

- Het in Nederland ontwikkelde coronavaccin van farmaceut Janssen staat op pauze. De laatste onderzoeksfase, op zestigduizend proefpersonen, is twee weken nadat ze van start ging tijdelijk stilgelegd nadat een van de proefpersonen ziek werd.

- Supermarkten doen nog altijd weinig om klanten te verleiden tot het kopen van gezonde voeding. Vier van de vijf producten in reclamefolders vallen buiten de Schijf van Vijf en zoete impulsverkoop bij de kassa blijft gangbaar. Dat staat in de vandaag verschenen Superlijst Gezondheid 2020 van onderzoeksstichting Questionmark.

- Burgers met grote schulden kunnen binnenkort in één keer een regeling treffen met grote schuldeisers. Een geslaagde proef uit Den Haag met ‘collectief schuldregelen’ vindt navolging in tientallen gemeenten.

- In 2019 steeg het doorsneevermogen van Nederlandse huishoudens met 12 duizend euro tot bijna 50 duizend euro, het hoogste ooit. Dit meldt het Centraal Bureau voor Statistiek.

- Een volgend kabinet hoeft niet ineens flink te bezuinigen om de staatsschuld snel te verlagen, maar mag de situatie ook niet erger maken. Dat stelt een groep topambtenaren in een advies aan de politiek.

- In de Giro d’Italia is wielrenner Steven Kruijswijk maandag positief getest op het coronavirus. Zijn ploeg Jumbo-Visma maakte daarop vandaag bekend niet meer van start te gaan. Ook wielerploeg Mitchelton-Scott trok zich terug uit de ronde.

Voor meer achtergrond…

Morgen is Mark Rutte tien jaar minister-president. In drie kabinetten werkte de VVD-politicus samen met vijf verschillende partijen: CDA, PVV, PvdA, D66 en ChristenUnie. ‘Hij is in zekere zin de ultieme polderaar’, zegt voormalig CDA-leider Maxime Verhagen, een van de drie politici die de Volkskrant sprak over het samenwerken met de jubilaris. ‘Toch merkwaardig voor een liberaal.’

PVV-leider Geert Wilders, gedoogpartner in kabinet Rutte I, maakt onderscheid tussen persoon en beleid : ‘Ik stuur hem weleens een sms’je met een grap. Dat doet hij ook. We zijn volwassen politici, je zorgt dat er geen persoonlijke vijandschap ontstaat.’

Voormalig D66-leider Alexander Pechtold is het meest te spreken over het decennium van Rutte: ‘Over de hele tien jaar zeg ik: we hebben ongelooflijk geboft met zijn leiderschap. Dat paste bij dit decennium. De boel op orde krijgen.’

En dan nog dit…

Bij het lezen van het volgende citaat denkt u misschien aan misplaatste hoogmoed: ‘Zelfs op de wereldkampioenschappen loop ik altijd dik voorop.’ Maar voor Rietje Dijkstra is het simpelweg de waarheid. Vorig jaar werd de nu 81-jarige atlete uitgeroepen tot Europese Master van het Jaar. Haar specialiteit: sprintafstanden en sprongonderdelen.

Ieder jaar organiseert de Atletiekunie een Nederlands kampioenschap voor ouderen. Er zijn verschillende leeftijdsgroepen: iedereen boven de 35 jaar kan meedoen. Voor de senioren met een toptijd of een topsprong wachten de Europese, of zelfs de wereldkampioenschappen.

De Volkskrant portretteert verschillende ouderen die nog altijd het uiterste vragen van hun lichamen. Dijkstra: ‘Volgend jaar doe ik mee aan het wereldkampioenschap in Portugal, en dan ben ik, als het goed is, net overgrootmoeder geworden.’

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van dinsdag 13 oktober tot 19.30 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden