Overzicht

Het nieuws in vijf minuten

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij het nieuws van deze dinsdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan weet u het belangrijkste.

Pepijn de Lange
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) komt met mondkapje aan in de plenaire zitting in de Eerste Kamer over de corona-app. Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) komt met mondkapje aan in de plenaire zitting in de Eerste Kamer over de corona-app.Beeld ANP

Voor het eerst krijgen diabetespatiënten een kunstmatige alvleesklier...

Honderd Nederlandse diabetespatiënten zijn binnenkort verlost van een heleboel gedoe. Zij krijgen - als eerste patiënten ter wereld - een kunstmatige alvleesklier, die automatisch hun suikerspiegel meet. Wanneer nodig dient het apparaat bovendien insuline of glucagon toe. Nu doen de patiënten deze handelingen allemaal zelf.

De kunstmatige alvleesklier is een uitvinding van Robin Koops, een Nederlandse werktuigbouwkundige die zelf lijdt aan diabetes. Vijftien jaar geleden besloot hij in zijn garage zo’n apparaat te gaan ontwikkelen. De prototypes testte hij gewoon op zichzelf: de kunstmatige alvleesklier gebruikt Koops zelf dan ook al twee jaar.

Al kan het apparaat patiënten niet genezen, toch spreekt Rens Vandeberg van het Diabetes Fonds van ‘een grote sprong voorwaarts bij de behandeling van diabetes’.

Nederland kent in totaal 1,2 miljoen diabetespatiënten. Als het project met de eerste honderd patiënten een succes is, hoopt Inreda Diabetic, het bedrijf van Koops, meer apparaten te gaan leveren.

... en komende zaterdag lanceert de Nederlandse overheid de CoronaMelder-app.

Dat is bekendgemaakt nadat de Eerste Kamer vanmiddag de wet goedkeurde die het uitrollen van de app mogelijk maakt: 51 senatoren stemden voor, slechts 19 tegen. De Tweede Kamer ging eerder al akkoord.

De CoronaMelder-app legt via bluetooth - een draadloze verbinding over korte afstand - contact met telefoons in de omgeving. Als twee telefoons langere tijd in elkaars nabijheid verkeren, slaan de apps elkaars unieke code op. Bij een positieve coronatest kunnen via die codes anderen gealarmeerd worden.

Het wordt niet verplicht om de CoronaMelder op je telefoon te installeren. Maar de overheid benadrukt wel: hoe meer mensen de app gebruiken, hoe groter het effect van het uitwisselen van codes.

CoronaMelder wordt al in vijf testregio’s gebruikt en is al ruim 1,3 miljoen keer gedownload. De lancering van komende zaterdag gaat gepaard met een landelijke campagne om de app onder de aandacht te brengen.

Vandaag nam het aantal met corona besmette Nederlanders met 4.528 toe, ongeveer evenveel als gisteren. Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen steeg met 83 tot in totaal 975. 190 van hen liggen op de intensive care. Op tal van plaatsen schalen ziekenhuizen reguliere zorg af.

Verder in het nieuws…

- Het RIVM krijgt vandaag al een nieuwe voorraad van de virusremmer remdesivir binnen. Nederlandse ziekenhuizen kunnen daardoor vanaf morgen weer nieuw doses geleverd krijgen. Eerder vandaag leek er een nijpend tekort aan remdesivir te zijn ontstaan.

- Dit schooljaar zit gemiddeld 10 procent van de leerkrachten op middelbare scholen tijdelijk thuis vanwege een verkoudheid of een besmette huisgenoot. Dat blijkt uit een enquête van de Volkskrant. Het gevolg is extra lesuitval.

- Het Bestuurlijke Afstemmingsoverleg, dat de uitvoerbaarheid van coronamaatregelen beoordeelt, kreeg in het voorjaar nauwelijks tijd om zich voor te bereiden. Leden moesten zo snel mogelijk instemmen met voorstellen die op tafel lagen. Dat blijkt uit interne stukken.

- De PvdA wil het in 2015 ingevoerde sociale leenstelsel voor studenten weer inruilen voor de basisbeurs. Bovendien moet de generatie studenten die geen beurs ontving, worden gecompenseerd. Dat schrijft de partij in het nieuwe verkiezingsprogramma.

- De Nobelprijs voor de natuurkunde gaat naar de Britse wiskundige Roger Penrose, de Duitse astrofysicus Reinhard Genzel en de Amerikaanse astrofysicus Andrea Chez voor hun onderzoek naar zwarte gaten.

- De inmiddels overleden Zwolse gynaecoloog Jan Wildschut heeft in de jaren tachtig zeker 17 kinderen verwekt met zijn eigen sperma. Dat meldt het Isala ziekenhuis, zijn voormalige werkgever, vandaag.

- Gevechten tussen Armenië en Azerbeidzjan om controle over een bergregio zijn uitgelopen op de zwaarste oorlog tussen de twee landen sinds de jaren negentig. Internationale bemiddelingspogingen leveren niets op.

- In de Kirgizische hoofdstad Bisjkek hebben tegenstanders van president Jeenbekov vandaag het parlement en overheidsgebouwen bestormd uit protest tegen de uitslag van de verkiezingen afgelopen zondag. De oppositie zegt de macht te hebben overgenomen.

- De Nederlandse regisseur Lotte de Beer (39) wordt de nieuwe directeur van operahuis Volksoper Wien. Dat heeft de Oostenrijkse staatssecretaris van Cultuur Andrea Mayer vandaag bekendgemaakt.

- Ajax heeft het afgelopen jaar bonussen uitgekeerd aan de directie, terwijl de voetbalclub 4,5 miljoenen euro aan coronasteun heeft ontvangen van de overheid. Dat blijkt uit stukken voor de aandeelhoudersvergadering in november.

Voor meer achtergrond…

Al een aantal dagen doet een verhaal de ronde dat de beruchte, tweede coronagolf is aangewakkerd door jongeren die het virus vanaf hun feestvakanties in Zuid-Frankrijk en Spanje mee naar hier namen. Via feesten en studentenhuizen zou het zich verder verspreid hebben, tot het uiteindelijk op onze ouderen oversprong.

Maar klopt dat eigenlijk wel? Een variant van het coronavirus die nu rondgaat, kwam al langer onopgemerkt voor in Zuid-Nederland. Jongeren kunnen het virus ook opgelopen hebben in de weken ná terugkeer. Bovendien gingen de studenten lang niet allemaal naar het buitenland.

De introducties uit het buitenland hebben de epidemie vast een duw in de rug gegeven, maar of dat de hoofdreden is van de tweede golf, is allerminst zeker. ‘Je moet oppassen dat je dit niet overinterpreteert’, zegt viroloog Marion Koopmans. ‘Er zijn nog diepgaandere analyses nodig.’

En dan nog dit…

Vandaag gaat het landelijk project ‘Aandacht voor elkaar’ van start. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid luisteren in Den Bosch naar de verhalen achter de kille coronacijfers van de afgelopen maanden. Ook de Volkskrant doet een duit in het zakje. In een voorpublicatie uit de uitgebreide editie van Ellen de Vissers boek Die ene patiënt vertellen vijf zorgverleners over die ene coronapatiënt die hen diep raakte.

Intensive care-verpleegkundige Laurien Kuipers (26): ‘Zijn vrouw stuurde me een filmpje dat ze voor hem had gemaakt, met beelden van de kinderen en zijn lievelingsmuziek eronder. Ze vroeg me of ik dat wilde afspelen. Dat heb ik gedaan, ik heb staan huilen achter mijn masker.’

Of verpleegkundige Jolinde den Dekker (36): ‘Zelfs op zijn sterfbed was geen fysiek contact mogelijk. Het idee dat de hand van zijn zoon, die hij in zijn laatste uren moet hebben gevoeld, in plastic was verpakt, vind ik hartverscheurend.’

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van dinsdag 6 oktober tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden